Hirdetés

Tudod, hogy melyik a leghíresebb hollywoodi sikoly? Most előkerült az eredeti változata

|

A legendás sikítás a filmek után a legnépszerűbb videojátékokba is bekerült.

Hirdetés

Az igazán megszállott filmrajongók régi ismerősként üdvözlik az úgynevezett Wilhelm Scream néven elhíresült sikítást, ha meghallják valamelyik kedvenc filmjükben, vagy épp a legújabb mozis kasszasikerben.

A Wilhelm-sikoly már elmúlt 70 éves, ugyanis az 1951-ben bemutatott Distant Drums című amerikai filmben hangzott el. Az egyik jelenetben amerikai katonák kelnek át egy mocsáron, az egyikük pedig csúfos véget ér, miután egy krokodil lerántja a víz alá.

Hirdetés

Akinek esetleg nem lenne meg, az alábbi videón 0.16-nál hallható az eredeti "Wilhelm", amelyhez maga a szerepet alakító Sheb Wooley ordította fel a hangot utólag, hiszen akkortájt a legtöbb filmhez még így rögzítették a hangokat. Kevésbé ismert, hogy a színész több hasonló sikolyt is előadott, ezek közül pedig az ötödik lett az, amely azóta világírűvé vált, megszámlálhatatlan filmben használták a hangmérnökök.

A valódi ismertséget végül a Star Wars filmek hozták meg a sikolynak, amelyet először a IV. epizódban lehet hallani, amikor Luke és Leia menekülni próbál a Halálcsillag fedélzetén az őket üldöző rohamosztagosok elől. Az egyik rohamosztagos zuhan a mélybe a Wilhelm-sikoly kíséretében, amelyet aztán a későbbi filmekben is előszeretettel alkalmaztak.

A mostani cikkünk apropója pedig az, hogy múlt hónapban feltöltötték a University of Southern California filmszakán összegyűjtött archívum hangállományait az internetre, amelyek között szerepelt az eredeti Wilhelm-sikoly is, de szerencsére a teljes felvételen Woooley további próbálkozásait is meg lehet hallgatni.

A feltöltés egyébként Craig Smith veterán hangmérnöknek köszönhető, aki maga is a USC School of Cinematic Arts hallgatója volt. A Wilhelm-sikoly egyébként olyan videojátékokban is hallható, mint a God of War, az Assassin's Creed-sorozat, a Mafia III, a Mass Effect vagy a Dead Rising 3.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)