Hirdetés

Már három platformon önti rád a játékok özönét a Game Pass

|

A videojátékos Netflix 2020-ban már nemcsak fikció, hanem kézzelfogható valóság, ráadásul az első hónapért nem is kell 300 forintnál többet fizetünk.

A 2020 szeptemberének végén közölt adatok szerint immár több mint 15 millió felhasználóval büszkélkedhet a 2017-ben elstartolt Xbox Game Pass. Merész vállalásnak indult, mára viszont tényleges alternatívája lett a klasszikus játékvásárlásnak, ami annak tükrében nem is csoda, hogy elérkeztünk a generációváltással a 80 eurós, hazánkban 30 ezer forintos játékárak korszakához. 

Ha letesszük a voksunkat a Game Pass mellett, akkor háromféle előfizetés közül választhatunk: dönthetünk úgy, hogy csak konzolon vagy csak PC-n szeretnénk Game Pass-tagságot váltani, ebben az esetben a havi több mint száz videojáték használatáért és az egyéb kedvezményekért (exkluzív akciók, ingyenes előnyök) - ez havonta 3000 forintba kerül számítógépeken és konzolokon is. Létezik azonban egy havi 4190 forintos bővített verzió is, az úgynevezett Xbox Game Pass Ultimate. 

Hirdetés

Ez a csomag a normál előfizetés minden előnye mellett tartalmazza az Xbox Live Gold tagságot is (ez ugyebár nélkülözhetetlen az online játékhoz, illetve minden hónapban négy darab ajándék Gold-játékot is kínál Xbox konzolokra), valamint immár az EA Play-előfizetést is. Utóbbi az Electronic Arts játékainak Game Passhez hasonló rendszere, amelynek katalógusában egy csomó sikeres és közkedvelt EA cím található. Ezekkel az előfizetők korlátozások nélkül játszhatnak.

Az EA kezében vannak a legnépszerűbb sportjátékok, illetve a Star Wars világának videojátékos adaptálási jogai is, hatalmas rajongótáborokat fednek le kínálatukkal. 

A ZeniMax Media felvásárlása, így a Bethesda Softworks, a Bethesda Game Studios, az id Software, a ZeniMax Online Studios, az Arkane, a MachineGames, a Tango Gameworks, az Alpha Dog és a Roundhouse Studios megszerzése egy újabb érv lehet az Xbox Game Pass-előfizetés mellett, hiszen e stúdiók játékai is be fognak kerülni a rendszerbe, illetve az új címek már megjelenésük napjától elérhetőek lesznek az Xbox Game Passen belül, így például a Starfield is.

Netflix, csak játékokkal

A Microsoft előfizetéses szolgáltatásának működése a következőképp vázolható fel a lehető legegyszerűbben: ez gyakorlatilag egy videojátékos Netflix, jelentősége pedig legalább annyira nagy az iparra nézve, mint ahogy a videós streamingplatformok írják át épp a mozivilág erőviszonyait. Ráadásul az elmúlt három esztendőben a Game Pass folyamatosan bővült, és nem csak a játékkínálat tekintetében.

A kezdetben kizárólag Xbox konzolokon elérhető szolgáltatás később elérhetővé vált PC-n is, majd idén ősztől az xCloud rendszerének köszönhetően androidos okoskészülékeinkre streamelve is játszhatunk egy halom Xbox-játékkal, így napjainkban három platformot fed le a Game Pass.

2020 augusztusában egyébként a szolgáltatás logójáról lekerült az Xbox szó, érezhetően ezzel is erősítve azt, hogy nem csupán a konzolos játékosok jelentik a célcsoportot, de a Microsoft leszögezte, hogy a rendszer hivatalos megnevezése továbbra is Xbox Game Pass marad.

Fontos megjegyezni, hogy az Xbox Games Studios által fejlesztett vagy kiadott játékok már a megjelenésük napján bekerülnek a kínálatba, és külsős csapatok címei közül is soknál ez lesz a helyzet. 2021-ben például a The Medium, a Psychonauts 2 és a Halo Infinite is már a premier napján bekerül az Xbox Game Pass játékkatalógusába. A Game Pass kínálata egyébként hónapról hónapra folyamatosan változik: egyes címek idővel kikerülnek belőle (erről jó előre tájékoztatást kapunk, nem kell attól tartani, hogy egyik napról a másikra eltűnik az a játék, amelynek épp a vége felé járunk), más újoncok pedig átveszik a helyüket.

A kínálat csak karnyújtásnyira van

Ha PC-n szeretné valaki elérni a Game Pass játékokat, akkor mindössze a Windows 10-es rendszerekre installálható, hivatalos Xbox alkalmazásra van szükség (továbbá természetesen egy Microsoft-fiókra), illetve egy bankkártyára. Az Xbox appon belül a Store menüpontban lehetőségünk van megvásárolni az egyes játékokat (közülük sokat kedvezményes áron, hála Game Pass-előfizetésünknek), a Game Pass menüre kattintva pedig egyből odanavigál bennünket a tagoknak kínált több mint száz játék ügyesen katalogizált kínálatához.

Szűrhetünk közöttük stílus vagy népszerűség alapján, sőt a Microsoft illetékesei arra is gondoltak, ha esetleg a bőség zavarában nem tudnánk eldönteni, épp mivel is szeretnénk játszani: egy gombra kattintva véletlenszerűen dob fel számunkra egy játékot a rendszer.

Xbox konzolokon, így Xbox One-on vagy a most megjelent Series X és Series S gépeken még ennél is egyszerűbb a Game Pass-előfizetők dolga: játékkatalógusukban külön listázzák a Microsoft előfizetéses szolgáltatásának kínálatát, innen bármikor telepíteni lehet a felhozatal címeit.

Ha eldöntöttük, melyik Game Pass-játék csábításának engednénk épp, akkor az adatlapjára kattintva rögvest egy előzetesvideó fogad, a Részletek-gombra klikkelve pedig láthatjuk a minimális és az ajánlott gépigényt is. Ha úgy ítéljük meg, hogy számítógépünkön gond nélkül fut majd a játék, akkor mindössze a Telepítés feliratú gombra kell bökni, és már kúszik is az adott cím a PC-nkre.

A telepített játékokat külön rendszerezi az applikáció. A PC-s Game Pass kínálatában értelemszerűen nem csak olyan multiplatform címek kaptak helyet, amelyek Xbox konzolok mellett számítógépekre is megjelentek, hanem dedikáltan PC-s játékok is, így például a stratégiai zsáner egyik állócsillaga, az Age of Empires sorozat.

Segít felhő ereje

Az Xbox Game Pass Ultimate előfizetésbe a már említett cloud gaming rendszert is intergrálták nemrég. Ez egyelőre csak androidos mobilokon és táblagépeken érhető el. Használatához Xbox Game Pass applikációt kell letölteni a Google Play Store-ból vagy a Samsung Galaxy Store-ból ahhoz, hogy megnyíljon előttünk mobilon is a Game Pass kínálata. Az adatforgalomra azért érdemes lesz figyelni, így akinek nem korlátlan az internethozzáférése mobilon, az lehetőség szerint leginkább Wi-Fi-hálózatok közelségében fogjon bele hosszabb játékba.

Az alkalmazásban egyébként könnyedén böngészhetünk a konzolos és PC-s Game Pass-címek között is, a Felhő fülre kattintva pedig elnavigálhatunk a ténylegesen mobilon futtatható, xCloud segítségével a készülékünkre streamelt játékok listájára.

Az irányítást bluetoothos kontrollerrel oldhatjuk meg (akár a szabványos Xbox One vagy Xbox Series X/S perifériákkal), de örömteli fejlemény, hogy egyre több cím támogatja az érintéses irányítást is.

Olyan játékok próbálhatók ki így, mint például a Tell Me Why, a Dead Cells, a Hellblade Senua's Sacrifice vagy a Minecraft Dungeons.

Egyértelmű egyébként, hogy az optikai meghajtó nélkül érkező Xbox Series S konzolok is masszívan építenek az Game Pass kínálatára, jelenleg pedig világosan látszik, hogy működő és élhető alternatívát tud kínálni a Microsoft a lemezes játékok, és klasszikus játékvásárlások korszaka utáni időkre is. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)