Hirdetés

The Falcon and the Winter Soldier kritika - ó, kapitány, kapitányom

|

Érdekes témákat feszeget a The Falcon and the Winter Soldier, de sem ezek kibontására, sem egy legalább alapjaiban érdekfeszítő cselekmény felépítésére nem volt elég hat epizód.

Hirdetés

A Bosszúállók: Végjáték lezárása után valószínűsíthető volt, hogy a Marvel Studios kezdeni fog még valamit azzal Sam Wilsonnal (Anthony Mackie), aki a Marvel kiadó füzeteihez hasonlóan a mozivásznon is megkapta a csillagos-sávos pajzsot az eredeti Amerika Kapitánytól, Steve Rogerstől.

Viszonylag hamar ki is derült, hogy egy teljes tévésorozatot húznak fel rá, illetve a Kapitány másik régi cimborájára, Bucky Barnesra (Sebastian Stan). A The Falcon and the Winter Soldier mindösszesen hat epizód terjedelemben mesélte el történetét, azt pedig már most leszögezhetjük, hogy az írók nem bántak jól ezzel a szűkös kerettel. 

Kritikánkat amennyire csak lehet, megpróbáljuk spoilermentes vizeken tartani, de azért minimálisan nyilván érintenünk kell a cselekményt is, ennek fényében olvassatok most tovább!

Hirdetés

Szép új világ

Megváltozott a világ több szempontból is az utolsó két Bosszúállók mozi hatására. Egyrészt az egész emberiség öt éven keresztül próbált feltápászkodni abból a gyomrosból, amit a bolygó népessége felének eltűnése jelentett, később viszont nem kevésbé volt nehéz feladat kezelni azt, hogy egyetlen pittyenéssel visszatértek az elpárolgott emberek.

A világ vezetői megpróbálják most visszaállítani a régi szabályrendszereket, újra létrejönnek a határok, az ínséges öt év alatt befogadott menekülteknek pedig régi hazájuk felé kellene venniük az irányt.

Ez nem tetszik mindenkinek, a Flag Smashers nevezetű terroristacsoport pedig épp azért küzd, hogy maradjon minden úgy, mint az elmúlt öt évben, felejtsük el a népnemzetek elavult gondolatát, és a Rakéta Csapat mottója szerint zászlónk alatt egyesüljön minden ember.

A csoport vezetője egy fiatal lány, Karli Morgenthau (Erin Kellyman), aki nem fog bevonulni a Marvel nagybetűs antagonistái közé, de ne rögvest egy újoncon verjük el a port. Róla elég annyi, hogy emberfeletti erővel bír, hála a titokzatos Power Brokernek.

Vannak komoly visszatérőink, kezdésnek rögtön Sam és Bucky. Előbbi próbál megbirkózni azzal a hagyatékkal, amit Steve Rogerstől kapott, illetve a mindennapi élet financiális gondjai sem kerülik el őt és családját, utóbbi pedig sötét múltjával akar végre valahogyan leszámolni, ami cseppet sem könnyű, elvégre Winter Soldierként számos ártatlan embert megölt.

A gond ott jön elő, hogy Bucky vonalát túlzottan hamar elengedik, és csak elég hirtelen, a fináléban kísérlik meg feloldani, ezzel párhuzamosan pedig Sam családi szálát indokolatlanul túlhúzzák, noha nem sok valódi történést kap ezen a téren cserébe a néző.

A tempó hol kapkodós, hol indokolatlanul lassú, nem sikerült megtalálni a megfelelő ritmust, a kevésbé gyakorlott Marvel rajongók pedig könnyen azon is kaphatják magukat, hogy unatkoznak néha.

További visszatérő még, és mindenképp érdemel pár gondolatot Zemo báró, aki ezúttal végre egy sokkal izgalmasabb szereplőként jelenik meg, mint anno a mozivásznon. Nem csak klasszikus képregényes jelmezét öltheti magára Daniel Brühl karaktere, pár emlékezetes jelenetet, csattanós riposztot is kapunk tőle, sőt olykor épp őrá van szükség ahhoz, hogy a döcögős cselekmény kerekei beolajozódjanak.

Csak hálásak lehetünk azért, hogy belerángatták Zemót ebbe a kalandba, Brühl pedig láthatóan élvezte a visszatérést. Reméljük, nem utoljára kérték fel erre, már csak a diszkóban bemutatott tánctudományát is órákon át képesek lennénk újranézni. A Marvel YouTube-csatornájának hála ezt meg is tehetjük. 

A korábban említett Karli Morgenthaunál sokkal izgalmasabb és összességében fontosabb szereplő lett a képregényekben felületesen csak szegény ember Amerika Kapitányának tekintett John Walker, aki valójában a Marvel füzeteiben is egy figyelemreméltó antihős, és a The Falcon and the Winter Soldierben is nagyobb karakterfejlődésen ment át negatív és pozitív irányba is, mint bárki más. 

Walker lett az, akit a kormány új Amerika Kapitánynak nevezett ki, persze Sam és Bucky legnagyobb döbbenetére. Finoman szóval sem jött ki jól az új Amerika Kapitány és a régi Kapi két barátja, Walkert pedig egyre mélyebre rántotta egy feneketlen gödörbe a bizonyítási vágy, majd később egy személyes tragédia. 

Wyatt Russell nem ok nélkül mondta, hogy biztos volt benne, a nézők gyűlölni fogják a karakterét, Walkert alakítva mindent megtett azért, hogy ez összejöjjön. A fináléban azonban túl hamar és túl hirtelen kapott feloldozást. Szerencsére valószínűleg nem most látjuk őt utoljára, így bőven lehet még idő tovább mélyíteni a karakterét. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Csillagok és sávok

A Flag Smashers csoport által felvetett határok nélküli világkép önmagában is egy érdekes témakör, kár, hogy ez az, amit nem bontanak ki tisztességesen, és az egész gubanc lezárása is elég suta az évad végén. Mindenesetre legalább a feldobott laszti jó volt, ha nem is sikerült tökéletesen lecsapni.

Ennél nagyobb figyelmet kapott az a kérdéskör, hogy lehet-e egy fekete férfi az új Amerika Kapitány. Nem csak Sam Wilson miatt foglalkozott ezzel a sorozat, előhoztak egy másik képregényes szereplőt, kinek eredettörténetét némi változtatások mellett bele lehetett simítani az MCU narratívájába is.

Az még Európából nézve is világos, hogy a kérdésfelvetés abszolút aktuális, ezért bizonyosan ki fog váltani sok pro és kontra véleményt, melyek között szélsőségesek is akadhatnak. Az írók ésszel és mértékkel nyúltak hozzá ezekhez a komolyabb gondolatokhoz, sikerül okosan érzékeltetni Sam helyzetét. Remek példa erre az a jelenet, mikor civilben vitatkozik az utcán Bucky-val, majd megállítja őket két járőr, és a rendőrök egyből Samet akarják igazoltani. Nyilván a hétköznapi rasszizmus problémáira nem egy Marvel sorozat fog drámai mélységben reflektálni, de azért valamilyen szinten mégis megjelenik a problémakör.

A The Falcon and the Winter Soldier remekül megkoreografált akciójelenetekkel és pár, képregényguruk számára nyalánkságnak számító kikacsintással tényleg megörvendezteti nézőit, de pont a pár tényleg izgalmas kérdésből nem válaszol meg semmit sem, a stáblistát nézve csak vakarjuk a fejünket, hogy mi lehetett a valódi antagonista, a végül legalább előttünk leleplezett Power Broker motivációja, illetve ki az, aki még őt is irányítja a háttérből.

Egyáltalán nincs letisztázva, hogy Power Broker mögött a nagynak belengetett, de valójában a hardcore képregényfanatikusokon kívül senki vérnyomását meg nem emelő cameóként felbukkanó új szereplő áll-e, ezeket a válaszokat valószínűleg csak a The Falcon and the Winter Soldier folytatásában kapjuk meg. Nate Moore arra utalgatott, hogy nincs kizárva egy esetleges második évad, később pedig a The Hollywood Reporter már arról számolt be, hogy készül a következő Captain America film immár Chris Evans nélkül, a forgatókönyvért pedig épp a tévésorozat két írója felel. Nagyon úgy fest, hogy a WandaVisionnel ellentétben itt tényleg érkezik folytatás. A hivatalos bejelentésig nem tudhatjuk, hogy ezt sorozat vagy film formájában kapjuk meg, de valami jönni fog.

Egyelőre nehéz eldönteni, hogy szükség van-e erre, mivel az első etap egy alsó-középkategóriás Marvel film szintjét ugyan hozta, de ennél talán sokan többre számítottak tőle. Nem csak azok csalódnak majd tehát, akik a sorozat plakátjai miatt Budapest felbukkanását várták, hanem azok is, akik valami kiemelkedőt, maradandót reméltek a The Falcon and the Winter Soldiertől. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)