Hirdetés

Whoopi Goldberget a holokauszttal kapcsolatos megszólalása miatt tiltották el a műsorától

|

Két hetet kell kihagynia Whoopi Goldbergnek, aki azóta bocsánatot kért nyilatkozatáért.

Hirdetés

Az utóbbi években főleg az Egyesült Államokban komoly változásokat sürgettek annak kapcsán, hogy nézzenek szembe az ország rasszista múltjával, aminek kapcsán például a szórakoztatóipar szereplői is kénytelenek néha változtatásokat eszközölni a munkájukban.

Nemrég az iparág veteránja, Whoopi Goldberg is arra kényszerült, hogy bocsánatot kérjen egy megszólalása miatt, ami sértőnek bizonyult a zsidó kisebbség számára.

Hirdetés

Goldberg már 2007 óta a The View című talkshow műsorvezetője, ahol egy női médiaszemélyiségekből álló csapat vitatja meg az aktuális politikai, közéleti, és kulturális témákat, illetve készítenek interjúkat különböző közéleti szereplőkkel. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy olykor súlyosabb témák is szóba kerülnek az adásban, ahogy ez hétfőn is történt, amikor a holokausztról is beszélgetett társaival Goldberg egy, az iskolai tananyagból kivett, a náci népirtást feldolgozó képregény miatt. Eközben hangzott el egy mondat, amit többen kifogásoltak.

"Legyünk őszinték, mert a holokauszt nem faji indíttatású volt. Nem a rasszról szólt. (...) Hanem az ember embertelenségéről más emberek felé."

Majd, mikor egy műsorvezetőtársa azt válaszolta, hogy a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport üldözte a zsidókat, Goldberg így válaszolt:

"De hát ez két fehér embercsoport! Amint faji kérdésről beszélsz, így alakul az ügy. Beszéljünk róla úgy, amilyen tényleg. Arról szól, hogyan bánnak egymással az emberek. Nem számít, hogy fekete vagy, fehér, vagy zsidó, egymásról van szó."

Miután a színésznő megszólalása széleskörű felháborodást okozott, Goldberg a közösségi médiában, még hétfő este a CBS Late Show című műsorában, és másnap a The View adásában is elnézést kért.

Kiemelte, hogy nem vette figyelembe, hogy a nácik alsóbbrendű fajként tekintettek a zsidókra, így egyértelműen faji alapú atrocitás volt a holokauszt.

"A szavaknak súlya van, ez alól pedig az enyémek sem tesznek kivételt. Megbántam a kijelentéseimet és elfogadom, hogy kijavítottak. És a zsidó nép mellett állok"

- mondta a másnapi műsorban, ahová az Anti-Defamation League nevű, a zsidó közösség jóhírnevét támadó kijelentések ellen fellépő szervezet egy képviselőjét is meghívták.

Ennek ellenére a The View-t sugárzó ABC vezetősége úgy érezte, hogy a megfelelő eljárás ebben az esetben, ha Goldberget felfüggeszti két hétre. Ennek bejelentésekor a csatorna elnöke, Kim Godwin kiemelte, hogy ugyan a műsorvezető bocsánatot kért, azt szeretnék, ha rászánná az időt, hogy végiggondolja kijelentéseit, és annak hatásait.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)