Hirdetés

The Suicide Squad kritika - az igazi feláldozhatók

|

A The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag pár perc alatt világossá teszi, hogy tényleg bármelyik szereplő bármikor meghalhat, James Gunn filmje viszont messze nem csak ezért remek.

Hirdetés

David Ayer 2016-os Suicide Squad, avagy Öngyilkos osztag című filmje egyesek szerint felfogható bűnös élvezetként, de elég sokan gondolják úgy, hogy egészen egyszerűen egy pocsék moziról van szó. Éppen ezért volt kicsit érthetetlen, hogy a Warner tovább akarja vinni ezt a vonalat, bár hosszú ideig az sem volt egyértelmű, hogy James Gunn új, címét tekintve egy határozott névelővel megtoldott filmje, a The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag tulajdonképp folytatás vagy reboot lesz-e.

Az a helyzet, hogy a végeredmény szempontjából ez igazából nem is számít, a The Suicide Squad simán megáll a saját lábán, egyáltalán nem igényli, hogy bármilyen formában beillesszük a DC saját filmes univerzumába (noha persze világosan annak része marad). Az, hogy képes volt a film saját lábára állni csak az első, a The Suicide Squad érdemeinek hosszú sorában. Ezeket kíséreljük meg most nagyjából felsorolni.

Hirdetés

Térdig járva a bélben és a vérben

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a korhatár-besorolási rendszerek országonként változnak, teljesen más kritériumok alapján kerül egy film a felnőtteknek javasolt vagy engedélyezett kategóriába nálunk és az Egyesült Államokban. Ezért történhetett meg az, hogy több, Amerikában R-besorolást kapott képregényes mozit is "csak" 16-os karikával mutattak be nálunk, ilyen volt mindkét Deadpool és például a Logan is. A The Suicide Squad magyar előzetesein is 16-os jelzés virított, de a sajtóvetítés után már kicsit sem csodálkozik azon az ember, hogy ezt vörös 18+-os ajánlásra cserélték.

A The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag ugyanis elképesztően véres, folyamatosan és cifrán káromkodnak benne, nem ijed meg a kiontott belsőségek ábrázolásától, és olykor még kósza hímtagok is felbukkannak benne - utóbbi például nálunk automatikus indikátora a 18-as karikának. És ha valakiknek, akkor ennek a bandának piszkosul jól áll a brutalitás. Nem érződik öncélúnak, és még idegennek sem az egyébként családbarát DC-s képregényvilágtól. Teljesen logikus, hogy a Zs-kategóriás szuperbűnözőket bármikor vágóhídra küldik, ők senkinek sem fognak hiányozni, ezért gondolkodás nélkül felrobbantható a koponyájukba ékelt bomba, és azért sem kár, ha a bevetés első percében elhaláloznak. James Gunn épp ennek hála tudott ennyi szereplőt beleszuszakolni a filmbe, olyan gyorsan hullanak az osztag tagjai, hogy alig van idő megjegyezni a nevüket.

Pofátlanul vicces

A The Suicide Squad másik hatalmas erőssége a humora. Aki szereti Gunn munkásságát, az most tobzódni fog az örömtől, a Warner tényleg szabadjára engedte a rendező imádni valóan örült zsenialitását. Bizarr és komikus helyzetek, tűpontos egysorosok nevettetik meg a nézőt. Maga az alaphelyzet egyébként végtelenül egyszerű: az előző Öngyilkos osztag filmben megismert Amanda Waller elítélt szuperbűnözőket küld öngyilkos küldetésekre, hőseink is így kötnek ki egy aprócska dél-amerikai szigeten, ahol egy titokzatos és veszélyes projekt nyomait kell felkutatniuk. Az előzetesek már leleplezték, hogy nem más, mint Starro lesz a kvázi főellenség, de ez megint csak egy újabb zseniális húzás Gunntól. A toronyház méretű űr-tengericsillag Starro nyilván nem egy klasszikus főgonosz, ennek a filmnek viszont nincs is szüksége igazi antagonistára. 

Szerethető és vicces hullajelölt főhőseinket ugyanis szinte bármeddig szívesen elnézné az ember. Legtöbbjük személyisége a bárpulton hagyott szalvétára is feljegyezhető lenne, de esetükben nem is hiányzik az, hogy rommá írják a karaktereket. Az eredeti verzióban Sylvester Stallone hangján megszólaló, bájosan együgyű, nem mellékesen emberevő King Shark pillanatok alatt lesz közönségkedvenc. A Daniela Melchior által alakított Patkányfogó az érzelmesebb nézők szívének húrjait is meg tudja pendíteni. A Joel Kinnaman megformálta Rick Flag most kicsit háttérbe szorul, a fókusz pedig Margot Robbie, Idris Elba és John Cena karaktereire, vagyis Harley Quinnre, Bloodsportra és Peacemakerre összpontosul. Mindhármójukon látszik, hogy élvezik ezt az őrületet, Gunn látnoki káoszát, ami minden pici hibája ellenére kirobbanóan szórakoztató. 

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Ezek a hibák azonban villámgyorsan jelentéktelenné válnak, ha felpattan az ember a film káoszvonatára, és hagyja magát kellemesen elzötyögtetni a bizarr végkifejlet felé. Hiába akadnak logikai bukfencek, hiába tesz rosszat a tempónak Patkányfogó néhány saját történetvonalára koncentráló jelenete, a stáblista lepörgése után mégis úgy áll fel az ember a moziszékből, hogy rég szórakozott ilyen jól egy képregényfilmen. A buli pedig nem ért még teljesen véget, hiszen Gunn az HBO Maxre külön sorozatot forgat Cena karakterének. Ha a Peacemaker tévésorozat is ilyen jó lesz, akkor már önmagában megindokol egy előfizetést az HBO streamingplatformjára. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)