Hirdetés

A Microsoft szerint a Sonynak ötször annyi exkluzív játéka van, mint nekik, ezért nem lehet gond az Activision felvásárlása

|

A redmondiak szerint nem lesz nehéz megvédeni az Activision Blizzard felvásárlását a bíróságon.

Hirdetés

A játékipar legfontosabb sztorija most az Activision Blizzard január óta húzódó felvásárlása, amit a Microsoft szeretne nyélbe ütni, rekordot jelentő 68,7 milliárd dolláros áron. A tét a világ egyik legnagyobb független kiadó-fejlesztőjének, s azon belül az egyik legnépszerűbb gaming franchise-nak számító Call of Duty-szériának a sorsa. Az utóbbi hónapok során heves csatározás tört ki az üzletet ellenző Sony és a Microsoft között.

A PlayStation mögött álló cég minden elképzelhető fórumon akadályozza az akvizíciót, attól tartva, hogy a redmondiak Xbox/PC-exkluzívvá teszik a CoD-ot és más Acticision Blizzard-címeket. A Microsoft ezzel szemben már egy évtizedre előre beígérte a széria biztosítását minden nagyobb platformon, beleértve a PlayStation Plus előfizetéses szolgáltatást is.

Így érkeztünk el a múlt héthez, amikor is az Egyesült Államok versenyhivatala, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) a Sony oldalára állt, és peres úton üzent hadat a felvásárlásnak. Ennek kapcsán a napokban a Microsoft Gaming fejese, Phil Spencer úgy nyilatkozott, hogy a japán rivális csak az Xbox kárára akar növekedni, most pedig a Microsoft elnökének, Brad Smithnek volt néhány szava a helyzethez.

Hirdetés

A Bloomberg jelentése szerint a vezető egy befektetőknek tartott tájékoztatón beszélt az előttük álló perről, igyekezve kedvező képet festeni a kihívásról. Smith szerint a Sony a konzolos piac 70%-át birtokolja, míg a Microsoft és az Xbox csak 30%-on áll, az ügyben eljáró bírónak így mindenekelőtt azt kell eldöntenie, hogy az Activision bekebelezésének megtámadása az FTC részéről nem jelenti-e a domináns versenytárs védelmét.

Ennek kapcsán az elnök az exkluzív címekre is kitért, amiből szerinte a Sonynál 286 áll rendelkezésre, míg az Xboxon csak 59 ilyen található, az Activision Blizzard-üzlet pedig csak 60-ra emelné ezek számát. Smith itt valószínűleg nem pontos adatokat mondott, inkább csak azt szerette volna érzékeltetni, hogy nagységrendekkel kevesebb exkluzívjuk van, ami a bíróság számára is egyértelmű lesz, vagyis jó esély van egy nekik kedvező ítéletre.  

Játékosként viszont megmosolyogtató ez az érvelés, hiszen a Microsoftot a célközönség is jó ideje ekézi, amiért az utóbbi években lebonyolított nagybevásárlások ellenére valahogy még mindig nem akarnak érkezni a beígért új Xbox-címek. Ami azt illeti, a redmondiak legutóbb épp a múlt heti The Game Awards miatt kényszerültek magyarázkodni, ahonnan látványosan hiányoztak a nagy Microsoft Gaming-bejelentések.

A lényeg tehát az, hogy a Microsoft most nagyon igyekszik demonstrálni, hogy az FTC pereskedése nem fogja végképp megakasztani a gépezetet, amire már csak azért is szükségük van, mert több nagy piacon továbbra sem döntöttek az üzlet sorsáról az illetékes hatóságok, ilyen például az Európai Unió, Kína és az Egyesült Királyság is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)