Hirdetés

Rengeteget segíthet karriered elindításában a Level UP! program – elmondjuk, hogyan!

|

Pályakezdőknek és gyakornokoknak kínál lehetőséget a Level UP! utánpótlásprogram.

Tavaly nagy sikerrel elindította Level UP! névre keresztelt utánpótlás- és gyakornoki programját a Szerencsejáték Zrt., amely során felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók és legfeljebb kétéves gyakorlati tapasztalattal rendelkező pályakezdőknek kínált vonzó karrierlehetőséget a nemzeti lottótársaság. Idén újfent lehetőséget kapnak azok, akik több száz másik jelentkezővel versenyezve hároméves munkaviszonyban vagy egyéves gyakornoki pozícióban próbálnák ki magukat. A jelentkezés lehetőségét a nagy érdeklődésre való tekintettel május 1-jéig meghosszabbították. Mi ebből az alkalomból ültünk le beszélgetni Bánhegyi Zsófiával, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatójával.

GameStar: Röviden össze tudnád foglalni, hogy pontosan mi is ez a Level UP! inkubációs program, illetve mik a céljai?

Bánhegyi Zsófia: Tavaly indítottuk el a Level UP! utánpótlás- és gyakornoki programot azzal a céllal, hogy a nagyvállalati szektorban az egyik, ha nem a legversenyképesebb inkubációs programot hozzuk létre. Ugye monopol piacon működő állami vállalat vagyunk, de hatalmas versennyel nézünk szembe a munkaerőpiacon, és versenyzünk a munkaerőért a telekommunikációs, a banki vagy az energetikai szektorral. Egy nagyon fontos eszköznek tekintjük ezt a programot a Z generációs fiatal tehetségek toborzásában és megtartásában.

Az első alkalom nagyon sikeres volt, közel 500-an jelentkeztek, közülük 26 fő vesz részt most aktívan a programban, ennyien tudtak bejutni. Fontos, hogy két ága van a Level UP!-nak, az egyik a gyakornoki program, ahol felsőoktatásban tanulókat várunk meghatározott területekre, egy évre, szakmai gyakorlatra, 20-30 órában. A másik viszont a pályakezdőnek szóló utánpótlásprogramunk, ahol maximum két év szakmai tapasztalatot várunk el, valamint felsőfokú végzettséget, azaz diplomát. Itt már konkrét állásokra keresünk kollégákat.

Nyolc fontos területe van a Szerencsejáték Zrt-nek kereskedelemtől a marketingen és a jogon át az IT-ig, és ezek mindegyikére keresünk kollégát. Az utóbbit külön kezeljük, mert ott aztán elképesztő a verseny. A legdigitálisabb állami cég vagyunk modern működéssel, nagyon sok innovatív és digitális fejlesztéssel, tehát igazán izgalmas feladatok várnak arra, aki most csatlakozik. A szerencsejáték iparág egy hatalmas digitalizációs fordulaton megy épp keresztül, és ebben most lehet részt venni ezekben az években. Erre készítjük fel a céget.

Hirdetés

Azért különleges a program, mert mielőtt elindítottuk, kutatást végeztünk, hogy vajon mire is van szükségük a potenciális jelentkezőknek, és érdekes, hogy nem a bérezés állt az első helyen, hanem a szakmai továbbképzés, a fejlődés lehetősége. Ezt követte a csapat, és csak a harmadik helyen zárt a bérezés. Úgyhogy különböző programelemeket dolgoztunk ki erre. Az egyik a mentorprogram: minden hozzánk csatlakozó fiatal kolléga kap egy vezető mentort, aki végigkíséri őt a nálunk töltött időszakban személyes tanácsokkal. A másik a képzési programunk: jó hír, hogy csak a munkaidő 80 százalékát kell munkával tölteni, a maradék időben ingyenes képzéseket biztosítunk számukra, szakmai vagy kompetenciafejlesztést. Harmadikként pedig azt kell megemlítenem, hogy a piacinál magasabb javadalmazásra számíthatnak, már pályakezdőként is.

GS: Milyen tapasztalatokat szűrtetek le a tavalyi toborzási kampányból, és hogyan tudjátok azokat most hasznosítani? Van-e bármi, amin változtatni kellett?

B. Zs.: Azon, hogy miként érjük el a hallgatókat és a pályakezdőket. Az első kampány eredményei alapján meg is mértük, hogy mi volt számukra a leghasznosabb információforrás. Itt egyértelműen az egyetemi kommunikáció játszott szerepet, együttműködéseink az egyetemekkel, a közösségi média és nagyon érdekes, hogy a sajtókommunikációm, tehát a hasonló interjúk. Ezek azok, amik mélyebb információt adnak számukra és vonzóbbak egy szimpla kampányhirdetésnél.

A másik, hogy azok részvételével, akik nálunk vannak, csináltunk egy mini kutatást, hogy mi tetszik nekik a legjobban a Szerencsejáték Zrt.-ben, és első helyen 100%-osan mindenki a csapatot emelte ki és a szakmai közösséget. Itt mindig azt szoktam mondani, hogy megdől az a prekoncepció, mely szerint egyértelműen a home office-t, a távoli munkavégzést preferálják a fiatalok, mert hogy a fizikai közös munkaélmény végzett első helyen. És erre kifejezetten büszkék vagyunk, mert azért tényleg egy harminc éves állami vállalatról van szó, és ilyen szempontból vonzóak tudunk lenni ezeknek a fiataloknak.

Bánhegyi Zsófia marketing és kommunikációs igazgató

GS: Mi vár arra, aki sikerrel veszi az akadályokat, és felvételt nyer?

B. Zs.: Akit felvesznek az utánpótlásprogramba, konkrét állásra érkezik, és alapvetően három évig benne lehet, de minden év végén egy meghatározott vizsgát kell tennie, projektet végrehajtania. A végső eredmény alapján döntünk, hogy ki folytathatja a következő évben velünk a munkát. Tehát van már közben is egy kiválasztási folyamat, nemcsak a bejövetelnél, hanem időközben is teljesíteni kell évről évre. Ez azért fontos, mert a harmadik évben megnyílhat külföldi tapasztalatszerzés lehetősége más lottótársaságoknál, illetőleg más állami vállalatoknál a rotáció lehetősége. Van egyébként olyan gyakornokunk, aki négy hónap után lehetőséget kapott teljes munkaidős munkavállalóvá válásra, úgyhogy aki kiemelkedően teljesített, azt beemeltük a szervezetbe.

GS: Jelenthet valamiféle előnyt, ha nem közvetlenül az utánpótlásprogramba vagy teljes munkaidős pozícióba jelentkezik egy egyetemista vagy főiskolás, hanem azt megelőzően gyakornokként próbálná ki magát?

B. Zs.: Igen. Adott igazgatóságra jelentkezik, adott területre, és ott igazából konkrét projekteket vihet és elmélyül a szakmai munkában. Részt vesz az értekezleteken, és ugyanúgy negyedéves értékelésben vesz részt, célkitűzéseket kap. Tehát ez alapján, ha úgy látja a terület is akár, és ő befejezi a tanulmányait, jelentkezhet oda, ha van nyitott pozíció. Viszont egy nagyon fontos dolog a gyakornokoknál, hogy odafigyelünk, nehogy a tanulás rovására menjen a munka. Magyarán rugalmasak vagyunk a tekintetben, hogy az adott időkeretet miként dolgozza le.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


GS: Ha már szóba került az időkeret, meghosszabbítottátok a jelentkezési határidőt.

B. Zs.: Egyrészt azért is kellett meghosszabbítanunk, mert az utolsó napokban százasával jöttek a jelentkezések, rá kellett ébrednünk, hogy ez a generáció az utolsó pillanatra hagyja a jelentkezést. Emiatt döntöttünk úgy, hogy megkönnyítjük a dolgukat, és május 1-jéig nyitva hagyjuk a lehetőséget. Vélhetően többen fognak jelentkezni, mint tavaly, akkor ugye 500-an voltak. Erre a kiemelkedő eredményre nagyon büszkék vagyunk, mert halljuk, hogy hányan jelentkeznek más nagyvállalatokhoz.

Másrészt fontos, hogy ezt a programot nemcsak a Szerencsejáték Zrt.-nek indítottuk, hanem a teljes állami vállalati szférára nézve célunk, hogy inkubáljuk a jövő szakértőit és a jövő fiatal vezetőit, úgyhogy nagy a felelősségünk. Ezért is vállalunk ekkora létszámot, mert az ő elhelyezkedésük nemcsak a nemzeti lottótársaságban várható, hanem a nagy portfólióban, amivel az állam rendelkezik.

GS: Mit tanácsolsz azoknak a jelentkezőknek, akiknek esetleg nem sikerül elsőre bejutniuk?

B. Zs.: Mindenképp érdemes elkezdeni egy ilyen kiválasztási folyamatot, mert nagyon sokat lehet belőle tanulni. Aki túljut a kiválasztás első fordulóján, az egy úgynevezett Assessment Centeren vesz részt, ahol különböző helyzetgyakorlatokban próbálhatja ki magát, és találkozhat az igazgatói szinttel is. Fontos, hogy utána akit esetleg nem veszünk fel, visszajelzést kap írásban a teljesítményéről. Természetesen semmilyen negatívra ne gondolj, hanem hogy őt mi jellemezte szakmailag, milyen személyiségjegyei vannak a feladatok alapján. Ezek olyan információk, amik elősegíthetik egy pályakezdő fejlődését és nagyon hasznosak a jövőre nézve.

Amikor például 20 éve az első munkahelyemre kerültem a Nestlé-nél, én is kaptam egy ilyen kiértékelést, amit a mai napig megtartottam. Ebben leírták, hogy várhatóan milyen vezetői kompetenciáim lesznek vagy vannak, amik alapján a mai napig magamra ismerek. Ez nagyon hasznos dolog, érdemes megőrizni és tanulni belőle.

A Level UP! programmal kapcsolatos további részletes információk a karrier.szerencsejatek.hu oldalon érhetőek el.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)