Hirdetés

Bevadul a vadnyugat - elindult a Westworld 2. évad

|

Hosszasan éheztette az első szezon után a rajongókat a HBO, azonban a Westworld végre újra itt van, és a mesterséges intelligencia bizony öntudatra ébredt. Vagy mégsem?

Hirdetés

Minden sorozatrajongó ismeri azt az érzést egy-egy évadzárót követően, mikor szeretné a készítők kedves anyukáját egy jó hosszú vakációra küldeni valami meleg és komfortos környezetbe. Hatványozottan szaporodnak ezek a jókívánságok, ha egy olyan cliffhangeres befejezést kapunk, amitől a falat kaparva követelnénk a következő részt, de tisztában vagyunk azzal, hogy a finálé megtekintését követő naptári évben nem számíthatunk újabb epizódokra.

Hirdetés

Gyanítom, mindenki, aki eljutott a Trónok harca nyolcadik évadáig, tudja, miről beszélek, de egy másik, hasonlóan HBO-gyártású széria, a Westworld-fanjai is garantáltan egyetértenek velem. Nekik van egy jó hírem, hisz letelt a közel másfél éves szünet, és ismételten elmerülhetünk a narratívák erős koncentrációt igénylő forgatagában. Bár az első rész már elérhető az HBO GO felületén és este természetesen a mozicsatornán is érkezik, ezen cikkben még igyekszem óvatosan fogalmazni és kerülni a potenciális spoilereket, így aki az első évadon már túlvan, bátran olvassa tovább a sorokat, még talán segít is a történet fonalának felvételében ez a cikk.

Gyors ismétlés

Tagadhatatlan, hogy 2016 egyik leghangosabb sikere a Stranger Things mellett a Westworld első évada volt, és bár csak a technológiai kategóriákban zsebelt be Emmy-díjakat, a látvány mellett a színészgárda is nagyban hozzájárult ehhez a parádés 10 epizódhoz. Az első szezon idővonalak között mesterien ugráló felépítéssel és a folyamatosan fenntartott feszültséggel operált, nem véletlen, hogy vad rajongói teóriák ütötték fel fejüket minden egyes rész után. Azonban egészen a fináléig kellett várnunk a legégetőbb kérdések megválaszolására, annak ellenére, hogy már az első rész végén kiderült, a kijelentés, miszerint a lakók a légynek sem tudnak ártani, nem feltétlenül állja meg a helyét.

A záró epizódra megtudtuk, hogy az egyre vadabb dolgokba belevágó William valójában a fekete kalapos férfi, aki a park jelenlegi többségi tulajdonosaként tehet meg azt, amit csak akar. Szintén kiderült rengeteg információ Arnoldról és Bernardról (akinek a személyes fanteóriám szerint a frizurája nagyban inspirálhatta az iPhone X dizájnját), valamint az is világossá vált, hogy Ford legújabb narratívája bizony a korábbi társa öröksége nyomán az öntudatra ébredt robotokkal emeli a parkot egy új szintre, ahol a tétek már valósak, hisz a vendégek is könnyedén áldozatul eshetnek a lakók támadásainak. Az első áldozat pedig nem más, mint maga a tervező - gyönyörűen folytatva a loopot -, ugyanis a Doloresbe oltott Wyatt egy jólirányzott lövéssel Arnold 35 évvel ezelőtti likvidálását követően végez a másik alkotójával, Roberttel is. Eközben Maeve az irányítóteremben tervezi a kijutást, de amikor megtudja, hogy az új narratívája szerint meg kell szöknie, látszólag egy offscript döntést hoz, és a "lánya" után indul -

természetesen ezen lépésével könnyen lehet, hogy Ford történetén halad tovább.

Kérdés, kérdés hátán

A második évad pedig pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol az első lezárult: a parkban a káosz uralkodik, hisz a vezérlőközpontban Maeve és bandája véres hatalomátvételt folytat, a vadnyugati környezetben Dolores újonnan/ismételten felfedezett személyiségét viszi éppen tesztkörre, a benne lakozó Wyatt pedig pontosan olyan kedves és aranyos, ahogy az első évad lefestette. Bernard és Hale közösen menekül az igazgatótanács néhány tagjával, a Dalos csapat feltett célja pedig továbbra is az, hogy kimentse a Dolores elsőként megismert apjára feltöltött adatokat. Mivel szinte mindenki ott van, ahol az utolsó epizódban maradt, így láthatunk már ez első epizódban is olyan karakterinterakciókat, amik jelentősen feldobják a részt (az irányítóteremben például Maeve és Sizemore párosának remek pillanatokat köszönhetünk), és természetesen Joy és Jonathan Nolan ismételten kínálnak egy nagy zsáknyi olyan kérdést, amire majd gyanítom, hogy csak az évadzáróban kapunk legkorábban válaszokat.

Már az első epizódban is látszik, hogy itt bizony megint alaposan figyelnünk kell, ha nem szeretnénk, hogy az előző szezon trükkjeivel ismételten rászedjenek minket a készítők, hisz a látottak alapján elég valószínű, hogy megint kaptunk egy kis játékot az idővonalakkal. Különösen azért kell majd lankadatlan éberségünk minden egyes epizódhoz, mert ahogy azt már az évadok közötti találgatásokból és a szezonfináléban belengetett szamurájokból kiderül, idén bizony több tematikus park is komoly szerepet kap majd (a nyitó részben hatos parkként hivatkoznak a Westworldre), az egyes epizódok címe pedig el is árulja, hogy milyen környezetek felbukkanására számíthatunk majd mindenképp.

Egy pörgős nyitánnyal tért vissza tehát a Westworld, a sorozatról pedig továbbra is süt, hogy az HBO nem kevés pénzt és időt ölt bele ezen projektjébe. Persze az első rész levetítését követően máris elkezdtek cikázni a világhálón a rajongói teóriák, könnyedén találkozhattok ti is egészen elborult ötletekkel. De nem is szaporítanám tovább a szót, ugorjunk le a kommentekhez és beszéljük meg, nektek hogy tetszett az évadnyitó, és mit vártok a Westworld folytatásától!

Ha van kedvetek, olvassátok el a Puliwood cikkét is a Westworld 2. évadának nyitányáról. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)