Hirdetés

Te tudod, hogy kezdték a legnagyobb színészek? Íme 10 nagy sztár első filmszerepe

|

Robert Downey Jr. már 5 évesen a kamerák elé állt, Clint Eastwood viszont ötször ennyi idősen kapta meg első szerepét. A legújabb összeállításunkban tíz színész pályakezdését elevenítjük fel.

Hirdetés

Mindenki kezdte valahol. Persze miután rengetegszer láttuk Samuel L. Jacksont ízlésesen káromkodni, Tom Cruise-t elképesztő mutatványokat végrehajtani vagy Arnold Schwarzeneggert egyszemélyes hadseregként, szürreális érzés belegondolni, hogy ők sem szupersztárként indították a karrierjüket. Mintha mindig is velünk lettek volna, pedig értelemszerűen ők is kezdték valahol, egy első filmben, amire talán sokan már nem is emlékeztek.

Akad olyan közöttük, aki szülei révén már kiskorában belecsöppent a filmbizniszbe, de olyan is, akire kamaszként vagy éppenséggel huszonévesen mosolygott rá a szerencse. Cikkünkben tíz világhírű színész legelső filmszerepére emlékezünk vissza. 

Hirdetés

Robert Downey Jr. - Pound (1970 - 5 évesen)

Ma ő Vasember, Sherlock Holmes és Kirk Lazarus egy személyben, de 52 évvel ezelőtt még "csak" Robert Downey Sr. rendező kisfiaként ismerték, aki édesapjának köszönhetően 5 évesen szerepelt a Pound című fantasyben és elmondhatta első szavait egy filmben: "Van szőr a golyóidon?". A sztori egy sintértelepen játszódik, ahol tizennyolc állat várja, hogy örökbe fogadják őket és így megússzák az elaltatást. Az állatokat emberi színészek alakítják, Puppy szerepét a kis Downey Jr. kapta. A sors fintora, hogy 50 évvel később Dr. Dolittle-ként láthattuk segíteni az állatokon.

Scarlett Johansson - Világgá mentem (1994 - 10 évesen)

Johansson olyan rendezőkkel dolgozhatott együtt az elmúlt években, mint Spike Jonze, Taika Waititi, Luc Besson, Christopher Nolan és Woody Allen, ám pályafutását a vígjátékokban járatos Rob Reiner indította el. Az akkor még csak 10 éves színésznő egy olyan sztoriba csöppent bele, amelyben egy kisfiú megelégeli, hogy a szülei elhanyagolják, ezért újakat keresve beutazza a világot. Kalandos útjának egyik állomása a Nelson-család, Laura Nelsont pedig Johansson játssza. A lány olyan színészek társaságában debütált, mint Elijah Wood, Bruce Willis és Julia Louis-Dreyfus.

Natalie Portman - Léon, a profi (1994 - 13 évesen)

Kevesen mondhatják el magukról, hogy rögtön egy főszereppel mutatkoznak be Hollywoodban, de Natalie Portman közéjük tartozik. A Luc Besson által rendezett Léon, a profi egy 12 éves, Mathilda nevű lány történetét meséli el, aki egy hivatásos bérgyilkoshoz (Jean Reno) kerül, miután a családját meggyilkolják. Szokatlan kapcsolat alakul ki közöttük, miközben Mathilda a férfi pártfogoltjává válik és kitanulja a bérgyilkos mesterséget. A fiatal Portmant kétezer jelölt közül választották ki a szerepre, de megérte, hiszen pályakezdőként is fel tudott nőni Jean Reno és Gary Oldman játékához.

Matt Damon - Pizzavarázs (1988 - 18 évesen)

A színész, aki 1998-ban Oscar-díjat kapott a Good Will Huntingért, tíz évvel korábban még csak belekóstolt a szakmába egy romantikus vígjáték apró szerepében. A Pizzavarázs három tinédzserlány felnőtté válására fókuszál, akik egy pizzériában dolgoznak a connecticuti Mystic városában. A film nem csupán Julia Roberts számára jelentett áttörést, de Matt Damon is itt mutatkozott be a közönségnek egy emlékezetes jelenetben, a Roberts által alakított lány gazdag barátja öccseként - mellesleg a színész cimborája, Ben Affleck is részt vett a meghallgatáson, de nem válogatták be.  

Tom Cruise - Végtelen szerelem (1981 - 19 évesen)

Az egyik utolsó akcióhős, Mr. Kaszkadőrmutatvány, aki legújabb filmjével átlépte az 1 milliárdos bevételt, Franco Zeffirelli 1981-ben bemutatott romantikus drámájában még Brooke Shields és Martin Hewitt árnyékában próbált betörni a filmiparba. Shields és Hewitt egy fiatal és boldog szerelmespárt alakítanak, ám amikor a lány jegyei romlani kezdenek, édesapja megtiltja, hogy találkozzanak. A fiú megpróbálja megmásítani a döntést, katasztrofális eredménnyel. Cruise pedig rögtön egy olyan mellékfiguraként debütált, akinek szavai fontosak a cselekmény szempontjából.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Johnny Depp - Rémálom az Elm utcában (1984 - 21 évesen)

Bár az utóbbi időben a közte és Amber Heard között zajló, botrányokkal tarkított bírósági csatározásoktól volt hangos a sajtó, ne feledjük, hogy az ezerarcú Deppet olyan alkotások miatt szerették meg a nézők, mint az Ollókezű Edward, Az Álmosvölgy legendája, a Sweeney Todd vagy A Karib-tenger kalózai franchise. Ám minden egy kultikus horrorszéria, a Rémálom az Elm utcában első részével kezdődött Wes Craven rendezésében, amire többek között azért választották ki Deppet, mert Craven lánya szerint "álmodozó" volt. A színész karakterének meg is gyűlik a baja Freddy Kruegerrel. Kell ennél jobb kezdés?

Arnold Schwarzenegger - Herkules New Yorkban (1970 - 23 évesen)

Az osztrák tölgy kitörölhetetlen része a filmiparnak, legyen szó a Terminator filmekről, a Ragadozóról, Conanről vagy éppen a Kommandóról. Schwarzenegger azonban nem akcióhősként robbant be a köztudatba, hanem a karizmával (és nem a karizmájával). Ehhez pedig csak az 1970-es Herkules New Yorkban kellett, amelyben a színész a címszereplőt formálta meg - csakhogy a Schwarzeneggert túl hosszúnak találták, ezért Arnold Strong 'Mr. Universe'-ként szerepel a stáblistán, ami nem mellesleg egybecseng filmbéli kollégája, Arnold Stang komikus nevével. Egyébként azért, hogy a színész megkapja a szerepet, ügynöke azt füllentette, hogy többéves színházi tapasztalattal rendelkezik, noha Schwarzenegger kizárólag testépítőként lépett színpadra.

Tom Hanks - Gyilkos randevú (1980 - 24 évesen)

Ki gondolta volna, hogy a kétszeres Oscar- és négyszeres Golden Globe-díjas színészt egy horror indította el a pályán? Armand Mastroianni rendezésében sorozatgyilkos üldöz egy fiatal menyasszonyt Staten Islanden, de a nő segítséget kap volt szeretőjétől. A film nem sok vizet zavart, viszont Hanks egy Elliot nevű diák képében remekelt. Olyannyira, hogy az eredeti forgatókönyv szerint Elliotnak a gyilkos áldozatává kellett volna válnia, Hanks azonban annyira karizmatikus volt a képernyőn, hogy az írók úgy döntöttek, lemondanak Elliot meggyilkolásáról.

Samuel L. Jackson - Together for Days (1972 - 24 évesen)

Michael Schultz 70-es évekbeli drámáját, a Together for Dayst magyarul sosem mutatták be, pedig a film nemcsak azért érdekes, mert a története szerint egy fekete radikális aktivista és egy fiatal fehér nő egymásra találnak a kor feszült légkörében, hanem azért is, mert ebben bukkant fel először Samuel L. Jackson. A színész, akit később olyan kultikus darabokban láthattunk, mint a Ponyvaregény, ekkor még az atlantai Morehouse College hallgatója volt. Ha megnéznéd, rossz hírünk van, a Together for Days ma már beszerezhetetlen, mint ahogy arra egyszer Jay Leno is felhívta Jackson figyelmét, aki erre viccelődve azt mondta, hogy örül neki.

Clint Eastwood - Francis in the Navy (1955 - 25 évesen)

Elképesztő szembesülni vele, hogy az Oscar- és Golden Globe-díjas Clint Eastwood 92 évesen még mindig aktívan rendez és játszik, legutóbbi filmje, a Cry Macho tavaly debütált. A legelsőig, a Francis in the Navy című komédiáig azonban egészen 1955-ig kell visszalapoznunk, amelyben Peter Stirling hadnagy (Donald O'Connor) áll a középpontban, aki egy tévedés miatt a haditengerészetnél ragad. Eastwood a film során többször is feltűnik egy matróz, Jonesy képében, és - ellentétben a szintén '55-ös Revenge of the Creature-ben való felbukkanásával - a stáblistára is felkerült a neve. Ez volt az első alkalom.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)