Hirdetés

Erre képes a Gidrán, a Magyar Honvédség 375 lőerős hátasa

|

Gidrán: így hívják a Magyar Honvédség tavalyelőtt rendszeresített, török minta alapján itthon gyártott, összkerék-meghajtású harcjárművét, ami ellenáll az aknáknak és minden terepen jól elboldogul.

Gidránnak nevezik a nemzeti kincsnek számító, hazai nemesítésű lovat, ami a mezőhegyesi ménesből származik és kiváló hátas- és fogatló egyben. Erről kapta a nevét a Magyar Honvédség 2021-ben rendszeresített, török minta alapján itthon gyártott  harcjárművét is, ami ellenáll az aknáknak és minden terepen jól elboldogul. Szeretnéd az egyiket te vezetni?

Először a tekintélyt parancsoló adatok: a Gidrán harci súlya majdnem 17 tonna, amit egy közel kilencezer köbcentis dízelmotor hajt meg, teljesítménye 375 lóerő. Egy kilencfős csapatot vígan elfuvaroz vele a kétfős személyzet, akár 700 kilométeres messzeségbe, 120 km/h maximális sebességgel. De lássunk néhány speciálisabb adatot is: 1 méteres vízen átgázol, hasonló méretű lyuk felett átnavigál, harminc fokos dőlésszögű lejtőn eloldalaz, és hatvanason felmegy orral előre. Civilben ilyen járműhöz nem lesz szerencséd. Hol találkozhatsz vele? Világszerte Csádtól Tunézián át Malajziáig sok országban rendszeresítették eredetijét, de Magyarországon, Kaposváron egy magyar-német fejlesztésű változatot gyártanak belőle, amit a Magyar Honvédség használ egyre növekvő számban. A következő években ezek váltják majd le a korábbi páncélozott csapatszállítókat, így tulajdonképpen mindenki, aki katonai kiképzésre jelentkezik, jó eséllyel találkozni fog a járművel. 

Virtuálisan csapatni

A jármű eredetijét, a törökül Ejder Yalcin-nak hívott összkerékmeghajtásút hivatalosan eddig még egyik kiadó sem tette bele AAA-kategóriás videójátékába, de lelkes török modderek már megtalálták a módját, hogy a GTA V-ben hajtani lehessen vele.

A Gidránt többféle felépítménnyel gyártják idehaza, ún. tüzérbemérő, felderítő és aknavető-kivitelben. Előbbinél ráadásul hazai fejlesztésű az érzékelő rendszer, és magában foglal egy 10 kilométeres hatótávolságú lézeres távolságmérőt is. Ami a fegyverzetet illeti, a jármű 7,62-es géppuskája perceként kb. 500 lövés leadására képes.

De elég is a számokból, biztos, hogy te is inkább élőben néznéd meg a járművet ezek után. Keresd fel a www.iranyasereg.hu oldalt, és ha egyike vagy azoknak, akik megfelelnek a követelményeknek, előbb-utóbb a Gidrán vezetőfülkéjében találhatod magad!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)