Hirdetés

Miért van egy gamernek is szüksége védelemre?

|

Telefonon vagy PC-n játszol? Gondolnod kellene a védekezésre? Bármilyen furcsán is hangzik, a válasz: mindenképpen!

Hirdetés

GameStar e-sport alkalmassági tesztlabor a V4 után június 2-án, a PlayIT-en is hatalmas sikert aratott a látogatók közt, ezúttal kicsit felturbózva, az ESET támogatásával. GameStar kedvezményekért és ajándékokért versenyeztek a jövő e-sportolói egy szuper interaktív játéksorozat keretében, a vírusvédelem és biztonság szakértői pedig azért társultak hozzánk ebben, mert fontosnak tartják így is figyelmeztetni a játékosokat, hogy odafigyelés és előzetes óvintézkedések nélkül ők sincsenek biztonságban.

Sok evidens mondat elhangzik most ebben a cikkben, biztosak vagyunk benne, hogy sokatok pontosan érti, ismeri ezeket a veszélyeket, de a statisztikák szerint bőven van mit magyarázni, szóval aki kicsit is úgy érzi, hogy van mit tanulnia még a rá leselkedő veszélyekről, az bátran olvasson tovább. 

PC-n vagy telefonon játszol? Ismerd a veszélyeket!

Ha már régebb óta foglalkozol számítógépekkel, bizonyára tisztában vagy a vírusok mibenlétével: a rossz szándékú személyek által írt kártevő szoftverek jó ideje jelen vannak a világban, és sajnos még mindig születnek újabb és újabb kártevők. Annak idején egyszerű volt annyit mondani minderre, hogy "rendben, akkor felteszek egy vírusirtót". Manapság azonban már nem elég ez az "eső után köpönyeg" hozzáállás, hiszen ha már a gépünkre (vagy akár mobil eszközeinkre) kerültek a károkozók, sokszor késő legyalulni őket, addigra már megtörtént a baj.

Abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy a legjobb biztonságot az jelenti, ha megelőző módba kapcsolunk, és azt tesszük lehetetlenné, hogy a vírusok, vagy egyéb káros támadások (például az internetről érkező hackelések, megtévesztő levelek, adatgyűjtő próbálkozások) egyáltalán elérhessék a számítógépünket, eszközeinket, és rajta az adatainkat. De nézzük is, milyen jellegű fenyegetések jellemzőek mostanában, amelyek akár egy otthoni PC-t vagy telefont is célba vehetnek, aztán rátérünk arra is, hogy miért fontos mindez akár a játékosok számára is.

Vírusok

Ezek olyan, többnyire rosszindulatú programok, amelyek képesek önmagukat sokszorosítani egy adott környezetben. Ezt megtehetik például úgy, hogy egy közkedvelt programnak, vagy akár Word dokumentumnak álcázzák magukat, amelynek elindításával előbb megfertőzik az eszközt, majd minden további elindított programba beférkőznek. Ezután pedig elkezdik áldásos tevékenységüket, amely lehet egyrészt a gép vagy rendszer, illetve egyes elemeinek megbénítása, vagy adatok gyűjtése, melyeket a vírust működtetők felé továbbít. Legfrissebb változatuk a zsarolóvírus, amely a rendszert leállítva, illetve egyes fájlok elérését blokkolva azt követeli, hogy a károsult fizessen komoly összegeket egy nehezen felderíthető (sokszor kriptopénzes) számlára ahhoz, hogy újra megkaphassa a lezárt funkciókat vagy fájlokat.

Férgek

Hasonlók a vírusokhoz, de azoknál is fifikásabbak: akár hordozó program nélkül is terjednek az interneten és a belső hálózatokon keresztül, ezért képesek villámgyorsan akár gépek százezreit is megszerezni. A céljuk ugyanaz, mint a vírusoké: minél több eszközre átterjedni, majd adatokat gyűjteni, zsarolni, esetleg úgynevezett zombihálzatot létrehozni - az ilyen hálózatokba a felhasználóik által gyakran láthatatlanul bekapcsolt gépek a kártevőket írók számára bányászhatnak például virtuális pénzt, esetleg spameket küldözgetnek, vagy egyéb károkat okoznak.

Trójai programok

Ezek önmagukban nem vírusok, ám a nevüket adó trójai falóhoz hasonlóan "kiskapukat" nyitnak az eszközeink védelmén, hogy azokon át a támadók átvehessék a gépünk feletti irányítást, vagy veszélyes programokat juttassanak a rendszerünkre.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan védekezhetünk az ilyen károkozók ellen, érdemes azt is megnézni, hogyan terjedhetnek. Míg 20-30 éve még arra volt szükség, hogy valaki egy fertőzött adathordozóról juttassa a kártékony programokat a gépekre, manapság már ott az internet, ahonnan tucatnyi módon érkezhetnek a nem túl kedves ajándékok.

Jöhetnek például spam (levélszemét) formájában, amikor kéretlen levelek csatolmányában bújnak el, illetve az azokban található megtévesztő linkekre kattintva, a vírusokat bújtató weboldalakról jutnak az eszközökre. Természetesen a nem megbízható forrásokból beszerzett programok letöltésekor és telepítésekor is kaphatunk vírust, de most már akár úgy is megfertőződhetünk, ha Facebookon vagy más közösségimédia-alkalmazásban óvatlanul rákattintunk egy már fertőzött ismerősünktől érkező hivatkozásra.

Hogyan védekezzünk?

A teljes biztonsághoz több védelmi vonalat is fel kell húznunk az eszközeink köré. Ezek egy része a józan gondolkodáson alapul, de sajnos ma már ez sem elég, ezért valóban érdemes előre "felfegyverkezni" a kártevők ellen.

- Mindig legyen bekapcsolva a rendszer tűzfala, valamint lehetőség szerint a további tűzfalak is (az otthoni routerek legtöbbjében szintén dolgozik egy beépített tűzfal, amely a bejövő támadások egy részét már azelőtt hatástalanítja, hogy az eszközeinkre kerülnének).

- Fokozottan figyeljünk az interneten, ne töltsünk le megbízhatatlan forrásból származó programokat és egyéb tartalmakat, és ne látogassunk meg ismeretlen weboldalakat.

- Folyamatosan tartsuk frissen az operációs rendszerünket és a többi alkalmazásunkat. A Windows automatikus frissítését ne odázzuk el, ahogy például a böngészőkből is legyen mindig naprakész verziónk, ezek ugyanis igyekeznek előre figyelmeztetni a gyanús weboldalak megnyitása vagy a veszélyes tartalmak letöltése előtt.

- A közösségi médiában is figyeljünk mindig oda arra, ha egy ismerősünk furcsa linket, minden kommentár nélküli videót vagy csatolmányt küld csevegőalkalmazáson keresztül, vagy bejegyzéseiben. Inkább kérdezzünk rá az illetőnél, valóban szándékosan küldött-e nekünk valamit, és ha kiderül a turpisság, rögtön jelezzük a dolgot a szolgáltatás üzemeltetőinek.

- Ami pedig a legfontosabb: szerezzünk be egy hatékony és elismert biztonsági szoftvert, és tartsuk ezt is bekapcsolva, valamint naprakészen. Az ESET által kiadott megoldások például ilyenek: a cég szakemberei folyamatosan figyelik a legfrissebb vírus-variánsokat és támadási formákat, amelyeket azonnal beépítenek a biztonsági szoftverek adatbázisába, ezért az automatikusan frissülő védelmi vonalunk az aktuálisan felbukkanó kártevőket is felismeri és még település előtt hatástalanítja. Nem véletlenül ezeket adjuk már hosszú évek óta minden hónapban a GameStar magazin vásárlóinak.

Mutatjuk az őrzőket

Már a NOD32 Antivirus is jó szolgálatot tehet abban, hogy elhárítja a betörni próbáló vírusokat és férgeket, de védelmet nyújt az adathalász próbálkozások vagy zsarolóprogramok ellen is. Az ennél komolyabb tudású ESET Internet Security már extra tűzfalat, valamint például az internetes bankolás biztosítására szolgáló eszközöket, hálózati támadások elleni védelmet is tartalmaz, de akár az okosotthonok többi eszközét is felügyeli. A Multi-Device Security egy csomag, amivel több, különböző típusú eszköz védelmét garantálhatjuk.  A legtöbbet tudó ESET Smart Security Premium pedig mindezt egy okos jelszóvédővel és adattitkosítással koronázza meg.

Fontos tudni, hogy már nem csak a számítógépek, hanem a mobiltelefonok és tabletek is a támadók kedvelt célpontjai, ezért az ESET Android rendszerekre is több megoldást kínál. A Mobile Security for Android a kártevők elleni védelem mellett az alkalmazásokat is megvédi attól, hogy illetéktelenek indíthassák el őket, de még a lopás ellen is ötletes fegyverei vannak, és az eltűnt eszköz felderítését is segíti. A Parental Control for Android a szülők számára nyújt kényelmes megoldást arra, hogy gyermekeik telefonját védje a veszélyektől, míg a Smart TV Security az egyre népszerűbb okostévéket biztosítja, mostanában ugyanis hallani olyan támadásokról, amelyek a nappali nagy képernyőjét használják arra, hogy az adatainkhoz férkőzzenek.

De hát én csak játszom, mi bajom lehet?

Alapszinten a játék közben felületesen ért ingerek (levelek, üzenetek) felszínes olvasása és véletlen megnyitása nyilván röhejesnek tűnik, pedig valós probléma ez is. Kicsit keményebb dió, hogy a manapság "divatos" adatgyűjtő kártevők abból is sok információt tudnak kinyerni, ahogy játszunk. Azokban a játékokban például, amelyekben mikrotranzakciók érhetők el, gyakran megtalálhatóak bankkártyánk adatai, amiket a férgek a gépünk átvizsgálása során máris küldenek a rosszakaróknak. Ugyanígy a kedvenc játékainkat felhasználva küldhetnek nekünk olyan megtévesztő leveleket, amelyekben olcsóbban ígérnek kiegészítőket vagy játékbeli előmenetelt - persze a hivatkozott weboldalon valami teljesen más vár, mint az olcsónak ígérkező ajándék.

És igen, a warez rossz, ezt nem csak biztonsági szempontból mondjuk, de abból is: ha torrentről, vagy valami ellenőrizetlen helyről töltünk le játékot az ingyenesség okán, esélyes, hogy kedvencünkkel együtt egy kéretlen kártevőt is a gépünkre engedünk. Az ESET megoldásai az ilyen próbálkozásokat is kiszűrik, és ami még jobb, egy külön üzemmód szolgál arra, hogy amikor teljes képernyőn futtatunk egy játékot, a felugró ablakokat és egyéb üzeneteket lenémítva csendben és erőforrás-takarékosan teszi a dolgát, hogy csak saját magunk és a gépünk játékban elérhető legjobb teljesítményére koncentrálhassunk.

Összességében tehát nem kell félni attól, hogy a vírusok és egyéb kártevők több fronton támadnak: egyszerűen csak több fronton kell védekeznünk is ellenük. Ezek egyik eleme, hogy okosan használjuk az eszközeinket és elővigyázatosak vagyunk az interneten, de egy jól megválasztott, folyamatosan frissített, megbízható forrásból származó védelmi szoftver mindenképpen kincset ér.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)