Hirdetés

„Nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk” - interjú Csanda Gergellyel, a PlayIT főszervezőjével

|

Hét éve szolgálja ki a PlayIT a magyar gamereket, ami nem kis teljesítmény. Csanda Gergellyel beszélgettünk, aki elmondta, mire számíthatunk 2018-tól - mert ez az év is bőven hoz újdonságokat.

Hirdetés

Nagyon mozgalmas a tavaszi szezon gamer rendezvények szempontjából, és ezek túlnyomó részénél a MEEX neve visszaköszön. Nem csak a PlayIT-ek kötődnek hozzájuk, hanem a V4 Future Sports Festival két csarnokáért is felelnek (a Körcsarnokban velünk közösen lesz Chio Mozdulj Gamer program). Immáron hetedik éve kínálnak egyedülálló rendezvényeket a magyar gamerek számára, néhány esztendeje már nem csak Budapesten, de az ország több más pontján is. Az idei tervekről beszélgettünk a főszervezővel. 

GS: Szinte ijesztő ezt kimondani, de már ez a PlayIT hetedik éve. Milyen érzések kavarognak benned ennek kapcsán?

Csanda Gergely: Nagyon gyorsan eltelt ez a 7 év, és bizony elég melós esztendőkről beszélhetünk. Összességében pedig több mint 30 PlayIT Show-n vagyunk már túl, amely egy nagyon komoly szám a magyar rendezvénypiac egészét tekintve is. Mindenképpen jó érzéssel gondolok vissza az elmúlt időszakra, és nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk.

GS: Mi az amit a legfontosabbnak tartasz ebből az időszakból?

Cs. G: Rengeteg kezdeményezést indítottunk el a PlayIT mellett. A GameStarral életre hívott Mozdulj Gamer Mozgalom, a GameART, a PlayIT Charity úgy érzem a legfontosabbak ezek közül. Mint a PlayIT szervezői, fontosnak tartjuk a társadalmi szerepvállalást, hiszen a fiatalok a célcsoportunk, és őket nagyon könnyű elérni rajtunk keresztül. Nem csak a játékokat, az újdonságokat szeretnénk nekik közvetíteni, hanem egy jobb világ elérésében is szeretnénk a segítségüket kérni. Erre a felsorolt kezdeményezések kiváló alkalmat teremtenek.

GS: Milyen újdonságokra számíthatunk idén?

Cs. G.: Igyekszünk mindig a legújabb játékokat, fejlesztéseket bemutatni a rendezvényeken. Ez nem annyira egyszerű, tekintve, hogy Magyarország nemzetközi játékpiaci szinten nagyon pici vásárlóerőt képvisel. Így szinte lehetetlen nagyobb fejlesztőcégeket, játék gyártókat elhozni a rendezvényre. De a hazai forgalmazók megtesznek mindent, hogy a legjobbat tudjuk nyújtani. Elsősorban a stabil építkezésről szól az idei év, de egy nagy dobásunk már biztosan lesz: a júniusi és a novemberi PlayIT-en külön csarnokot szentelünk a 15 éven felüli látogatóknak PlayIT Plus Aréna néven. Összesen 4000 nm terület csak számukra lesz elérhető, megtöltve nekik szóló tartalmakkal. Ez egy hatalmas változás az eddigiekhez képest.

GS: Gyakorlatilag mondhatni három budapesti PlayIT lesz idén, ugyanis a V4 Festen is ti viszitek a gaming részt. Mesélnél arról, hogy mivel készültök?

Cs. G.: A V4 Future Sports Fesztivál egy hatalmas lépés a magyar e-sport életében. Természetes, hogy beálltunk az Esportmilla mellé, hiszen mint a legnagyobb hazai gaming rendezvénynek, élen kell járnunk az e-sport terén is. A V4 sokat fog segíteni az esport társadalmi elfogadottsága terén, és új fejezetet nyit az esport hazai történetében.

GS: Egyre jobban felpörög itthon az e-sport. Tervezitek esetleg, hogy a PlayIT mellett kimondottan e-sport-rendezvényeket csináltok?

Cs. G.: Igen, igen, és igen. Eddig is élen jártunk az e-sport terén, hiszen minden rendezvényünkön komoly e-sport színpadokat építettünk, versenyeket szerveztünk. 2018 ebben is a változás éve lesz. Stratégiai szövetséget kötünk az Esportmillával és az Esport1-gyel, és a jövőben közös tervezés mellett építjük a hazai esport életet.

GS: Győr, Debrecen, Szeged és Pécs állandó helyszínekké váltak. Terveztek további terjeszkedést az ország más pontjaira is? Esetleg külföldre?

Cs. G.: Rengeteg helyre hívnak minket, ugyanakkor a kapacitásunk véges. A MEEX-nek így is 22 nagyrendezvénye (egyenként minimum 5000 fős részvétellel) van idén, és tekintve hogy a rendezvényidőszak 6 hónap, ez nagyon nagy terhelés a csapatnak. Ugyanakkor a GamerExpo brandet pont ezért hoztuk létre, hogy a kisebb városokba is eljussunk. Márciusban lesz Zalaegerszegen, és úgy néz ki, még egy helyszín hozzájön még ehhez.

GS: Túl vagyunk már két 2018-as rendezvényen, hogy sikerültek, mik a tapasztalatok?

Cs. G.: Nagyon jól sikerült a győri és a debreceni rendezvény is. Minőségi javulást sikerült elérnünk mind a két helyszínen. A győri PlayIT az Olimpiai Sport Parkban volt, és hatalmas színvonalemelkedést értünk el ezzel. Úgy érzem, programban is sikerült olyant nyújtanunk, mind még soha.

GS: Mi az, amiben szeretnétek még fejlődni?

Cs. G.: Ez egy nagyon nehéz kérdés. Sok mindenben elértük a határainkat és a korlátainkat. Nem lehet egy rendezvényt a végtelenségig fejleszteni, hiszen az erőltetett fejlődés akaratlanul a jegyárak emelésével járna. Ezzel pedig sokaknak elérhetetlen lenne a rendezvény. Amit ígérhetek: 2018-ban 3-szor annyi eszköz lesz kint mint eddig, lesz PlayIT Plus Aréna (csak 15 év felettieknek), valamint olyan eszközök, melyek itthon még nem kaphatóak. És lesznek olyan bejelentéseink, olyan e-sport versenyeink, amelyekre remélhetőleg mindenki elégedetten fog csettinteni.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)