Hirdetés

Sapkowski azért nem folyt bele a Vaják sorozat munkálataiba, mert nem szeret dolgozni

|

Nyers és szókimondó interjúban vallott a Vaják könyvek írója arról, mit is gondol a más alkotókkal való együttműködésről.

Hirdetés

Mostanra valószínűleg mindenkinek egyértelmű, hogy Andrzej Sapkowski nem tartozik a könnyen kezelhető művészek közé. A lengyel író világképe semmit sem változott az elmúlt években, és ezért akár kritizálni is lehet, de ha simulékonyabb lenne a természete, akkor talán Geralt is másféle karakterként látott volna napvilágot.

Hirdetés

Sapkowskiról tudjuk, hogy annak idején elhamarkodott döntést hozott, amikor az azonnali pénzt választotta a hosszú távú profitot ígérő részesedés helyett, és megbánásának utóbb rendszeresen hangot adott. Szerencsére időközben sikerült elsimítani az emiatt keletkezett feszültséget közte és a CD Projekt között, tehát nincs akadálya annak, hogy a Cyberpunk 2077 után újabb Witcher játék készüljön.

Az egyelőre még nem derült ki, hogy milyen természetű megállapodás született egy másik hasonlóan fontos kooperáció, a netflixes Vaják sorozat kapcsán, de talán nem lövünk mellé, hagy úgy véljük, a szerző ezúttal jobban átgondolta választását. A minap az io9 munkatársa faggatta Sapkowskit a rövid idő alatt az internet sztárjává vált sorozatról, és egészen meglepő válaszokat kapott. Kiderült, hogy saját kérésére nem folyt bele a produkcióba annál az egyszerű oknál fogva, hogy nem szeret túl keményen vagy túl hosszan dolgozni, sőt egyáltalán nem szeret dolgozni. Emellett arról is megvan a véleménye, hogy mekkora kontrollt kell gyakorolnia egy művésznek az alkotásából készülő adaptáció során.

Leszögezném, hogy erősen hiszek a művészi szabadságában és annak kifejezésében. Nem avatkozom közbe, nem kényszerítem rá a felfogásom más művészekre. Nem ragaszkodom semmihez és nem is harcolok semmiért. Tanácsot adok. Amennyiben szükséges. És amikor igénylik.

Arra is kíváncsi volt az újságíró, hogy mit szól a könyvek iránti kereslet hirtelen megugrásához.

Mégis milyen válaszra számít? Hogy kétségbe estem? Könnyek között törtem ki? Öngyilkosságot fontolgattam? Nem, uram. Elég egyértelmű és szélsőségesen összetett érzések kavarogtak bennem.

Ami pedig a jövővel kapcsolatos elvárásait illeti...

Hadd idézzem Joe Abercrombie-t, az írót, akinek a könyvei az ízlésem szerint valók: "Az élet alapvetően elcseszett. Jobb, ha nem vársz sokat, mert akkor kellemes meglepetésben lehet részed."


Végezetül lássuk, miért állapodott meg pont a Netflixszel.

Ez a bizonyos ajánlat üzletszerű volt, a mögötte álló személyek pedig megértőek. Minden okom megvolt rá, hogy helyeslően reagáljak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)