5 dolog, amit tudni érdemes, mielőtt belekezdesz a God of War Ragnarökbe

|

Spoilermentesen gyűjtöttünk össze pár hasznos tippet a God of War Ragnarök kapcsán.

Megjelent a God of War Ragnarök,  most már mindenki rászabadulhat Kratos és Atreus legújabb kalandjára PlayStation 4 és PlayStation 5 konzolokon. A Ragnarök nyilván nem nyújt akkora kihívást, mint a Dark Souls, sőt választható nehézségi fokozataival és kisegítő lehetőségeivel mindenki testreszabhatja saját élményét, de azért nem árt tisztában lenni pár alapvetéssel, hasznos praktikával, mielőtt belefogtok ebbe az alsó hangon 35, de simán lehet, hogy 60 órás történetbe - utóbbi akkor értendő, ha a platina trófea a célotok. 

Ilyen kevés idővel a játék hivatalos startja után még nem szeretnénk fejest ugrani a God of War Ragnarökkel kapcsolatos spoilerekbe (nyugalom, jön majd dedikáltan spoileres anyagunk is később), szóval az alábbi tippek és trükkök összeválogatásánál az elsődleges szempont az volt, hogy ne lőjünk el egyetlen fordulatot sem, ne áruljunk el semmit a játék vége felé megszerezhető eszközökről, képességekről, az ott megjelenő különlegesebb mechanikákról. Olyan tanácsokat olvashattok tehát ebben a kis gyűjtésben, amik már közvetlenül a Ragnarök elején nagy segítségetekre lehetnek, és nagyban megkönnyíthetik a játékkal való ismerkedést. 

Természetesen lent, a kommentek között ti is bátran dobjatok be még további tippeket is, de tartsátok mindenképpen szem előtt azt, hogy mi is spoilermentesen szelektáltunk, szóval ti se rondítsatok bele mások játékélményébe. 

1. A pajzs a barátod, használd gyakran!

Sokkal fontosabb lesz Kratos pajzsa, illetve pajzsai, mint az előző részben. Többféle ilyen védelmi eszközt is szerezhetünk és craftolhatunk, egyedi szerelékkel, pajzsperemekkel pedig tovább tudjuk őket finomhangolni. A pajzs elsősorban a "kék" támadások blokkolására szolgál (ekkor a csapás bevitele előtt egy kék kör jelenik meg az ellenfél előtt), de akad például olyan verzió, ami a sárga, alapvetően csak hárítható támadásokat is blokkolni tudja. Mindegyik pajzs képes valami extra jóságra, az egyik például az L1 gomb dupla lenyomása után nemcsak megszakít simán egy kék támadást, hanem Kratos távolról is megrohamozza az ellenfelét, és így üti ki. Ez nagyon hasznos akkor, ha egyébként már nem tudnánk odaérni az adott szörnyhöz, és máskülönben esélyünk sem lenne arra, hogy megtörjük a támadását.

Nyugodtan kísérletezz a különféle pajzsokkal, találd meg a számodra leginkább kézreálló megoldást közöttük! Mint gyakorlatilag minden más esetben, itt sincs tökéletes megfejtés, nincs olyan pajzs, ami egyértelműen jobb az összes többinél, saját harcmodorodhoz kell meglelned a leginkább passzolót.

2. Ügyelj Atreus fejlesztésére is!

Nemcsak Kratos, hanem Atreus is szorgosan gyűjtögetni fogja a tapasztalati pontokat a harcok és az elvégzett küldetések után. A hellén hadisten fia saját képességfával rendelkezik, itt szépen sorban fel lehet oldani az ő képességeit is. Erre pedig érdemes odafigyelni, és ha ránk hallgatsz, akkor elsősorban a legagresszívebb, támadó skillekre fekszel rá Atreus esetében. Kratos fia minden, csak nem gyámolatlan kisgyerek, sokkal aktívabban kiveszi a részét a csihi-puhiból, mozgékonyabbá és erősebbé vált. Élet vagy halál között is dönthet az, hogy mennyire tud a segítségünkre lenni egy komolyabb bunyó során.

Atreus egyébként arra is remekül alkalmas, hogy megtalálja azokat az ellenfeleket, akiket egyébként mi nem lelünk sehol, ügyesen ki tudja őket ugrasztani nyilaival a rejtekükből. 

3. Merj elengedni dolgokat, később is visszatérhetsz hozzájuk!

Nem szabad megijedni a metroidvania játékelemektől. Vannak olyan mechanikák, amiket csak a játék legvégéhez közeledve ér el az ember, például az aranyszínű repedésekkel vagy a magukból gőzt árasztó apró kis fali lukakkal csak a Ragnarök végéhez érve tudsz majd kezdeni bármit is, addig felesleges próbálkozni velük. Szerencsére erre figyelmeztetnek is bennünket társaink, kedvesen szólnak, ha valami olyan dolgot akarunk piszkálni, amihez még nincs meg a szükséges eszközünk vagy tudásunk. 

A türelem igaz lehet az opcionális ellenfelekre is. Nem kell azonnal nekik rontani, bőven ráér a kifektetésük akkor, ha Kratost már kellően kicombosítottuk, megfelelő gearrel láttuk el. Minden titok, kincs és boss megvár, felesleges a rohanás. Lemaradni semmiről sem fogsz, nincs olyan pontja a játéknak, ami valami lootot rejt, és ne lehetne oda később visszatérni.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


4. Okosan költsd az XP-t!

Viszonylag hamar elérhető az a pont, ahol már nem is kell gondolkodni a tört ezüst elköltésén, annyi áll rendelkezésre. Az XP-vel viszont más a helyzet, a játék utolsó harmadáig gondosan ügyelni kell arra, hogy mire és hogyan költöd el a megszerzett tapasztalati pontokat. Elsősorban persze új harci skilleket fogsz belőlük vásárolni, de érdemes két dolgot még fejben tartani: egyrészt ha egy adott támadást elég sokszor használsz, akkor feloldhatsz hozzá egy extra módosítót, ami nem kevés további XP-be kerül, viszont sokat hozzá tud tenni pont azokhoz a képességekhez, amelyeket a leggyakrabban alkalmazol.

Másfelől pedig tapasztalati pontokért fejleszthetők a fegyverekhez kapcsolt kis és nagy rúnatámadások. Ezek cseppet sem lesznek olcsók, de nagyban meg tudják növelni az adott rúna sebzését, a hozzá tartozó effektek hatékonyságát. Érdemes végigpróbálgatni a rendelkezésre álló rúnákat, majd ezután elkezdeni a fejlesztést, és csak azokat maximális szintre húzni, amiket ténylegesen használni is fogsz a későbbiekben. Sose felejtsd el azonban, hogy bármikor ráakadhatsz egy új, (számodra) minden korábbinál jobb rúnára, szóval nem árt talonban is tartani egy kevés XP-t az ilyen esetekre. 

5. Az automatikus loot megkönnyíti az életedet

Sokféle kisegítő lehetőséget be lehet kapcsolni a Ragnarökben, ezek közül az egyik különösen hasznos lehet. Alapvetően a kör gomb lenyomásával tudod felvenni az életerőt visszatöltő zöld, illetve a haragot visszatöltő vörös kristályokat, továbbá a konkrét lootot is. Be lehet viszont kapcsolni a beállításokban, hogy ez teljesen automatikusan történjen meg. Csata közben az alapanyagokat és a tárgyakat nem fogja persze Kratos felvenni, vagyis a harcba nem zavar bele a dolog, de épp ekkor lesz nagyon hasznos az, hogy a zöld kövek felvételéhez nem kell egy külön gomb, elég gyorsan odasasszézni hozzájuk, és máris megtörténik a gyógyulás. Harcon kívül pedig egészen egyszerűen csak kényelmesebb az, ha egy nagyobb ellenlábas legyűrése után nem kell egy csomó cuccot egyenként felkapkodni, elég simán csak rájuk állni.

Most pedig ti jöttök! Milyen tanácsokat adnátok még annak, aki még nem kóstolt bele a God of War Ragnarökbe? Írjátok meg kommentben! És persze ügyeljetek a spoilerekre! A játékról készült teljesen spoilermentes tesztünket alább tudjátok megnézni, ha esetleg nem láttátok volna - itt pedig el is olvashatjátok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)