Hirdetés

The Mandalorian - így illeszkedik a sorozat a Star Wars univerzum időrendjébe

|

Minden Star Wars rajongó örömmel fogadja, hogy a Disney+-on futó sorozat fontos események részleteivel gazdagítja a kánont. De vajon hogyan illeszkednek a megismert történések a nagy egészbe? Most utánajárunk!

Hirdetés

Noha elsőre könnyűnek tűnik a The Mandalorian időbeli elhelyezése, azonban a szereplők visszaemlékezései és az elve eseménydús időszak miatt érdemes egy kicsit átvenni, hogy pontosan hányadán állunk a Star Wars időrendjével. A következőkben kőkemény spoilerek következnek, tehát aki még nem látta a sorozat első három epizódját (amelyekről mi is írtunk kritikát egyébként, itt az első rész, itt a második, és itt a harmadik epizód összegzése), az csak akkor olvasson tovább, ha nem zavarja, hogy a cikkben kitárgyaljuk a cselekmény egyes részeit.

Hirdetés

Mikor játszódik a The Mandalorian?

Azt már a megjelenés előtt is tudtuk, hogy a The Mandalorian nem sokkal a Jedi visszatér eseményei után játszódik, egészen pontosan öt évvel azután, hogy a Lázadók felrobbantották a második halálcsillagot és lefejezték a Birodalmat. A sorozat szempontjából igen fontos Mandalore bolygóról bizony már rengeteg korábbi említést kaphattunk különböző alkotásaiban; a harcos mandalori nép szülőplanétája a kronológiát tekintve legutóbb a Star Wars: A klónok háborúja animációs sorozatban tűnt fel, melyben kiderült, hogy mind a Köztársaság, mind a Szeparatista Szövetség számára fontos kereskedelmi és gazdasági központról beszélünk, mely azonban a függetlenséget választja a tomboló intergalaktikus háborúban. 

Darth Maul pusztítása

Ekkor a bolygót az igazságos uralkodónő (aki egyébként Obi-Wan Kenobi egykori szerelme volt), Satine Kryze próbálja meg irányítani, aki azonban merénylet áldozata lesz, amikor a hatalmat egy terrorcsoport ragadja magához, melyet Darth Maul vezet.

Ezután kissé homályosak az események, valószínűleg polgárháború tör ki, és jó esély van rá, hogy a főszereplő az ekkor kialakult káosz következtében árvul meg.

Utalás szintjén már említettek egy ostromot, amit A klónok háborúja készülő hetedik évadában ismerhetünk meg részletesebben. Ezekre az eseményekre a YE 19-ben (azaz a yavini csata előtt 19 évvel) került sor. Nemsokkal később azonban a felszabadító köztársasági erők a 66-os parancsot követően a birodalmi hadsereg részei lesznek, melyek egészen máshogy értelmezik a felszabadítás intézményét.

Mi lehetett pontosan a mandaloriak által említett Purge?

A harmadik epizódban megemlítik a "Purge" nevű eseményt, mely a Mandalore népét érintette; ez  valószínűleg egy nagyobb tisztogatás lehetett, amiben a Birodalmiak elpusztították azokat, akik nem hódoltak be az akaratuknak. A The Mandalorian főszereplője és csapata ekkor hagyja el a bolygót, a bujdosást választva a szolgaság helyett. 

Ezek alapján kiszámolhatjuk, hogy Mando valamivel a klónháborúk előtt született és nagyjából egyidős a másik híres mandalorival, Boba Fettel.

Vajon mi lehet bébi Yoda múltja?

Azt is tudjuk, hogy a sorozat másik fontos szereplője, bébi Yoda nagyjából ötven éves, tehát valamivel idősebb a főszereplőnél, inkább Anakin Skywalkerrel lehet egykorú. Sajnos mást nem árulnak el róla, csak annyit tudunk, hogy a megmaradt birodalmi csoport számára kiemelt fontosságú, ki akarnak nyerni belőle valamit (a tudós egyébként olyan egyenruhát viselt, mint annak idején a klónokat készítő alkalmazottak). Maguk a készítők is kijelentették, hogy bébi Yoda múltja egyelőre homályban marad.

Mit tudunk még a mandaloriakról?

Fontos megemlíteni a másik animációs sorozatot is, a Star Wars: Lázadókat, melynek egyik főszereplője Sabine Wren, aki szintén mandalori származású. Ő az utolsó évadban, nem sokkal az Új remény eseményei előtt segít felszabadítani Mandalore-t a birodalmi elnyomás alól, ami azt jelenti, hogy a The Mandalorian során a főszereplők szülőbolygója már kilenc éve szabad. Érdekes kérdés, hogy vajon visszalátogatunk-e a hányattatott sorsú planétára az események előrehaladtával? Mi bizony szívesen fogadnánk, ha a pörgős akció mellett egy éppen újraéledő társadalom történetét is figyelemmel követhetnénk a sorozatban. 

Szerintetek mit tartogat még a sorozat, a Star Wars univerzum eddigi történéseinek fényében?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)