G2A, Green Man Gaming, GOG, CDKeys és a többiek - honnan biztonságos kódokat venni?

|

A legismertebb boltoktól elkalandozva tele a net csábító ajánlatokkal, de könnyen aknára léphet, aki ész nélkül spórolna.

Sosem volt olcsó mulatság, ha azonnal be akartuk szerezni a legújabb és legmenőbb játékokat, a türelmesebbek viszont ma már remek leárazásokra bukkanhatnak az olyan jól ismert boltokban, mint a Steam, a GOG, a PlayStation Store, a Microsoft Store, az Epic Games Store vagy a Humble Bundle.

De mi van akkor, ha nem akarunk várni, vagy ha a kinézett címet épp sehol sem akciózzák? Ekkor jönnek képbe a különféle alternatív platformok, melyek sokszor szédítően olcsón kínálják még a ropogós megjelenéseket is. Az ilyen boltok között azonban nem könnyű eligazodni, hiszen rengeteg köztük az úgynevezett szürke viszonteladó, akik nem csak a vásárlókra, de a fejlesztőkre nézve is komoly veszélyeket rejtenek.

A továbbiakban igyekszünk rendet tenni a kérdésben, hogy hol és hogyan költheted a pénzed úgy, hogy te is azt kapd, amiért fizettél, és a pénz a fejlesztőkhöz jusson, valamint néhány tanáccsal is szolgálunk a biztonságos online vásárláshoz.

Mi az a szürke piac, és mi a gond vele?

A szürke piacon, vagy a szürkéző viszonteladókon azokat az online boltokat, piactereket értjük, amik nem állnak kapcsolatban a kiadókkal és a fejlesztőkkel, hanem ellenőrizetlen felhasználóktól származó, vagy a saját maguk által beszerzett kulcsokat értékesítik. Az ilyen szereplők többnyire azért tudnak csábítóan jutányos ajánlatokkal bombázni, mert kihasználják a régiós eltéréseket, és olyan országokban vásárolják fel a kódokat, ahol jóval barátibb a játékok hivatalos árazása, mint a nyugati piacokon. Ez azonban csak a jobbik eset, az sem ritka, hogy a kulcsokat lopott bankkártyákkal vásárolják, vagy hogy az eladó tömegével igényli vissza a kódok árát a fejlesztőtől, mikor már túladott azokon.

Nem nehéz belátni, hogy ez a vásárló szempontjából is rossz, hiszen semmi sem garantálja a kulcsok működését, és hogy később sem tiltják le őket a régiós trükközés vagy a lopás felfedezése miatt. Nem is beszélve a kiadóknak és a fejlesztőknek okozott károkról, hiszen a kisebb csapatokat például simán tönkreteheti egy ipari mértékben refundoló nyerészkedő.

A szürke piacok legismertebbike a G2A, amely körül 2015-ben dagadtak szélesre a botrányok, amikor a Ubisoft előbb letiltotta, majd a felháborodás miatt ismét engedélyezte az eltérő régiókban vásárolt kódjaikat. A jelenséggel és a csalások pontos működési mechanizmusával akkoriban részletesen is foglalkoztunk, itt és most legyen elég annyi, hogy a G2A ma is él és virul, és továbbra sem tartozik a jó szívvel ajánlható források közé. Ezzel pedig messze nincs egyedül, az online térben valósággal nyüzsögnek a kétes megbízhatóságú szürke piacok. A teljesség igénye nélkül az ismertebbek:

  • G2A
  • Kinguin
  • G2Play
  • CDKeys
  • Instant-Gaming

Mielőtt felgyújtják a kommentszekciót az említett platformok hívei, a felsorolt boltoknak szép számmal akadnak elégedett ügyfeleik is, tehát nem arról van szó, hogy ha itt vásárolsz, egészen biztosan ráfázol, hanem arról, hogy így a legjobb esetben is támogatod a régiós trükközést (ami felhajthatja az árakat a tényleg rászoruló helyiek számára), de arra is megvan az esély, hogy lopott vagy refundolt kulcsot húzol be.

Oké, de akkor hová menjek, ha spórolni szeretnék?

Mivel a repertoár folyamatosan változik, nem könnyű kiigazodni a gombamód szaporodó online boltok között. Szerencsére nincs minden veszve, hiszen két remek forrás is van, amelyik listázza a kóser platformokat.

Az egyik a leárazásokat monitorozó Reddit-közösség, a több mint 800 ezer taggal bíró GameDeals, amely ma már külön weboldalon vezeti a megbízható boltok listáját. Az itt található táblázatban ott figyelnek az olyan magától értetődő szereplők, mint a Steam és a GOG.com, de szép számmal akadnak itt kevésbé közismert eladók is. Fontos megjegyezni, hogy a GameDeals nem kap kompenzációt a listázásért, maga a Reddit-csoport pedig kiváló felület a friss akciók szemmel tartására.

Egy másik, hasonlóan jó forrás az IsThereAnyDeal weboldal, ahol nemcsak a megbízható boltok lajstromát találjuk, de cím szerint kereshetünk az egyes játékokra vonatkozó akciókra, valamint értesítéseket állíthatunk be és gyűjteménybe is rendezhetjük a különböző platformokon behúzott zsákmányt. Ahogy láthatjátok, az IsThereAnyDeal és a GameDeals listái nagyrészt fedik egymást.

A felsorolt boltokban ugyan jó eséllyel nem fogsz 30-40%-os leértékelésekkel találkozni a friss megjelenéseknél, cserébe viszont biztos lehetsz benne, hogy valóban megkapod a kulcsot,  később sem veszted el a hozzáférést, nem károsítod meg a fejlesztőket és hogy nem egy bankkártyás csaló zsebét tömöd.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Alapvető tanácsok a biztonságos online vásárláshoz

Habár mi semmiképp sem javasolnánk a szürke piacterek használatát, ha mégis így döntenél, fokozott óvatossággal kell eljárni a vásárlás során. Alap dolog, hogy nem adjuk meg a bankkártyánk adatait, az ilyen tranzakciókra érdemes inkább PayPalt vagy virtuális kártyát (pl. OTP webkártya, Erste Virtuális bankkártya) használni, kizárólag azzal az összeggel feltöltve, amit a vásárlásra szántunk. 

Az eladók között navigálva rendkívül fontos az előzetes tájékozódás is. Milyen véleményeket látunk az adott boltról? Az "Is XY safe?" és "Is XY legit?" kérdésekre keresve szinte az összes piactérről rengeteg beszámolót találni, amelyikről pedig nem, azt bottal se piszkáld, még akkor se, ha garantálja, hogy csak a bankkártyád PIN-kódját kell megadnod, és 5 dollárért viheted a GTA VI-ot. Ajánlott a negatív értékeléseket külön megnézni, mert lehet, hogy egyes boltok trükkösen telenyomják az oldalakat dicséretekkel.

Amennyiben mégsem riaszt el, hogy rajtad kívül más sem hallott még a kinézett platformról, a DomainTools segítségével könnyedén ellenőrizheted a bolt webcímének adatait, és ha csak két nappal korábban regisztrálták, inkább válaszd a nyugalmat, és engedd el a dolgot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)