Hirdetés

A játékeladások közel 60 százaléka digitális volt tavaly Európában

|

A járvány is segített abban, hogy a vásárlók a digitális boltok felé forduljanak.

Hirdetés

A játékipar történelmének egyik legsikeresebb évén van túl, mivel a bezártság okozta kényelmetlenségeket sokan a videojátékok segítségével igyekeztek enyhíteni. A GSD mérései szerint az Egyesült Királyságban, Írországban, Európában, a Közel-Keleten és Afrikában összesen 211,9 millió példányt sikerült értékesíteni, és ebbe mind a dobozos, mind a digitális eladások beleszámítanak.

GameIndustry.biz a GSD adatai alapján megnézte, hogy áll most a piac Európában, de mivel nem minden országban mérik az eladásokat, csak nagyjából tudjuk, mi a helyzet. A Benelux államok, Franciaország, Németország, Svájc, Ausztria, Ibéria, a skandináv területek és Lengyelország esetében vannak adatok mindkét értékesítési formát tekintve.

Hirdetés

Ezekre a régiókra szűkítve azt láthatjuk, hogy 2020-ban 123,7 millió játék fogyott, ami 19%-os növekedés 2019-hez képest, és a digitális értékesítés önmagában nőtt 47%-kal. Azért dobozos játékokból is elment 65 millió, és itt is növekedés volt látható - igaz, mindössze 0,8%-nyi.

Sajnos a Nintendo, a Bethesda és a CD Projekt nem szolgáltat adatokat a GSD számára a digitális eladásokról, de ettől eltekintve is az figyelhető meg, hogy a játékeladások 59%-a digitális volt, míg 2019-ben ez az arány a 48%-ot sem érte el. A dobozos eladásokat a Nintendo vezette, a digitális fronton pedig a Ubisoft az ász 18%-os részesedéssel. Mindkét esetben az EA a második.

A mért régiók számait összesítve a FIFA 21 volt a legkelendőbb, és csodák csodájára a Grand Theft Auto V lett a második, valamint az Animal Crossing: New Horizons a harmadik, de a top 10-be a FIFA 20, a Red Dead Redemption 2, a Mario Kart 8 Deluxe, a Call of Duty: Modern Warfare is bekerült. Az EA Sports focis játékát mindössze egy országban szárnyalta túl valami más: Finnországban az NHL 21.

A konzolok versenyében a PlayStation 4 nyert, de csak két százalékkal nagyobb a piaci részesedése, mint a 41%-os Switchnek, és a Nintendo konzolja volt az év legjobban fogyó gépe.

További adatok, toplisták a GamesIndustry oldalán találhatók, vannak még érdekességek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)