Hirdetés

Tudtad, hogy a Rémálom az Elm utcában egy Disney-filmnek indult?

|

Freddy Krueger egészen másfajta verzióját kaptuk volna meg eredetileg.

Hirdetés

Manapság Freddy Kruegerre minden idők egyik legvérfagyasztóbb horrorikonjaként gondolunk, de nem volt ez mindig így. Wes Craven rendező komoly küzdelmet folytatott azért, hogy a stúdiók érdeklődését felkeltse a Rémálom az Elm utcában iránt, ami részben azért volt nehéz, mert a fantasy és a slasher horror ilyetén keveréke még soha nem volt korábban megvalósítva.

A Péntek 13 és a Halloween franchise-ok ugyanis egyszerű slasherek voltak, kevés természetfeletti elemmel, ezzel szemben a Rémálom az Elm utcában központi eleme az volt, hogy a gyilkos behatol az emberek álmaiba. Volt azonban olyan vállalat, amit pont ez a rész vonzott: a Disney-t arra késztette, hogy fontolóra vegye a projektet, egy családbarát, PG-13-as változatban gondolkodott az R-besorolás helyett - ez nem meglepő, mivel a filmnek eredetileg boldogabb befejezése volt, és az álomjelenetek is inkább a fantasy-műfaj műveire hajaztak, mintsem a korszak horrorjaira. 

Hirdetés

Ennek fényében a Disney úgy gondolta, hogy a rendezőt érdekelheti az enyhébb változat. Craven azonban nem szerette volna, hogy a Rémálom az Elm utcában PG-13-as legyen, és a kész filmben lévő véres részek azt bizonyítják, hogy nehéz is lett volna megvalósítani így az összképet. A halálesetek módja, vagy éppen Freddy kínzás miatt érzett szadista élvezete túl intenzívvé tette.

Ebből fakadt egy másik probléma is a Disney-vel, a vállalat ugyanis megváltoztatta volna Krueger karakterét. Craven a jegyzeteiben mindent megindokolt a gyilkossal kapcsolatban, a maszk hiányától kezdve az arcának állapotán át a pengékben végződő kesztyűjéig bezárólag, de a PG-13-as verzióban ennek nagy részét kidobták volna a kukába egy ártalmatlanabb, hagyományosabb szörnyeteg kedvéért. A korhatár-besorolásért felelős MPAA már 1984-ben precedenst teremtett arra, hogy mennyire lehet ijesztő egy figura dizájnja, még akkor is, ha nem tartalmaz explicit erőszakot, így Freddy Craven által megálmodott kinézete gyanúsan nem fért volna bele a PG-13-ba.

A rendező és a Disney szemlélete aztán olyan sok pontban különbözött, hogy végül semmi sem lett a közös munkából (végül a New Line Cinemánál valósulhatott meg megkötések nélkül), de arra jó a történet, hogy elképzeljük, milyen lett volna a családbarát kiadás. Freddy véres á(l)mokfutása helyett csak megijesztette volna a fiatalokat? A karakter félelmetes megjelenése nélkül, a horrorelemek kiherélésével Robert Englund egyáltalán elvállalta volna a szerepet? A PG-13-as Rémálom az Elm utcában is olyan kultusznak örvendene manapság, mint ami végül összejött?

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)