Hirdetés

A Trónok harca csak most lesz igazán érdekes

|

Már nem a tél közeleg, hanem a vég. Legfeljebb 15 résszel a finálé előtt rendeződtek a dolgok a Trónok harcában, meghalt, aki nem volt olyan fontos, és életben maradt, akinek élnie kell.

Hirdetés

A sorozat hatodik évadának tizedik része olyan volt, mintha egy teljes évadból kivágták volna a legfontosabb pillanatokat. Folyamatosan pörögtek az események, egyetlen töltelék jelenet sem került be, minden komoly jelentősséggel bírt. Már a kilencedik epizód is elvarrt egy addig nagyon hangsúlyos és fontos szálat, de igazán a tizedik tett mindennek pontot a végére, aminek eddig be kellett fejeződnie. Mindenki eldöntheti, melyik döntésnek örül és mi miatt szomorú, de mi most megnézzük, a legutóbbi epizód után hogyan alakulhat a sorozat jövője a maradék néhány felvonásra. Spoilerekkel folytatjuk. 

Cersei a helyére került

Egy talán még a Vörös násznál is keményebb jelenetsort láthattunk először (a zenét nem lehet elégszer meghallgatni). Cersei nem a finomkodásáról ismert, és most már láthatóan tényleg semmi nem érdekli. Méltó utódja lett az őrült királynak, csak aztán nehogy bezáruljon a kör, és Jaime őt is elintézze, szerelem és család ide vagy oda.

Úgy döntött, ahelyett, hogy tovább óvatoskodna a Tyrell családdal vagy a papokkal, inkább felrobbantja az egész templomot, elintézve így Margaeryt, Lorast, az apjukat, valamint Kevan Lannistert, és mindenkit, aki a környéken volt. Járulékos veszteségként még sikerült rákényszeríteni Tomment, hogy kivesse magát az ablakon, de ezzel alighanem számolt is, hiszen csak így ülhetett fel a Vastrónra. Qyburn közben profi kis bérgyilkosokat képzett a gyerekekből, akik (édességért cserébe, és talán ez a legszörnyűbb az egészben) végeztek a vén kujon Pycelle-lel, illetve a papok közé állt Lannister fiúval, Lancellel. A Hegy pedig valami kimondhatatlant tett Unellával, aki valljuk be, talán meg is érdemelte. Királyvár most teljesen a Lannisterek birtokában áll, a Tyrell nagymama, Olenna pedig Dorne-ban szervezkedik a csajokkal. De erről majd később.

Deres újra a Starkoké

Ez a történetszál már igazából az előző részben lezárult, amikor Sansának újra volt oka mosolyogni, és lehulltak a nyúzott emberes zászlók Deres várának falairól. Ramsay kiiktatásával az egész világnak eggyel kevesebb ellensége lett, valószínűleg a háttérben sem viszi senki tovább az átala képviselt irányt. Jon és Sansa némi segítséggel visszafoglalták északot, és több új, vagy inkább visszatérő szövetségest szereztek ezáltal - ugyanakkor ott van a nem megbízhatóságáról ismert Kisujj, aki eléggé elvenné a Stark lányt, és határozott célja, hogy a Vastrónra üljön. Ő még bekavarhat valahogyan, és be is fog, ha nem állítják meg hamar.

Az epizód legérdekesebb leleplezése Havas Jonhoz kötődik: végre kiderült, kik a szülei. Az R + L = J teória már kering egy ideje a neten, és most bebizonyosodott, hogy igaz: Jon valóban az őrült király fiának, Rhaegar Targaryennek, illetve Lyanna Starknak a gyermeke. Szóval mégis Stark, de nem úgy, ahogy gondoltuk, és így inkább Targaryen, azaz jogos jelentkező a trónra (ezt Robert sem tudhatta meg, emiatt kérte meg Nedet Lyanna, hogy tartsa titokban). Más kérdés, hogy ő nem akar annyira uralkodni, de ha Daenerys (aki egyébként a nagynénje) átkel a tengeren, és ők ketten valahogyan egymásra találnak, segítheti a sárkányok anyját célja elérésében. 

Visszatérve még Jonhoz - ha korábban derül ki, hogy Rhaegar fia, az egyebek mellett azért is problémás lett volna, mert a Targaryen hercegnek már volt két gyermeke feleségétől, a dorne-i Elia Martelltől. A fattyú így Ned Stark fiaként nevelkedett, és jelen pillanatban valószínűleg csak a frissen kinevezett háromszemű holló, Bran tudja, kik a valódi szülei. Ez jobb is így - a Mormont kishölgy és a többiek egy Stark leszármazottat kiáltottak ki az észak királyának. Az egész széria egyébként afelé halad, hogy Jon és Daenerys jönnek ki az egészből győztesen - a könyvsorozat címe Tűz és jég dala, Jon pedig apai ágon tűz (tudjátok, sárkányok meg minden), anyai ágon jég (észak, hideg, közelgő tél, stb.). Érdemes ezen is elgondolkodni.

Daenerys hajóra szállt

Boncolgassuk kicsit komolyabban a sárkányok anyjának szálát is, mert szerencsére érdemes. Dany végre hajóra szállt, és elindult Westeros irányába. Útján dothrakiak, a Makulátlanok, és a Greyjoyok kísérik (Mereent közben a Második Fiak védelmezik, talán ők is bevethetők, ha nagyon kellenek), Varys pedig remélhetőleg azért járt Dorne-ban, hogy hozzájuk csatolja a Martelleket és Olennát is. Gyűlölik a Lannistereket, előbbiek Oberyn emlékezetes meggyilkolásáért, utóbbi pedig a cikk elején ismeretetett okokból. Benne van a pakliban, hogy Varys egy féreg, de ez csak később derül ki. Tyrion szintén Daenerys mellett áll, mi több, a királynő segítőjévé választotta, és azért rajta is látszott, hogy eléggé elege van a családjából. 

Közeleg a tél

A trónért folyó harc komolyan elkezdődött, de még egy elem bekavarhat: a Mások. A félig bekékült Benjen megszellőztette, hogy a fal nem csak kő, hanem mágikus erő védi attól, hogy az Éjkirály serege átjusson rajta, de csak nem fognak előtte toporogni, amíg a westerosi családok ki nem írtják egymást. Tényleg érdekes, hogy miért várnak még, és ha eljön az idő, miként jutnak át, legyőzhetők lesznek-e egyáltalán - ez utóbbiban az ötödik évad nyolcadik része után kételkedünk, de Bran valahogyan segíthet, hiszen az Éjkirály vele látomásaiban is kapcsolatba tud lépni, látja őt.

Egyébként Arya Walder Frey nevét is lehúzhatta a listájáról, Melisandre délnek indult (ha találkozik a profi gyilkosnak képzett Stark lánnyal, esélyes, hogy nem ússza meg élve), Sam pedig megkezdte mesterré válását. 

Biztosan tudjuk, hogy 15 résznél több már nem készül a sorozatból, így legfeljebb két évadon belül minden kiderül. A felosztást még nem árulták el, de egy hétrészes hetedik és a nyolcrészes nyolcadik szezonra nagy esélyt látunk, esetleg egy kettéosztott utolsó résszel. Sok minden történhet még, de már könnyebb lesz követni, ki kinek az oldalán áll, hol jár épp, kinek segít.

Szerintetek hogyan alakul a sorozat a továbbiakban?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)