Hirdetés

Vélemény: ezért nem baj, ha a Marveltől kapjuk az Alien és Predator képregényeket

|

A Star Wars és Conan képregényes jogok után ismét három nagyobb franchise-t (Alien, Predator, Alien vs. Predator) happolt el a Marvel a Dark Horse Comicstól, ennek kapcsán pedig egyből beindult a népharag, holott sokan láthatóan nem is értik miről van itt szó.

Hirdetés

Tegnap érkezett a hír, miszerint a Marvel Comics kiadó megszerezte az Alien, Predator, illetve az Alien vs. Predator képregények jogait, magyarul a jövőben már nem a Dark Horse Comics logóját kell keresni ezeken a füzeteken. Hosszú korszak zárul le ezzel, elvégre Alien képregényeket 1988 óta gyártott a Dark Horse, az első Predator füzet egy évvel később jelent meg náluk, a legelső Aliens vs. Predator kiadvány pedig egy újabb esztendővel ezt követően. Alien és Predator fronton az utóbbi négy évben már nem kaptunk tőlük újdonságokat: a magyarul is megjelent, eredetileg 2016-ban indult négyrészes Life and Death széria tartalmazott utoljára egy-egy Alien, Predator, és Alien vs. Predator minisorozatot (az utóbbi 2017-re is átnyúlt), illetve még egy Prometheus minit is. A xenomorfok és a yautják önálló kiadványai tehát pihentek, viszont 2019 decemberében elindult, és idén márciusban ért véget a Alien vs. Predator: Thicker Than Blood, ami a jelek szerint ennek az univerzumnak az utolsó olyan képregénye, ami még a Dark Horse Comics égisze alatt jelenhetett meg. De mit is jelent a gyakorlatban a változás?

Hirdetés

Most akkor gyerekfilm lesz az Alienből?

Első körben szögezzük le gyorsan, hogy most épp csak és kizárólag a képregényekről van szó. A Fox felvásárlásával a Disney már korábban megszerezte egyébként is az Alien és a Predator filmek jogait, ennek kapcsán nem történt tehát most semmi változás. Zárójelben jegyzem meg, hogy azért is felesleges a párnát áztatni, hogy esetleg ennek fényében eztán 12-es karikás Alien filmek készülnének. Zárójelben jegyzem csak meg, futottam bele például olyan kommentbe is, melynek szerzője első körben felháborodik, és azon retteg, hogy családbarát mozik várhatók ezekben a szériákban, utána pedig hozzáteszi, hogy a 2004-es Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen a kedvenc filmje a világon, ami lássatok csodát, maga is PG-13-as besorolást kapott.

A The Walt Disney Company filmes divíziójának, vagyis a Walt Disney Studiosnak a tulajdonában korábban is több filmstúdió állt, amelyek közül némelyek nyilván kifejezetten felnőtteket célzó mozikat is készítettek (nem kell a Miramaxnál tovább menni példáért), és a bekebelezett Fox egyes szeleteit sem a kukába dobták, hanem 20th Century Studios, Searchlight Pictures és Blue Sky Studios néven továbbra is működnek a korábban a Foxhoz tartozó filmstúdiók, ugyanúgy fognak mozikat gyártani, mint korábban. Akár Alien vagy Predator filmeket is természetesen. 

A predatorokat tényleg beveszik a Bosszúállókba?

Még egy tévhitet szeretnék eloszlatni, mielőtt rátérnék arra, személyes véleményem szerint miért kifejezetten jó dolog az, hogy ezek a képregényes jogok az ipar óriásához kerültek. A másik azonnali felháborodás indikátora ugyanis jelenleg az, hogy sokan egyből Pókemberrel harcoló alieneket, és Hulkkal verekedő predatorokat vizionálnak. Nem állítom, hogy soha a büdös életben nem képzelhető el valamilyen crossover különszám, ahol ez esetleg megtörténik (volt már ilyen egyébként, például Batman három külön minisorozatban is összeakasztotta már '90-es években a bajszát a predatorokkal, szóval ez a Dark Horse vezetőségét sem zavarta), de az teljesen bizonyos, hogy nem ez lesz a fő irány.

Értem, hogy a nagy hír bejelentésekor megosztott egyik grafikán egy predator a Bosszúállók tornyának tetején feszít, és Vasember fejét tartja a kezében, de ez simán lehet egy alternatív borító, ha egyáltalán valaha bárhol felhasználják majd a rajzot. 

A Marvel Comics mint kiadó sosem csak és kizárólag saját szuperhősös univerzumával foglalkozott. 1977 és 1986 között példának okáért ők adták ki a Star Wars képregényeket - a jogok eztán kerültek a Dark Horse Comicshoz, majd 2015-ben újra visszatértek a Marvelhez, ez később még fontos lesz.

És bizony Luke Skywalker nem bandázott együtt Amerika Kapitánnyal sem évtizedekkel ezelőtt, sem napjainkban. 1984 és 1991 között még a Transformers képregényekért is a Marvel felelt. Itt egy pici-pici kapcsolat felfedezhető, ami tulajdonképpen a széria promotálását szolgálta (ezekben az időkben gyakorlatilag szinte minden új Marvel sorozat első számaiban felbukkant egyszer Pókember, hogy megdobja az eladásokat): a The Transformers sorozat 3. számában feltűnt Peter Parker Nick Fury és Dum Dum Dugan társaságában, a 4. füzetben pedig a Vadföld nevezetű ismert Marvel helyszín volt látható.

Itt véget is ér minden kapcsolat, a 80 számot megélt szériában soha többet nem esett szó a szuperhősökről. Lehetne még sorolni a példákat (most épp egy független Ultraman sorozat készül a kiadónál), de engedjétek meg, hogy a kedvencemre térjek inkább rá: a Marvel adta ki ugyanis a Stephen King regényein alapuló The Dark Tower képregénysorozatot (ennek első két gyűjteményes kötete magyarul is megjelent), aminek értelemszerűen semmi köze nem volt a szuperhősökhöz, ugyanakkor narratívájában és vizualitásában is kivételes műről van szó, ott a helye minden komolyabb képregényrajongó polcán. 

A már említett Star Wars, Alien és Predator képregényes jogok mellett egyébként a Marvel 2018-ban a Conan jogokat is visszaszerezte a Dark Horse-tól, szóval szépen lassan, minden olyan sorozatot kicsavarnak a kisebb rivális kezéből, ami eredetileg nem a Dark Horse-nál kezdte pályafutását. Ennek pedig egyetlen végtelenül egyszerű oka van: megtehetik.

Oké, de az olvasóknak ez miért is jó?

A DC mellett Marvel a piac másik gigásza, ami mögött ráadásul a világ egyik legnagyobb médiavállalata áll, és míg a DC Comics kapcsán hallunk aggasztó híreket is (az anyacéget, vagyis a Warner Bros.-t és WarnerMediát birtokló AT&T elvileg az eladástól vagy a bezárástól sem riadna vissza, de ezt kezeljétek szigorúan pletykaként), a The Walt Disney Company nem úgy tűnik, hogy elégedetlen lenne a Marvellel. Sőt, szemmel láthatóan komoly pénzeket szán arra, hogy tovább bővüljön a repertoár. 

Most pedig, hogy ilyen szépen körültáncoltuk a témát, rá is térnék arra, hogy miért is látok nagy lehetőségeket a friss fejlemények kapcsán: a Star Wars képregények számára a lehető legjobb dolog volt az, hogy a Marvelhez kerültek. Az elmúlt öt évben temérdek kivételes minőséget képviselő történettel ajándékoztak meg bennünket, olyan kiadványokkal, mint például Star Wars: Darth Maul - Son of Dathomir, továbbá olyan karaktereket vezettek be a kánonba, mint Doktor Aphra (akit én nem győzök imádni).

Nyilván akadtak gyengébb történetek, én a legújabb fő Star Wars képregénysorozatot, és a most futó Darth Vader szériát sem szeretem már annyira, mint a korábbiakat, de például a tavaly decemberben indult és idén befejeződött Star Wars: The Rise of Kylo Ren minisorozat ismét közel hibátlan lett véleményem szerint. És ami az egészben a legjobb: a füzetek tudnak és előszeretettel szoktak is reflektálni a könyvekre, sorozatokra, mozifilmekre és más képregényekre. Én pedig odavagyok ezekért a kikacsintásokért.

Ha a 20th Century Studios a jövőben tervez Alien és Predator filmeket (és még egyszer, miért ne tervezhetne, nyilván nem matinét csinálnak belőle, hiszen kizárt, hogy biztos bukást szeretnének látni a kasszáknál), akkor azokkal össze lehet majd kapcsolni a Marvel Comics Alien és Predator képregényeit is, az új mozikban felbukkanó karakterek visszaköszönhetnek a majdani képregényekben, vagy épp fordítva. Jelenleg pár szabadúszó mellett a Marvel rendelkezik az egyik (ha nem a) legjobb írógárdával képregényes fronton. És meg is tudják őket fizetni, akár ongoing sorozatok is indulhatnak, nem kell pár évente egy-egy minivel beérnünk. Még egyszer: önálló Alien vagy Predator füzet immár négy éve nem jelent meg, most sokkal jobb kilátásaink lehetnek ezen a téren.

Tényleg nagyon kíváncsi lennék arra, hogy akiket felháborít vagy netán csak aggaszt a képregényes jogok mostani felvásárlása, az egészen pontosan mitől is tart, illetve miért gondolja úgy, hogy jobb kezekben voltak ezek a jogok a Dark Horse-nál. Meséljetek erről bátran lent a kommentek között! Csak könyörgöm a szörnyű új New Warriors ötletét ne hozzátok fel, mivel az, hogy egy ilyen kiadvány ötlete megszülethetett, nem rakja zárójelbe a kiadó teljes repertoárját, amiben értelemszerűen jobb és rosszabb munkák is szerepelnek.

Hol egyikből, hol másikból van épp több, én pedig nagyon remélem, hogy az Alien és Predator füzetek a mérleg pozitív oldalát fogják erősíteni. Természetesen lehet, hogy tévedek, és egy nagy kupac xenomorphkaka lesz az egész. Akkor és ott, amikor ez esetleg megtörténik, már jogosan lehet egyenesíteni a kaszát. Jelenleg azonban minden adott ahhoz, hogy ne így történjen. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)