Hirdetés

A Google felvásárolta volna az Epic Gamest, hogy elkerülje a nyílt konfliktust

|

Egy nemrég frissített bírósági beadvány szerint a keresőóriás fontolóra vette, hogy az irányítás átvételével hallgattassa el a Fortnite fejlesztőjét.

Hirdetés

A tavalyi nyár egy teljesen új háborút hozott az Apple és a Google számára, mikor az Epic Games mindkét vállalatot beperelte az iOS és az Android alkalmazásboltjai felett gyakorolt hatalmuk miatt.

A rengeteg pénzt termelő Fortnite fejlesztője leginkább azt nehezményezi, hogy a fejlesztőknek 30%-os jutalékot kell fizetniük az eladásaik után az App Store-ban és a Play Áruházban, miközben az előbbire nincs alternatíva, az utóbbit pedig csak egy körülményes telepítési folyamattal lehet kikerülni.

A perek tétje hatalmas, hiszen ha az Epic Games nyer, az gyökeres változásokat hozhat a mobilos alkalmazáspiacon: nyíltabbá válhatnak a hivatalos áruházak, vagy a jelenleginél jóval előnyösebb helyzetbe kerülhetnek az alternatív források. Ez pedig az Apple-nek és a Google-nek is hatalmas bevételkiesést okozna, így mindent elkövetnek a győzelemért.

Hirdetés

Nemrég nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumok szerint a konfliktus elsimításának érdekében a Google egy időben még az Epic Games felvásárlását is fontolóra vette. Erre az Epic frissített beadványából derült fény, amely azt írja, hogy a keresőóriás "fertőzésként" tekintett a nagyobb szabadságot követelő fejlesztő erőfeszítéseire, ezért egy időben "még az Epic egy részének vagy egészének" felvásárlását is fontolóra vette.

A hír kapcsán Tim Sweeney, az Epic vezetője is megszólalt. A CEO a Twitteren megosztott posztjában azt írja, hogy a terv számukra is csak most vált ismertté, s hogy nem tudja, hogy a Google tárgyalásokban, vagy "valamiféle ellenséges felvásárlásban" gondolkodott.

A dokumentumból az sem derül ki, hogy mindez mikor történt, de valószínűleg 2018-ban, mikor először szóba került a Fortnite androidos kiadása. Mint ismert, az Epic már a kezdetek óta ellenezte a 30%-os jutalék megfizetését, ezért eleinte a saját weboldalán tette elérhetővé a játékot, ám a körülményesebb telepítés miatt kudarcba fulladt a "szabadságharc".

A példa az Epic szerint remekül illusztrálja, hogy a Google hiába engedélyezi az alternatív telepítési forrásokat az Androidon, a folyamat a gyakorlatban olyan hátrányokkal jár, ami a járulékot szedő Play Áruház felé tereli a felhasználókat.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A frissített panaszban így ez a téma is szóba kerül. Az Epic azt írja, hogy a Play Áruház magas beosztású vezetői keresték meg őket a Fortnite-ra szóló "különleges megállapodás" reményében. A menedzserek állítólag azzal igyekeztek meggyőzni a fejlesztőt az együttműködésről, hogy "őszintén szólva borzasztó" és "szörnyű" élményként jellemezték a Play Áruházon kívüli telepítést.

Magyarán az Epic szerint a színfalak mögött a Google kvázi maga is elismeri, hogy a hivatalos alkalmazásboltnak nincs üzletileg életképes alternatívája.

Sweeney és csapata végül visszautasította a közeledést, és helyette a saját weboldala, valamint egy Samsung eszközökre szóló exkluzív terjesztési szerződés mellett döntött. A fejlesztő szerint a Google ezt követően kezdte bombázni a közvéleményt olyan statisztikákkal, melyek a Play Áruházon kívül elcsípett átverős alkalmazásokról szóltak.

Cikkünk megírásáig a vállalat nem kommentálta az Epic állításait.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)