Hirdetés

Madden NFL 10 - iPhone/iPod Touch teszt

|

Amerikai foci mindenkinek!

Hirdetés

Magyarországon annyira nem elterjedt sport, viszont az EA Sports külföldön sok pénzt kaszál a Madden NFL széria eladásaiból, hiszen ez a legjobban fogyó termékük. PC-re már pár éve nem jön, ám az iPhone és iPod Touch készülékeken élvezhetjük az izgalmas, és meglehetősen hosszadalmas meccseket.

First down!

Aki nem konyít a sporthoz annyira, vagy a konzolos verziókban nem túl ügyes, annak sem kell elfordulnia, ahogy meglátja a Madden NFL 10-et. Az Apple konzoljaira megjelent verzió számos olyan funkciót tartalmaz, melynek köszönhetően azok is élvezettel fogják játszani, akiknek idegen az amerikai futball világa. A legtöbb sportjátékkal ellentétben itt főleg a taktikára lesz szükségünk, és ha szabad ilyet mondanom, ez a legnehezebb sportjáték, amivel valaha találkoztam. Az első mérkőzés után azért körvonalazódik mindenki számára, mi a játék célja: a másik csapat kijelölt mezőjébe, az úgy nevezett end-zone-ba juttatni a labdát. Minden meccs a kezdőrúgással indul: az egyik csapat egy tagja olyan messzire rúgja a labdát, amennyire csak tudja. Jobb esetben ezt a másik csapat játékosa elkapja, és elkezd őrült módon szaladni az ellenfél end-zone-jának irányába.

Nagyon ritka, hogy valaki képes lenne a teljes pályán végigszaladni, valahol tuti, hogy fel fogják lökni. Ahol a labda leesett, azzal egyvonalban áll fel a két csapat, egymással szemben. A támadó csapat feladata a védekező csapat háta mögé minimum 10 yarddal juttatni a labdát, erre 4 lehetőségük van. Ha nem sikerül 4 lehetőségből, akkor a másik csapat jön, akiknek ugyanez a feladatuk. Ha sikerül, akkor újraindul a számláló, újabb 4 lehetőségünk van közelebb jutni a célunkhoz. Természetesen pontot szerezni csak az end-zone-ba szaladással (labdával a kézben persze), egy end-zone-ban tartózkodó játékosnak való passzolással, vagy a kapuba rúgással lehet - touchdown után egy pontos rúgási lehetőség jár. Amikor két pontot lehet szerezni, az speciális és ritka eset - ezt most ne is tárgyaljuk. Minden támadás és védekezés előtt gondosan kell megválasztanunk a taktikát, hiszen ettől függ akciónk sikere.

Touchdown!

Most, hogy nagyjából ismertettem a játék lényegét, térjünk rá magára a Madden NFL 10-re. Ahogy azt említettem, a hangsúly a megfelelő taktikán van. Négyféle támadás van: a szaladásos, mikor az a játékos, akinek a kezdőpassz érkezett kénytelen áttörni az ellenfél védelmét, és minél messzebbre jutni a labdával, a rövid passz, mikor értelemszerűen passzolnunk kell, a hosszú passz, ahol megintcsak passzolni kell, általában előrefelé és messzebbre, és a speciális támadások, amik között találunk rúgást, kamu rúgást, meg mindenféle dolgot, amivel lehet taktikázni. Ami az iPhone verzió esetében különleges, hogy a játékosok mozgásának irányát akár mi is megrajzolhatjuk az ujjunkkal, így kialakítva teljesen önálló taktikánkat. Tulajdonképpen az egész irányítás a készülékhez van szabva, ezzel többet adva az amúgy sem unalmas játékmenethez. A kirúgás úgy működik, hogy a jobb oldalon található sávon először lehúzzuk az ujjunkat, majd feltoljuk. Ezzel egyrészt az erősséget, másrészt a pontosságot is különleges módon szabjuk meg.

A játékosokat egy joystick segítségével irányítjuk, emellett még három gomb van: az egyikkel sprintelünk, a másikkal játékost váltunk (ezt egyébként a játékosra bökéssel is lehet), a harmadikkal pedig lelassíthatjuk az időt. Ez utóbbi egyrészt újdonság, másrészt a kevésbé gyakorlott játékosok számára válik hasznossá. Az időlassítás közben újabb gombok jelennek meg, ezekkel támadáskor kitérhetünk az ellenfél elől, áttörhetünk rajta, védekezéskor pedig vetődhetünk, felugorhatunk, vagy nekironthatunk az ellenfélnek. A passzolás úgy működik, hogy a játékosok fölött piros, sárga, vagy zöld körök jelennek meg, és gyorsan kell a megfelelő helyre tapintani. A pirosaknak nem érdemes passzolni, a sárga még belefér, a zöld pedig tuti siker.

EA játék lévén természetesen az NFL liga résztvevő csapataival játszhatunk, olyan játékmódokban, mint a barátságos mérkőzés, a szezon, a rájátszás, valamint a ma már szinte elmaradhatatlan többjátékos meccs, amit bluetooth-on keresztül élvezhetünk. A rájátszásban ugyanaz a 12 csapat vesz részt, akik a valóságban is bejutottak. Találunk még egy Madden Shop-ot, ahonnan ingyen lehet letölteni magát a rájátszás játékmódot, de minimális összegekért frissíthetjük a csapatok felállását, és mezcsomagokat is vehetünk. A játék grafikája lehetne szebb, de az elvárható szintet hozza. Amivel baj van, azok az animációk. 10-ből 9-szer vagy átszalad a játékos a másikon, vagy teljesen máshova esik, mint ahol a letepert ellenfél van. Mindezek ellenére a Madden NFL 10 élvezetes, sokkal jobb, mint a többi, a platformra megjelent amerikai futball-játék. Bátran ajánlom azoknak, akiknek van pár szabad órájuk.

Ami tetszett
Ami nem tetszett
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)