Hirdetés

A Microsoft vezetője üzent az Activision-felvásárlást vizsgáló versenyhatóságoknak

|

Satya Nadella a 69 milliárd dolláros üzletről és MI-vel turbózott Xboxokról is beszélt a davosi Világgazdasági Fórumon.

Hirdetés

A játékipar legizgalmasabb kérdése most az, hogy mi lesz az Activision Blizzard egy éve bejelentett felvásárlásával, hiszen olyan szériák jövője a tét, mint a Call of Duty, a World of Warcraft vagy a Crash Bandicoot, a vevő Microsoft dolga pedig közel sem alakult oly simán, mint ahogy azt a vállalat szeretné.

Habár a redmondiak megígérték, hogy még legalább további 10 évig elérhetővé teszik a 68,7 milliárd dolláros üzlet koronaékszerének tekintett Call of Duty-szériát az összes rivális platformon, a konzolpiacot domináló Sony továbbra is hevesen kampányol a felvásárlás ellen, ősszel pedig az amerikai versenyhatóság, az FTC is úgy határozott, hogy peres úton támadja meg az összeolvadást. Egy friss pletyka szerint a szintén vizsgálódó Európai Bizottság ugyancsak nemet fog mondani, így nem csoda, hogy most a Microsoft első embere is bedobta magát.

Hirdetés

A vezérigazgatói szerepet 2014 óta betöltő Satya Nadella nemrég a davosi Világgazdasági Fórum vendége volt, ahol az Activision Blizzard felvásárlása is szóba került. A The Washington Post beszámolója alapján a vezető megismételte a Microsoft sokszor hangoztatott álláspontját, mely szerint az akvizíció nem csökkenteni, hanem egyenesen növelni fogja a versenyt a játékiparban:

"A 4. számú játékosként új tartalmakra szeretnénk szert tenni, és több lehetőséget teremteni több kiadónak, több játékosnak, hogy ők is élvezhessék azokat - ha hiszünk a versenyben, akkor hinnünk kell ebben az üzletben is. Remélem, hogy a versenyhatóságok jobban koncentrálnak majd a versenyre, az egy jó nap lenne."

- mondta Nadella, s szavaiból mintha érezhető lenne némi frusztráció a dolgok jelenlegi állása kapcsán. Érdemes kiemelni a nyilatkozat azon részét, hogy a Microsoft csak a játékipar/piac negyedik legnagyobb játékosa, hiszen ez a megjegyzés is azt hivatott érzékeltetni, hogy itt valójában egy kis elnyomott cégecske készül némi esélyt adni magának, ami a játékipar legnagyobb értékű üzletének fényében nem feltétlenül fedi a valóságot, még ha igaz is, hogy a népszerűségét tekintve az Xbox platform csupán a negyedik helyen áll a Steam, a PlayStation és a Nintendo Switch mögött.

Nadella emellett megragadta az alkalmat, hogy ismét biztosítsa a világot a Call of Duty franchise multiplatform jövőjéről, szerinte ugyanis "katasztrofális" üzleti döntés lenne az Xboxhoz láncolni a szériát. Végezetül a davosi színpadon az aktuális slágertéma, a mesterséges intelligencia is szóba került, melynek kapcsán a CEO azt mondta, hogy a jövőben szeretnék minden terméküket MI-rendszerekkel bővíteni, ami alól feltehetően az Xbox sem képez kivételt.

Nadella szerint a Microsoft összes portékájában megvannak azok az MI-képességek, amelyekkel "teljesen átformálható" az adott termék, az átalakulás részleteibe azonban nem avatta be a közönséget. Akárhogy is legyen,  a redmondiak és az MI kapcsán most épp az a legújabb pletyka, hogy a vállalat 10 milliárd dollárt fektethet a ChatGPT chatbot mögött álló OpenAI-ba, így nem kizárt, hogy innen (is) érkeznek majd az úttörő fejlesztések.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)