Hirdetés

Van valami közös bennünk, magyarokban és Star Wars: A Mandalóri főhősében

|

Van, amiben Din Djarin jobban hasonlít a magyarokra, mint bármely más eddig megismert mandalórira.

Hirdetés

A föld legtöbb nemzeténél általános ténynek számít, hogy előbb következik egy ember keresztneve, és csak ezt követi a család, avagy utónév. Akadnak azonban kivételek, ilyen például Japán (holott a japán neveket a legtöbb helyen angolul, egyúttal angol névsorrendben ismerik, így lett például Kodzsima Hideóból "Hideo Kojima" - a helyes magyar verzió egyébként az első megoldás), illetve kivételt jelent hazánk, Magyarország is.

Mivel az angol neveknél a világ nagy részén megszokott, fentebb említett sorrend (előbb a keresztnév, utána családnév) érvényesül, az angolul írott történetekben a fiktív karakterek nevei is így épülnek fel, legyen szó filmről, sorozatról, könyvről, képregényről vagy videojátékról. Nincs ez másként a Star Wars világában nem, így lett mondjuk Anakin Skywalker fia Luke Skywalker. A Star Wars: A Mandalóri harmadik évadának szezonzárója azonban hozott egy izgalmas csavart.

Hirdetés

Most egy pici spoiler következik az évadzáró kapcsán, de nem kell hatalmas leleplezésekre gondolni. Az utolsó részben a főhős, Din Djarin hivatalosan is örökbe fogadta kis zöld védencét, Grogut. Az ehhez kapcsolódó szertartás alatt pedig a klán spirituális vezetője, a Fegyverkovács kimondta a zöld lény új nevét, ami nem más lett, mint Din Grogu. Hangsúly lent. 

A korábban megismert mandalóri családok esetében a szokásos angol sorrend volt általános, szóval Jango Fett "fia" lett Boba Fett, Bo-Katan Kryze testvére volt Satine Kryze, Pre Vizsla leszármazottja pedig Paz Vizsla, illetve az ő fia, Ragnar Vizsla. Ezzel szemben úgy fest, hogy Din Djarin neve a magyar vagy épp japán hagyományokat követi, a Din a családneve, a Djarin pedig a keresztneve, így lehetett Grogu végül Din Grogu.

Részletesebb megfejtést egyelőre nem kaptunk, szóval nem tudhatjuk, hogy egyedi esetről van szó, vagy esetleg a mandalóri kultúrában párhuzamosan van jelen a két névhasználat, családja válogatja, hogy hol kerül előre, hol pedig hátulra a keresztnév. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)