Hirdetés

A Sony veheti meg a Square Enix maradékát

|

Több forrás szerint a Final Fantasy kiadója lehet a PlayStation régóta pletykált nagy fogása.

Hirdetés

Előtte sem számított unalmas témának, de attól a pillanattól kezdve, hogy a Microsoft 2018-ban elkezdett stúdiókat vásárolni, majd váratlanul emelte a tétet egy ZeniMax Mediával, később pedig a Bethesda anyavállalatánál is jóval nagyobb és értékesebb Activision Blizzarddal, nem volt megállás, egyre-másra röppentek fel a pletykák arról, hogy ki vesz meg kit. Ezekben a találgatásokban természetesen nemcsak az üzletileg megalapozottnak tűnő jelöltek kaptak helyet, hanem olyan stúdiók és kiadók is, amelyeket az adott platform/ökoszisztéma meglehetősen territoriális hívei hipotetikusan és verbálisan körbevizeltek, így nyújtva be igényüket.

Csakhogy nem eszik olyan forrón a kását, mert több tényezőn is múlhat egy-egy ügylet sikere, az eladó és a vevő egybehangzó szándéka még távolról sem elég. Bonyolítja a helyzetet, ha tőzsdén jegyzett cégről van szó, és bármikor találhat valami kifogást a versenyhivatal. Továbbá a megállapodás útjába állhat, ha a kiszemelt portéka rendelkezik némi ballaszttal, amire a leendő tulajdonosnak nincs igazán szüksége.

Hirdetés

Vegyük például a Square Enixet, aminek nyilvánvalóan csak nyűg volt a hátán a három nyugati stúdió. A Square Enix Montreal mobiljátékai ugyanúgy nem értek el átütő sikert, mint a Crystal Dynamics és az Eidos Montreal AAA kategóriás címei. Bármennyi is fogyott a Tomb Raiderekből, a kiadó folyton elégedetlen volt, de a Deus Ex: Human Revolition, a Deus Ex: Mankind Divided, a Thief és a Marvel's Guardians of Galaxy számai is várakozáson aluliak voltak, és akkor nem beszéltünk még a GaaS-játékok állatorvosi lováról, a Marvel's Avengersről.

Azáltal viszont, hogy valóban jutányosnak tűnő 300 millió dolláros áron ez a terhet átveszi az Embracer Group, a Square Enix azokra a franchise-okra fókuszálhat, amelyekből eddig is élt, jelesül a Final Fantasyből, de a jövőben is osztanak lapot a Dragon Questnek, a Kingdom Heartsnak és még pár szériának. Ebben a karcsúsított állapotában a kiadó profitábilisabb, és még vonzóbb egy olyan régi partner szemében, mint a Sony, hiszen a megmaradt játékkatalógusa tökéletesen alkalmas a megújult PlayStation Plus kínálatának feldúsítására.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Magyarán csupa olyan adottsággal rendelkezik a Square Enix, ami potenciális felvásárlás célpontjává teszi, és Jeff Grubb, valamint az ex-IGN-es Greg Miller forrásai is arról sutyorogtak, hogy a PlayStation megveszi a kiadót - írja a Push Square. Miller a PS I Love You podcastben több különböző forrásra hivatkozva beszélt a tervezett akvizícióról, de természetesen nem fedte fel azok kilétét. Egyúttal azt is hozzátette, hogy az információk torzulhattak, mert lehet, hogy mindvégig csak a nyugati stúdiók eladásáról, azaz az Embracer Grouppal nyélbe ütött üzletről volt szó.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)