Hirdetés

Amerikában bíróság vizsgálta, hogy embernek számítanak-e az X-Menek

|

A képregények történetével ellentétben a bíróságon a Marvel azt akarta bebizonyítani, hogy a szuperhőscsapat nem emberekből áll.

Hirdetés

Aki olvasott már akár csak egy X-Men képregényt, vagy látta bármelyik filmet, az pontosan tudja, hogy a szereplők mindig is azt szerették volna bebizonyítani, hogy képességeik ellenére ők ugyanolyan emberek, mint bárki más. Míg a hősök a képregények lapjain emberségükért küzdöttek, addig kiadójuk az amerikai bíróságon pont az ellenkezőjéért;  a Marvel ugyanis perre ment azért, mert szerintük a mutánsok bizony nem emberek. 

Hirdetés

A "szellemi árulásra" természetesen a piszkos anyagiak vitték a céget, ugyanis a 2003-ban indult perben azért küzdöttek, hogy a Marvel leányvállalata, a Toy Biz által gyártott X-Men akciófigurák átkerüljenek egy másik adókategóriába. Akkoriban ugyanis két kategóriába sorolták az ilyen játékokat: minden embert ábrázoló figura a "babának" számított, mely után 12%-ot kellett adózni, míg a nem emberi figurák (pl. szörnyeket vagy állatokat ábrázolók) után mindössze 6.8%-ot. Az X-Men figurákat érthető módon az emberek közé sorolta be az ezzel foglalkozó hivatal, ez pedig nem igazán tetszett a Marvelnek.

A per során végig azzal érveltek, hogy ugyan az X-Meneknek vannak az emberekre jellemző karakterjegyeik, viszont olyan földöntúli képességekkel rendelkeznek, amik alapján határozottan kijelenthető, hogy nem emberek. Rendkívül bizarr egy bírósági jegyzőkönyvben Rozsomák testfelépítéséről olvasni, ami részletesen kitér "élesnek tűnő karmaira", valamint "farkas-szerű hajára és füleire". A perben végül a Marvel javára döntött a bíróság, minek következtében a cégnek még a csalódott rajongókkal is meg kellett küzdenie, akik nem értették, hogy hogy küzdhet a kiadó pontosan ellentétes dolgokért, mint amiket a füzeteikben képviselnek. Erre végül egy nem túl meggyőző sajtóközlemény lett a válasz, amiben a vállalat elmondja, hogy a bírósági döntés ellenére is emberként tekintenek hőseikre, akiknek rendkívüli képességei vannak.

Nem sokkal a per lezárása után egyébként egy adókategóriába sorolták a figurákat, így a Marvel győzelme lényegében értelmét vesztette. Ennek ellenére a mai napig bírósági végzés bizonyítja, hogy szegény X-Menek nem emberek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)