Hirdetés

"Ezekért a látogatókért érdemes meghalni kicsit"

|

Hogy indult a PlayIT és hogy lett ekkora siker? Mi kell hozzá? Miért lesz most minden hónapban egy? Csanda Gergellyel, a rendezvény főszervezőjével beszélgettünk.

Hirdetés

A PlayIT alig néhány éve indult világhódító útjára, és már az első rendezvényen látszott, hogy ez bizony rövid időn belül sokkal nagyobbá nőheti ki magát, mint azt bárki gondolta volna. Az első PlayIT Show helyszínéül szolgáló Millenáris „alig" 3000 négyzetméteres csarnoka helyett idén novemberben már ennek tízszeresén, a Hungexpo három csarnokában várják majd programok az érdeklődőket. A főszervező, Csanda Gergely büszke a csapatára, és izgatottan várja az idei négy további rendezvényt. Vele beszélgettünk elsősorban arról, hogy milyen tapasztalatai voltak az első nem-budapesti PlayIT-kkel.

GameStar: Ősszel most már összesen három PlayIT lesz Budapesten kívül, ráadásul a debreceni idén és összességében is a második. Ezek szerint sikeresek voltak tavasszal a más nagyvárosokban tartott rendezvények?

Csanda Gergely: Mondhatnám, hogy nem várt siker volt, de ez így nem igaz, mert nagyon bíztunk a PlayIT brand erejében. Nem is kellett csalódnunk, hiszen a legoptimistább becsléseinket is sikerült felülmúlni, és mindenhol magasan túlszárnyaltuk a várt látogatói számot. Nagyon örülünk a sikernek, és őszintén hálásak vagyunk azoknak, akik támogatták, hogy más nagyvárosokban is legyen PlayIT. De elsősorban a közönségünket illeti a köszönet, nagyon jó hangulatot varázsoltak minden helyszínen. 

GS: Szeged és Pécs mellett hogyhogy újrázik a debreceni PlayIT?

CsG: Debrecenben hatalmas volt ez érdeklődés, de az igazság az, hogy itt egy hibás facebook poszt is közrejátszott. Történt ugyanis, hogy kollégánk kitette a köszönő posztot, melynek a végére odaírta, hogy találkozunk novemberben! Erre természetesen sokan azt hitték, hogy novemberben is lesz Debrecenben PlayIT, és kb. 500 levelet kaptunk 2 nap alatt. Így elgondolkodtam, és ha már így alakult, miért is ne? Igyekszünk még több dolgot elvinni Debrecenbe, ez, tekintve a csarnok méretét, hatalmas kihívás. Fontos ugyanis kihangsúlyozni: mi bármennyire is szeretnénk, csak a budapesti rendezvény 20%-át tudjuk Győrben, Pécsen, Szegeden és Debrecenben nyújtani, a 30 000 nm egyszerűen nem fér el 3000 négyszetméteren. Éppen ezért a PlayIT-ek esszenciáját igyekszünk elvinni ezekre a helyszínekre. 

 

GS: November végén kétnapos lesz a rendezvény, ráadásul a Hungexpo területén. Ezek szerint sokkal több helyetek lesz? Mivel töltitek meg? 

CsG: Mi egy olyan csapat vagyunk, akik szeretik elengedni a fantáziájukat. Eddig valahogy mindig falakba ütköztünk, és ezt most itt szó szerint értem. Sokszor volt ugyanis olyan program, amit pont a helyhiány miatt kellett „kidobni", vagy olyan partner, aki már nem fért be a rendezvényre. Ennek most vége. A PlayIT egy hatalmas Show lesz, és területileg is a legnagyobb hazai kiállítás.  Olyan fontos területek kapnak most kiemelt megjelenést, amiket eddig csak „kicsiben" tudtunk bemutatni. A gamer, mobil és IT újdonságokon kívül pedig számos meglepetés program is lesz, amiket majd a rendezvény közeledtével árulunk el.

 

GS: A Hungexpo tényleg nagy, de kicsit nehezebb megközelíteni, mint a korábbi helyszíneket. Lesz valamilyen segítség a kijutáshoz? 

CsG: A „kicsit nehebb megközelíteni" felvetésre azt tudom mondani, hogy a PlayIT látogatóinak 40%-a 100 km-nél messzebbről érkezik a rendezvényre. Ők 3-kor kelnek, hogy a nyitásra ideérjenek. Az ő példájuk és kitartásuk is mutatja, hogy nincsenek távolságok. A kényelemnek, az élhető rendezvénynek, és a sok programnak ez az ára. De úgy érzem, az idei PlayIT-ért a Marsra is érdemes lenne eljönni. Természetesen igyekszünk megkönnyíteni a kijutást, lesznek külön buszok, melyeket a BKV jegyek töredékéért lehet majd igénybe venni. De erről részletesen októberben tudunk tájékoztatást adni. 

  

GS: Mennyire nehéz ennyi helyszínt, ennyi programot kézben tartani? Hány ember kell a szervezéshez? 

CsG: Nagy kihívás, talán eddigi pályafutásom legnagyobb feladata lesz ez az ősz. Mi csomagban kezeljük a 4 őszi rendezvényt, és a PlayIT-ek mellett lesz még egy PlayKID is decemberben. Elég kevés olyan esetről tudok, hogy egy cég 3 hónap alatt 4 nagy rendezvényt szervez, de tavasszal megcsináltuk, most is meglesz. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, hihetetlen alázat kell ehhez a munkához. Gyakorlatilag a PlayIT 40 fős állandó stábja szeptembertől non-stop üzemmódban lesz, azaz nem lesz hétvége, szülinap, stb. Ahogy mondani szoktam: hiányozni csak személyesen benyújtott halotti bizonyítvánnyal lehet ebben az időszakban. Egybefolynak a napok, de azért a sikerért, és ezekért a látogatókért érdemes meghalni kicsit. A partnereink is hatalmas munkát végeznek, hiszen ők is ott vannak minden rendezvényen, és bírják ezt az őrült száguldást. A budapesti PlayIT-en egyébként kb. 800 ember munkája szükséges, hogy minden rendben legyen. 

 

GS: Hány hónappal korábban álltok neki a szervezésnek? Milyen ilyenkor az első megbeszélés? 

CsG: Tulajdonképpen már 1 éve szervezzük a Hungexpós PlayIT-et, tehát már az előző őszi PlayIT előtt nekiálltunk a helyszín feltérképezésének. Nagyon sok olyan dolog van, amit ilyenkor mérlegelni kell. Egyeztetni kell a partnerekkel, mert ezen a szinten már nem szabad hibázni. Azt, hogy milyen egy meeting, kicsit hosszas lenne leírni. És szerintem a kedves olvasóknak kicsit száraz is lenne a történet. Augusztus 3-tól állunk rá a teljes kapacitásunkkal a PlayIT Show szervezésére. Onnantól fogva gyakorlatilag a teljes stábunk csak ezzel foglalkozik, ez 40 fő folyamatos munkáját jelenti. 

 

GS: Idén is lesz cosplay verseny, vagy más jelmezes program?

CsG: Természetesen lesz. És komolyabb hangsúlyt fog kapni mint eddig, ugyanis külön helyszínt biztosítunk ennek a népszerű programnak. 

GS: Idén tavasszal egyre nagyobb szerepet kaptak a YouTuberek, most is lesz saját színpadjuk? 

CsG: A videósok a gamer világ fenegyerekei. Véleményvezérek, és éppen ezért a társadalmi felelőségük is egyre nagyobb. Becsülöm őket, mert nem könnyű egy rossz nap után is leülni és elkészíteni a videót, közben mosolyogni és megválaszolni azt a napi több száz kérdést. Igyekszünk nekik is még komolyabb megjelenést biztosítani, és biztosítani a rajongókkal való találkozáshoz a színvonalas körülményeket.   

 

GS: Miért nem lesz már Zombie Run?

CsG: Zombie Run a PlayIT-en valóban nem lesz, de helyette lesznek olyan programok, amik kárpótolni fognak mindenkit. És nem véletlenül mondom azt, hogy a PlayIT-en nem lesz, mert valahol bizony lesz az ősszel... Úgyhogy érdemes követni minket... és a GameStart. Elég jó dolgokat tervezünk még.

GS: Igen, ezt csak megerősíteni tudjuk, de most még vissza a PlayIT-hez. Más városokba is eljuthat még a rendezvény? 

CsG: Sajnos egyelőre erre kicsi az esély. Még az olyan nagyvárosok esetében is óriási probléma volt a helyszín keresése, mint Szeged vagy Győr. A PlayIT nem rendezhető meg 3000 nm alatti területen. És sajnos ilyen csarnok kevés van Magyarországon.  

GS: Egészen fanatikus PlayIT-rajongókkal is lehet találkozni. Mi volt eddig velük kapcsolatban a legfurcsább élményed?

CsG: Nagyon ritkán találkozom rajongókkal szemtől szemben. Rendezvény közben nem is nagyon van erre időm. Van pár fiatalabb látogató, akik meg szoktak keresni és velük tartom is a kapcsolatot. Talán a legjobb sztorim az, amikor Sirius egy szerződést iratott velem alá a rendezvény közepén. Ott állt 4 srác, akik rá vártak autógrammért. Nem értették mi történik, miért kért tőlem aláírást az ő sztárjuk. Mondtam nekik: látjátok, én nagyobb király vagyok... 

 

GS: Mi a legnagyobb álmod a PlayIT kapcsán, amit egyszer még mindenképp meg szeretnél valósítani? 

CsG: Minden álmom megvalósult az eddigi PlayIT-eken. Mondhatnám, minden PlayIT egy álom, mert látni azt a sok embert, olvasni a pozitív hozzászólásokat tényleg álomszerű. Talán most a legfontosabb tervem az, hogy a PlayIT is kivegye a részét az ifjúságot érintő kérdések megoldásából. Erre az idei évtől nagy hangsúlyt kívánunk fektetni. A másik vágyam, hogy mindenkihez eljusson a játék élménye. Mert a játék mindenkié. Ahogy a PlayIT is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)