Hirdetés

A Tencent felvásárolhatja a legnagyobb magyar játékforgalmazó anyacégét

|

Ezúttal a magyar játékosokat is nagyban érintheti majd a kínai Tencent következő felvásárlása.

Hirdetés

Az orosz 1C Company nem tartozik a játékipar legismertebb cégei közé, pedig olyan címekért felelnek, mint az IL-2 Sturmovik, a King's Bounty, a Men of War, vagy a Space Rangers. A 1C Company és az alá betagozódó cégek játékfejlesztéssel, -kiadással és -forgalmazással is foglalkoznak. Az én szívemnek személy szerint azért is nagyon kedvesek, mert a gamescomon az ő standjukhoz térek be mindig a legnagyobb vigyorral az arcomon: elképesztően kedvesek, sok és változatos játékot mutatnak be, ételből és italból sosincs hiány, és olyan tömött lootbatyut adnak, hogy azt a Mikulás is megirigyelné. 

A legújabb hírek szerint viszont tulajdonosváltás várható a cégnél. Nem más, mint a kínai Tencent tűnt fel potenciális vevőként. A GRY-OnLine szúrta ki előként, hogy a Tencent alá tagozódó Proxima Beta Europe felvásárolja a 1C Entertainmentet, erről a lengyel versenyfelügyeleti és fogyasztóvédelmi hivatal (UOKiK) weboldala árulkodik - a 1C Entertainment alapvetően orosz cég, de Lengyelországban van bejegyezve.

Hirdetés

Alapvetően is érdekes egy ilyen felvásárlás, de esetünkben mindez elég konkrétan fogja érinteni a hazai játékosokat is. A 1C Entertainment ugyanis 2005-ben felvásárolta a lengyel Cenega Publishinget, a magyar Cenega Hungary anyacégét. Hazánkban a Cenega Hungary forgalmazza messze a legtöbb videojátékot, sok nagy kiadó címei az ő portfóliójukban találhatóak meg (a teljesség igénye nélkül például a Warner, a Ubisoft, a Bandai Namco, a Sega, vagy a Square Enix).

A Tencent nem ma kezdte a nagyszabású felvásárlásokat. Immár teljes egészében az övék a Riot Games, a Funcom, a Leyou, a Sharkmob és a Supercell. 40%-ot birtokolnak az Epic Gamesből, 36%-ot a Fatsharkból, 22,63%-ot a Dontnod Entertainment, de övék a Frontier Developments 9%-a, az Activision Blizzard, a Ubisoft és a Paradox Interactive 5%-a, valamint a Remedy Entertainment 3,8%-a. Komoly összeggel fektettek be a Redditbe is.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Ezen felül elkezdték már bevásárolni magukat az amerikai film- és zeneiparba is. Megvették a Universal Music Group 10%-át (a maradék 90 maradt a Vivendinél), továbbá a Warner Music Groupból is szereztek 1,6%-ot. Zenei részlegük, a Tencent Music és a Spotify egyébként szorosan összefonódott: a Tencent birtokolja a Spotify részvények 8,72%-át (ezzel ő a harmadik legnagyobb részvényes), míg a Tencent Music Entertainment Group 16,9%-a a Spotifynál csücsül.

A felvásárlással kapcsolatban megkerestük a Cenega Hungaryt, amint válaszolnak kérdéseinkre, azonnal frissíteni fogjuk ezt a cikket.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)