Hirdetés

A The Medium és a Layers of Fear fejlesztője is beintett az orosz gamereknek

|

Akárcsak a fehéroroszoknak, akik többé nem vásárolhatják meg a Bloober Team játékait.

Hirdetés

Morális okok mellett történelmi tapasztalatokkal is magyarázható, hogy egy pillanatig sem hezitáltak a lengyel játékfejlesztők, és elsők között ítélték el az orosz inváziót, valamint biztosították támogatásukról Ukrajnát. Az 11 bit studios például a This War of Mine bevételeinek egy részét ajánlotta fel, a Techland és a CD Projekt pedig jelentős adományt juttatott egy segélyszervezetnek, majd a maga eszközeivel szankcionálta Oroszországot és a Putyin elnök által elrendelt háborút támogató Belaruszt is.

Velük párhuzamosan a Bloober Team is tiltakozását fejezte ki a Twitteren Ukrajna lerohanása miatt, csatlakozva sok más játékipari szereplőhöz. Az elmúlt napok eseményei azonban arra sarkallták a csapatot, hogy az éterbe kiáltott szavak helyett tegyen is valamit.

Hirdetés

Első körben fizetős gyakornoki álláslehetőségeket ajánlott fel a Lengyelországba menekülő ukránoknak, arra bátorítva őket, hogy ha van valamennyi játékfejlesztői tapasztalatuk, jelentkezzenek. A stúdió vállalta, hogy intéz minden szükséges papírmunkát, továbbá lakhatásról is gondoskodik. Egyúttal pedig döntést hozott arról, hogy a CD Projektet megelőzve leállítja játékai értékesítését Oroszországban és Belaruszban. Minderről a Twitteren értesülhetett a nyilvánosság:

"Miután továbbra is tart Ukrajna kiprovokálatlan megszállása Oroszország által, amiben védők és civilek egyaránt életüket veszítik, a Bloober Teamnél úgy határoztunk, hogy Oroszországban és Belaruszban is beszüntetjük játékaink értékesítését, méghozzá minden platformon. Azon fáradoztunk a partnereinkkel, hogy leszedjük a játékokat e két ország üzleteiből - elsőként a Steamen fog életbe lépni a tiltás. Tisztában vagyunk azzal, hogy a döntésünk olyan orosz és fehérorosz játékosokat is érint, akik nem vesznek részt ebben az invázióban, de erősen hiszünk benne, hogy minden lépést érdemes megtenni, ami segíthet véget vetni a háborúnak."

"Ebbe beletartozik az is, hogy szavakban és tettekben is kifejezzük szolidaritásunkat Ukrajna népe iránt, valamint nyomást gyakorlunk az orosz és a fehérorosz közvéleményre. Meggyőződésünk, hogy egy globális összefogásban testet öltött ellenállással eredményt tudunk elérni. Egy olyan világban akarunk élni, amely nem huny szemet a háborús uszítás felett, és nem maradunk semlegesek, amikor emberek élete forog veszélyben."

Noha az ukrán kormány szeretné elérni, egyelőre még nem lépett fel egységesen a játékipar az orosz agresszióval szemben, de mint láthatjuk az oroszokat és a fehéroroszokat szankcionáló kezdeményezésekből így sincs hiány.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)