Hirdetés

Terry Gilliam belefáradt már abba, hogy mindenért a fehér férfiakat okolják

|

A Monty Python társulat korábbi tagjának elég markáns véleménye van bizonyos ellentmondásos témák és a Me Too-mozgalom kapcsán.

Hirdetés

Terry Gilliam sokáig szórakoztatta a nagyközönséget a brit Monty Python tagjaként, és neki köszönhetjük a 2018-ban bemutatott Az ember, aki megölte Don Quixote-t című filmet is. Ám a jelek szerint a rendező már nincs sok mondandója legutóbbi alkotásáról, ami miatt nemrég váratlan irányt vett egy interjú.

Hirdetés

A napokban The Independent leült beszélgetni egy kicsit Gilliammel, de a társalgás hamar átfordult egy komolyabb eszmecserébe. A rendező elmondta például, hogy már belefáradt abba, hogy a világ össze bajáért a fehér férfiakat hibáztatják. Aztán szóba került az előbb említett film egyik karaktere, Angelica, akinek kapcsán Gilliam szóba hozta az elmúlt években nagy port kavart, hollywoodi zaklatásokkal kapcsolatos Me Too-mozgalmat:

"A #MeToo korában itt van ez a lány, aki felelősséget vállal az állapotáért. Bármi is történt ennek a karakternek az életében, nem vádol senkit. Olyan időket élünk, amikor mindig valaki más hibás a kudarcaidért, és ez nem tetszik. Azt akarom, hogy az emberek felelősséget vállaljanak ahelyett, hogy állandóan ujjal mutogatnak másokra, mondván "Tönkretetted az életemet...". Igen, boszorkányüldözésnek neveztem a #MeToo-t. Tényleg úgy érzem, hogy sok embert ért támadás, jókat és enyhén irritálóakat is. Ez rossz. Nem szeretem a csordaszellemet. Ambiciózus felnőttekről volt szó."

Gilliam az utóbbi kijelentéssel Harvey Weinstein producerre utalt, akivel szerinte nem bántak tisztességesen. Ezen a ponton némileg átcsúszva az áldozathibáztatás ingoványos talajára hozzátette, hogy Hollywood tele van törtetőkkel, akik maguk hozzák meg döntéseiket. Amikor pedig a riporter belemenve a játékba felvetette, hogy a fehér férfiak bizonyos előjogokkal születnek, amelyeket gyakran ki is használnak, a rendező közbeszólt, és jelezte, hogy szerinte nagyon le van egyszerűsítve ez a téma. Később azzal folytatta, hogy ő nem szereti a fekete és fehér szavakat, így hát inkább melaninszegény férfiként hivatkozik önmagára. És mivel férfiként egyesek szemében eredendően bűnös, ám történetesen a nőkhöz vonzódik, ezért jobb híján leszbikusnak tarthatja még magát. Mint látható, Gilliam gyakran humoros formában tálalta mondanivalóját az interjú során, amiből tisztán kiviláglott, hogy nem kívánja szükségszerűen meggyőzni igazáról a vitapartnerét és tökéletesen elégedett azzal is, ha valaki máshogy látja a világot. Csak annyit szeretne, hogy pusztán az eltérő vélemények miatt ne essenek egymásnak az emberek. Ti egyetértetek vele?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)