Hirdetés

Tudtad, hogy Darth Vadert eredetileg egy japán hadúrról mintázták?

|

Vader nagyúr sisakját látva nem nehéz egy szamurájra asszociálni, de ennél jóval pontosabban is tudni lehet, ki szolgált inspirációul a karakter megalkotásakor.

Hirdetés

Azzal sok Star Wars-rajongó tisztában van, hogy George Lucas sokat merített a Star Wars: Egy új remény megálmodása során Akira Kurosawa (avagy a helyes átírás szerint Kuroszava Akira, de ezen ne vesszünk össze) munkásságából, különösen az 1958-as Rejtett erődből. Az Erő és a jedik tanai párhuzamot mutatnak a busidóval, a sithek és a roninok között sem nehéz összecsengéseket találni. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy például a jedi szó is a japán jidaigeki kifejezésből ered, mely történelmi drámát jelent.

Olyan rajongót pedig tényleg nem könnyű találni, aki arról is értesült már, hogy magát az egész kánon legikonikusabb karakterét, Darth Vadert is egy valóban élt japán hadúrról mintázta Lucas.

Hirdetés

Darth Vader sisakjának formája már első ránézésre is hasonlít a szamurájok által viselt sisakokhoz, azok viszont, akik ismerik a 16-17. század japán történelmét, egészen pontosan rámutathatnak arra a valóban létezett személyre, aki Vadert karakterét inspirálta. Ő pedig nem más, mint Date Maszamune, a Date daimjó család 17. vezetője. Maszamune gyermekkorában himlő miatt bal szemére megvakult, ezért az "Egyszemű sárkány" ragadványnév maradt rajta - egyes legendák szerint maga szúrta ki a szemét, hogy elnyerje ezt a címet.

Anakin Skywalker és Date Maszamune is mérhetetlen hatalomra tett szert, míg előbbi Darth Vaderként az egész galaxist uralta (nyilván Palpatine oldalán), a másik korának egyik leghíresebb és legkeménykezűbb hadurává vált, tizenkét kastély tartozott az uralma alá szerte az országban. Mindkettejüket egyedülálló szülők nevelték fel, Maszamune pedig legalább olyan kegyetlenül bosszulta meg apja halálát, mint ahogy Anakin végzett az anyját megölő buckalakókkal. Vader nyilván sokkal súlyosabb sérüléseket szenvedett a Mustafaron, de azért Maszamune szemének elvesztéséről sem szabad megfeledkezni. Végezetül mindketten hírhedtek voltak arról, hogy könyörtelenül leszámolnak az árulókkal. Azt már mondanunk sem kell, hogy Date Maszamune páncélja is teljesen koromfekete volt, pont mint Vader nagyúré. 

Azok egyébként jól ismerik őt, akik játszottak a Nioh-val, mivel ebben a videojátékban is feltűnt, a The One-Eyed Dragon's Castle nevezetű pályán találkozhatunk vele - ez a küldetés a Dragon of the North DLC része. 

Date Maszamune a Nioh játékban.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)