Hirdetés

Kettős magyar siker a szingapúri diákolimpián (x)

|

Az Óbudai Árpád Gimnázium két tanulója is éremmel tért haza a 33. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról.

Hirdetés

Az idei Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) a világ 88 országának 351 középiskolás diákja mérte össze a tudását. A négyfős magyar delegáció tagjai közül Tóth Gellért, az Óbudai Árpád Gimnázium 12. évfolyamos diákja ezüstérmet, míg Varga Péter, a gimnázium azonos évfolyamra járó diákja bronzérmet hozhatott haza.

Sikerük példaértékű, ugyanakkor bizonyíték arra, hogy érdemes már fiatalon az informatika felé kacsintgatni. Szerencsés helyzetben van, aki ma ezen a pályán szeretne elindulni, hiszen számos felsőoktatási intézmény nyújt olyan magas szintű képzést, amivel nem csak a megfelelő tudás, hanem a hozzá szükséges rutin is megszerezhető.

Hirdetés

2021. június 19-28. között rendezték meg a 33. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (IOI), melynek idén Szingapúr adott otthont. Ahogy világszerte több más esemény, úgy ez a verseny is "áldozatul esett" a pandémiának, ezért a résztvevő diákok az anyaországaikból, de ott közös helyszínen, online versenyeztek. A négytagú magyar delegáció tagjai az ELTE Informatikai Karának budapesti campusáról kapcsolódtak be a versenybe, ami a 6 órás időeltolódás miatt a mi zónánkban déli kezdést jelentett. Rátermettségüket és alkalmazkodóképességüket mi sem bizonyítja jobban, minthogy Tóth Gellért, az Óbudai Árpád Gimnázium 12. évfolyamos diákja ezüstérmet szerzett, Varga Péter, a gimnázium azonos évfolyamra járó diákja pedig bronzérmet hozhatott haza.

Tóth Gellért

A programozást eddig meglehetősen alacsony óraszámban tanították, így leginkább szakkörökön volt lehetőség az az érdeklődő diákok fejlesztésére. Az új NAT megjelenésével ez megváltozott, és a programozás, kódolás nagyobb szerepet és magasabb óraszámot kapott már alsóbb évfolyamokon is. Nagyon sok játék és oktatási célra kifejlesztett szoftver és programozási környezet áll a tanulók rendelkezésre, ugyanakkor számos elektronikai eszközt (Microbit, Arduino, Lego Robbot) is kipróbálhatnak a diákok. 

"Csak akkor lehet ilyen eredményt elérni, ha valaki elkötelezett és kitartó. A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia arra van kihegyezve, hogy minél hatékonyabb algoritmusokat készítsenek a versenyzők a feladatokra. Hiszen a programnak akár nagy adathalmazra is rendkívül rövid idő alatt jó eredményt kell adnia. Ez manapság valós és fontos probléma. Az eredményességhez széleskörű elméleti tudás, sokféle algoritmus, matematikai összefüggés ismerete segít, ugyanakkor nagyfokú programozási gyakorlat kell a megvalósításhoz."

- emelte ki Sztojcsevné Fekete Mária, a fiúk informatikatanára.

A GameStar YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Ilyen eredmények után merre lehet tovább lépni? Gellért és Péter a terveiket is megosztották.

Péter: Matematikával és programozással, azon belül a programozásnak az elméleti oldalával (algoritmuselmélet) szeretnék foglalkozni. A tanulmányokhoz kapcsolódó kutatások is nagyon érdekelnek, szükségem is lesz rájuk, hogy tudjam folytatni, amit eddig csináltam.

Gellért: A tanulmányaimat Hollandiában folytatom szeptembertől, és a mesterséges intelligenciával fogok ismerkedni. Mivel ez egy nagyon komplex és kiaknázatlan szegmens, ezért várom, hogy milyen impulzusok fognak érni. A későbbiekben is ezen a területen képzelem el magam, akár kutatóként.

Sokakban él az a sztereotípia, hogy egy programozó a szabadidejét is a gép előtt tölti. Ez mennyire igaz rátok?

Péter: Természetesen szeretek programozással és matematikával foglalkozni, de ha nem így lenne, akkor az eredmények is elmaradnának. Azonban sok más dolog is leköt, szívesen töltök időt a barátaimmal, sportolok (kosárlabdázom), túrázom, filmeket és sorozatokat is nézek.

Gellért: Az edzőterem és az online játékok közt próbálom megtartani az egyensúlyt, szeretem, ha szellemileg és fizikailag is próbára tehetem magamat.

Varga Péter

Magyarország 2023-ban, Neumann János születésének 120. évfordulójának évében Szegeden, a hazai informatika fontos bölcsőjében rendezi meg az IOI-t, ahol bízunk benne, hogy szintén kimagasló eredmények születnek.

Az ilyen tehetséges fiatalok képzésére nagy szükség lenne a jövőben is - ebben ma már számos intézmény nyújt segítséget. A Kormányzati Informatikai és Fejlesztési Ügynökség egyik fő feladata a magyarországi felső- és közoktatási intézmények, oktatási szervezetek információs infrastruktúrájának fejlesztése, információs szolgáltatások elérésének biztosítása. Céljuk az informatika és az informatikai felsőoktatási képzések népszerűsítése.

Ha hasonló sikereket szeretnél elérni, vagy felkeltették az érdeklődésedet az informatikai képzések, esetleg pályaválasztás előtt állsz, akkor látogass el a programozdajovod.hu, illetve a felvi.hu weboldalakra és tudj meg többet ezekről a szakokról!

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)