Hirdetés

The Mandalorian 1. rész kritika - feltámad a vadnyugat

|

A Star Wars legjobb pillanatait idézi meg a Disney+ űrwesternje, mi pedig spoilermentesen mesélünk kicsit a pilotról.

Hirdetés

Gigászi streamingháború zajlik épp, melyhez pár napon belül két nagyágyú is csatlakozott. A november elején startoló Apple TV+ mellett ugyanis tegnap a Disney+ is elindult (igaz, meglehetősen korlátozottan és erősen bukdácsolva), a szolgáltatók pedig rögtön saját gyártású sorozatokkal igyekeztek meggyőzni a felhasználókat a próbaidőszak azonnali aktiválásáról.

Hirdetés

A Disney gondolkodás nélkül bedobott a mély vízbe a streaming-felület nyitócímeként egy Star Wars szériát, mely mivel már egy bejáratott univerzumhoz kapcsolódik, rengeteg buktatót hordozott magában. Ugyanis egy Csillagok háborújához köthető cím esetén a nézők bizony elvárásokkal ülnek le az epizódok elé, ha pedig az első 40 perc nem fogja meg őket, az akár a dédelgetett streaming-szolgáltatás sorsát is megpecsételheti.

Szerencsére a The Mandalorian kellően szórakoztató lett, meg merem kockáztatni, hogy A Jedi visszatér óta nem kaptunk ennyire az univerzumba illő alkotást. A Disney+ nyitócíme ugyanis tipikusan az a sorozat, amiről, ha nem tudnám, hogy Star Wars, akkor is leesne, hogy Star Wars, hisz a klasszikus trilógia számtalan stílusjegyét magán hordozza már a nyitórész is. A bábmunkától kezdve az áttűnéseken át a hagyományos effektekig és a sétáló szemetesekre hajazó droidokig mindenről süt a Csillagok háborúja szellemisége és atmoszférája, ezekért pedig külön piros pontot érdemel Dave Filoni és Jon Favreau.

Hogy a történetről is beszéljünk kicsit, a Birodalom bukása után járunk, a pilot egy mandalori fejvadászt helyez a középpontba, némi képet kapunk az aktuális építkező világrendről, majd be is indul a történet egy titokzatos küldetéssel, amit egy rohamosztagosokkal körülvett nagyúrtól kap meg a főszereplő. A feladat egy személy begyűjtése, akinek csak a koráról és a legutolsó ismert tartózkodási helyéről kap információt a mandalori, de azért elindul, hogy az ismeretlen nyomára jusson, és leszállítsa a "csomagot". Az első rész cselekményét ez a leírás le is fedi, vagyis nagyívű történetet így az első körben nem érdemes várni, inkább olyan az egész, mint egy film első fél órája, egy elnyújtott alapozás, ami szerencsére egy pillanatig sem tűnik monotonnak. Az i-re pedig felteszi a pontot az epizód végi csavar, amit nem láttunk előre, de a filmes univerzumban is komoly jelentőséggel bírhat- és gyaníthatóan a merch eladásokat is kicsit megdobja majd.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mitől több mégis a The Mandalorian, mint Az ébredő Erő-ben látott nosztalgiajárat. Először is ott a főszereplő - akit a Trónok harcában és a Narcosban is hatalmasat alakító Pedro Pascal testesít meg -, akinek arcát a pilot alatt végig a mandalori páncél sisakja fedi, ám arctalansága - és névtelensége - ellenére mégis képes elérni, hogy érdekeljék a nézőt a motivációi és a története. Aztán ott a tűpontos stílusválasztás, hisz a western zsáner talán csak az első lángolása során volt olyan népszerű, mint napjainkban, a pilot pedig mindent tartalmaz, amire egy klasszikus vadnyugati történettől számíthatunk. Láthatunk kocsmai "verekedést", pisztolypárbajt, mexican standoff-ot, állatbetörést, sivatagi leszámolást és még sorolhatnám. Emellett nagy erénye még a széria nyitórészének, hogy a nosztalgikus elemeket inkább csak kikacsintásként próbálja bevetni, látszólag nem erre próbálja felhúzni a teljes történetet, mint tette ezt J.J. Abrams (bár várjuk ki a végét).

Tökéletes nem lett tehát a nyitány, de aki az eredeti trilógiát - annak minden hibájával együtt - szerette és még a westerneket is kedveli, itt is biztosan jól fog szórakozni.

A szomorú hír azonban, hogy hazánkba csupán 2021-ben érkezik meg a Disney+, addigra pedig jó eséllyel már - az egyébként berendelt - második The Mandalorian szezon is szolgáltatás részét képezi majd. Kérdés, hogy egy ilyen hosszas éheztetés után mennyi felhasználó dönt úgy, hogy lecseréli Netflix, HBO Go vagy Apple TV+ előfizetését a frissen a piacra lépő - és valószínűleg csekély lokalizációt tartalmazó - videótékára, de mivel a következő néhány évre bőven van még tartalom tervezve, ha a The Mandalorian miatt nem is, másért majd biztosan érdemes lesz előfizetni.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)