Hirdetés

Tudtad, hogy ezek a filmsztárok gyerekszínészként kezdték?

|

Sokan kerülnek be nagyon fiatalon a szórakoztatóiparba, és vagy sztárokká válnak, vagy gyorsan eltűnnek. Most azok közül szedtünk össze tízet, akik befutottak.

Hirdetés

Ahány színész, annyi életút: van, aki a pankrátorkodást cserélte le Hollywoodra (elég csak Dwayne Johnsonra gondolni), más egyáltalán nem is tanulta a szakmát, csak belecsöppent (mint Sharlto Copley), és természetesen olyanok is bőven akadtak, akik beleszülettek ebbe a világba (lásd Maya Hawke). A legtöbben végigjárták a ranglétrát és statisztából/mellékszereplőből küzdötték fel magukat sztárokká, de amiképpen a szórakoztatóipar más ágai, a filmipar is kegyetlen tud lenni: képes gyorsan felemelni, megrágni, majd azonnal ki is köpni szereplőit, nem garantált semmi.

A legtöbbször felhozott példa Macaulay Culkin, aki előtt a Reszkessetek, betörők! filmek és hasonló családi alkotások miatt nagy jövő állt, aztán nem sikerült megvetnie a lábát, de ő legalább később visszatért - a Star Wars: Baljós árnyakkal befutó Jake Lloyd (a fiatal Anakin) viszont otthagyta a színészkedést, akárcsak a Két pasi meg egy kicsi sorozattal ismertté vált Angus T. Jones.

Hirdetés

De ez az összeállítás nem azokról szól, akiket cserbenhagyott Hollywood, most Los Angeles napfényes oldalára fókuszálunk. Összeszedtünk tíz olyan ismert arcot, akik gyermekként kezdtek az álomgyárban, és élni is tudtak a lehetőséggel, kellő kitartással elismert sztárokká váltak.

Christian Bale

Az Oscar- és kétszeres Golden Globe-díjas walesi színész egyike azoknak, akik képesek teljesen átformálni a testüket egy-egy szerep kedvéért: a Batman: Kezdődik!-hez alaposan kigyúrta magát, az Alelnökhöz jól meghízott, A gépész kedvéért pedig 28 kilót fogyott. Olyan kiváló karaktereket formált meg eddig, mint Patrick Bateman (Amerikai pszichó), Bruce Wayne (Christopher Nolan Batman-trilógiája), Ken Miles (Az aszfalt királyai), Dickey Eklund (The Fighter - A harcos) és Alfred Borden (A tökéletes trükk), pályafutását pedig nem kisebb név indította be, mint Steven Spielberg. Noha az 1986-os Anasztázia sorozatban bukkant fel először, az csak egy mellékkarakter szerepe volt egy tévés produkcióban; az 1987-es A Nap birodalma volt az első főszerepe, amit mindössze 13 évesen vállalt el. Bale-t több mint 4000 jelentkező közül választották ki, és az Anasztáziában játszó Amy Irving ajánlotta őt.

Drew Barrymore

Bár Charlie egyik angyalának, a Sikoly franchise beindítójának és a The Drew Barrymore Show háziasszonyának megvolt a hátszele a generációk óta színészkedéssel foglalkozó Barrymore-famíliának köszönhetően, Bale-hez hasonlóan az ő karrierjét is Steven Spielberg indította el. Csak 7 éves volt, amikor az E.T., a földönkívüliben bájosságával elrabolta a szívünket Gertieként, majd két évvel később ugyancsak Spielberggel a rendezői székben kimutathatta a foga fehérjét a Tűzgyújtó főszerepében. Innen már egyenes út vezetett a világhír felé, ami többek között egy Nancy Meyers (Kibékíthetetlen ellentétek), egy Stephen King (Macskaszem) és egy Tim Burton (Mindörökké Batman) projekttel volt kikövezve, és az 1999-es A bambanővel kezdve producerkedni is kezdett. 

Elijah Wood

A negyvenes éveit taposó színész előtt még rengeteg lehetőség áll, de bármihez is kezd, soha nem fog tudni más lenni a nézők szemében, mint Zsákos Frodó a Megyéből - nem mintha akarna. De addig el is kellett jutnia, hogy A Gyűrűk Ura-trilógiában a szívünkhöz nőjön, az első lépést pedig egy kultikus darabbal, a Vissza a jövőbe 2-vel tette meg 8 évesen, amelyben még csak szimplán videojátékos fiúként bukkant fel, majd egy évvel később Richard Gere oldalán a Higgy neki, hisz zsaruban már komolyabban is bizonyíthatta tehetségét. Olyan filmesek figyeltek fel rá, mint Richard Donner (Radio Flayer), J.J. Abrams (Halhatatlan szerelem), Stephen Sommers (Huckleberry Finn kalandjai) és Rob Reiner (Világgá mentem), hogy 2001-ben végérvényesen begyűrűzzön az életünkbe.

Jake Gyllenhaal

Barrymore-hoz hasonlóan a bármilyen szerepben kiválóan helytálló Jake Gyllenhaal is művészcsalád sarja: édesapja rendező, édesanyja forgatókönyvíró, nővére színésznő. Meglepő módon mégsem ők indították el a pályán, noha a második szerepét (1993, Veszélyes nő) már a felmenőinek köszönheti (Stephen Gyllenhaal rendezte, Naomi Foner írta a karakterét). A legelső projektje az 1991-ben bemutatott Irány Colorado! volt Ron Underwood rendezésében, amelyben 11 évesen olyan színészek mellett nyújtott imádnivaló alakítást, mint Billy Crystal és Daniel Stern. Sokoldalúságát jól tükrözi változatos filmográfiája, és hogy bármilyen történetet emlékezetessé tud tenni - legyen az a Túl a barátságon, a Zodiákus, az Éjjeli féreg, a Holnapután, a Pókember: Idegenben vagy a Perzsia hercege. Nagyon reméljük, hogy a Tom Clancy's The Division filmváltozatában láthatjuk majd.

Joaquin Phoenix

A Jokerrel Oscar-díjat nyerő ezerarcú színész sok kollégájával ellentétben nem filmekkel, hanem sorozatokkal kezdte: már 8 éves korától kezdve felbukkant egy-egy epizód erejéig olyan produkciókban, mint a Seven Brides for Seven Brothers, a The Fall Guy, a Külvárosi Körzet, az Alfred Hitchcock Presents és a hazánkban is népszerű Gyilkos sorok. A legelső filmjét akkor mutatták be, amikor már 12 gyertyát fújhatott el a szülinapi tortáján, az Űrtábor pedig ha nem is lett szenzáció, a castingosok figyelmét egyértelműen felkeltette, hiszen sorra kapta a szerepeket. A 2000-ben mozikba került Gladiátor Commodusaként kiérdemelte a legelső Oscar-jelölését, ezt követően pedig olyan neves rendezők kapkodtak utána, mint M. Night Shyamalan (Jelek), Paul Thomas Anderson (The Master) és Spike Jonze (A nő). Hollywood egyik kaméleonja ő, aki bárkivé át tud lényegülni.

Leonardo DiCaprio

A Los Angelesben született fiú lényegében a kamerák előtt nőtt fel. Már 5 évesen bekerült egy sorozatba (Romper Room) egyetlen epizód erejéig, aztán számos tévéreklám után, 16 évesen még néhányba (köztük Az új Lassie-be), de az 1990 és 1991 között futott Parenthood volt az első tartósabb szériája 12 résszel, amit a Growing Pains követett 23-mal. Ekkor nyargalt át a filmek világába a Rémecskék 3-mal, hogy aztán az 1993-as év csodát hozzon számára. Nemcsak ekkor debütált a Gilbert Grape, amiért Oscar-díjra jelölték, hanem ekkor dolgozott együtt először, 19 évesen Robert De Niróval az Ez a fiúk sorsa című életrajzi drámán, akivel most, 48 évesen - számos nagy durranással és egy Oscar-díjjal később - újfent egyesítette erejét Martin Scorsese kedvéért. Reklámoktól a Titanicon, az Eredeten és más kultikus darabokon át a Megfojtott virágokig? Lenyűgöző életút, és nem sok színész mondhatja el rajta kívül, hogy De Niro végigkísérte a fejlődését.    

Reese Witherspoon

Witherspoon mindösszesen 15 éves volt, amikor már főszerepet játszhatott a Holdemberben, és ő vitte a hátán két évvel később a Távol, ahol az elefántok... című alkotást is. A Pleasantville, a Kegyetlen játékok, a Gimiboszi, az Amerikai pszichó és a Jóbarátok egyaránt megmutatta, hogy milyen színészi tartalékokat tud mozgósítani a szórakoztatás érdekében, noha mindegyiket zárójelbe teszi 2001-es slágere, a Doktor Szöszi, amivel egy csapásra ismertté vált és felrakta magát a romkomok térképére. Nehezen tudott ebből a skatulyából kivergődni, de olyan komolyabb próbálkozások segítettek, mint a Mud, a Vadon és a Beépített hiba. Később a szinkronizálásban (Énekelj! 1-2), a tévésorozatokban (Hatalmas kis hazugságok, Kis tüzek mindenütt, The Morning Show) és a könyvek világában (saját könyvklubja van, amely Amerika egyik legnagyobbja) tudott kiteljesedni. 

Ryan Gosling

Manapság ő Ken, de 13 évesen még csak a népes Mickey Mouse Club egyik tagja volt. A kanadai színészpalánta bemutatkozása olyan jól sikerült, hogy több sorozat egy-egy részéhez is behívták, így az Are You Afraid of the Dark?, a Libabőr, a Váratlan utazás, a Kung fu: A legenda folytatódik és az Aki bújt, aki nem törte neki az utat az első masszív szerepéig, az Álomsuliig, hogy aztán Az ifjú Herkules kalandjaival, 18 évesen maga mögött hagyja a tévézést. Erősen indított a mozikban, hiszen a 2000-es Emlékezz a titánokra volt a filmes bemutatkozása Denzel Washington oldalán, négy évvel később pedig a romantikus lelkeket is megnyerte magának a Szerelmünk lapjaival. Csibészes sármját komoly és könnyed művekben egyaránt tudta kamatoztatni, majd a Kaliforniai álom zajos sikere előrevetítette, hogy 2023-ra a világ egyik legismertebb színésze legyen.

Ryan Reynolds

Hollywood egyik legmókásabb figurája Kanadában kezdte egy Hillside című tinisorozatban, méghozzá 15 évesen. Két évvel később már egy főszerepnek örülhetett a Ganésa című elfelejtett drámában, és számos szériában (mint az X-akták, a Hidegvérrel és a Végtelen határok) megvillantotta magát, mielőtt 1998-ban elrajtolt első komolyabb sikere, a Két pasi meg egy csajszi, amelyben összesen 81 epizódon keresztül volt látható. Innen már csak egy köpésre volt az első filmes slágere, a Buliszervíz, aztán hol azt mutatta meg, hogy van humora, hol azt, hogy tud harcolni, hol pedig azt, hogy mindkettő megy neki egyszerre. Övé az egyik legjobb megváltástörténet a filmiparban (az X-Men kezdetek: Farkas félreértelmezett Wade Wilsonjából végül a zseniális Deadpool lett), drámai szerepben sem szeppen meg (érdemes megnézni az Élve eltemetvét), saját italmárkája és focicsapata is van, a Hugh Jackmanhez fűződő viszonya pedig legendás.

Scarlett Johansson

A gyönyörű színésznő 10 éves korában ízlelte meg a mesterséget Rob Reiner 1994-es filmjében, a Világgá mentemben, amit rögtön egy Sean Conneryvel közös munka (Egy igaz ügy) követett, és három évvel később már Robert Redford szavazott neki bizalmat A suttogóval. Ez nagy lökést adott a karrierjének, és bár időközben becsúszott néhány baklövés (lásd a Reszkessetek, betörők! 3-at vagy a Mérges pókokat), mindez kellett hozzá, hogy később neves rendezők keze alatt alkosson maradandót, amit Sofia Coppola 2003-as Elveszett jelentésével alapozott meg Bill Murray társaságában. Akkor vált sztárrá, amikor a Marvel Fekete Özvegyét alakította, de a blockbusterek mellett is folyamatosan bizonyította, hogy nem szabad beskatulyázni: A nőben például csak a hangjával elcsábította Joaquin Phoenixet, a Házassági történetben hihetetlenül erős alakítást nyújtott Adam Driverrel egyetemben, a Jojo Nyusziban pedig darabokra tört miatta a szívünk.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)