Hirdetés

Az Activision megvizsgálta saját magát, és mindent a legnagyobb rendben talált

|

Az Activision Blizzard belsős nyomozása szerint nem volt elterjedt a zaklatás és diszkrimináció jelensége a cégen belül.

Hirdetés

2022-ben talán már senkinek sem újdonság, hogy az Activision Blizzard King (ABK) körül tavaly óriási botrány robbant ki, miután Kalifornia állam foglalkoztatási és lakhatási jogokért felelős ügynöksége, a  DFEH (Department of Fair Employment and Housing) pert indított a vállalatnál tapasztalt széles körű szexuális zaklatások, illetve a nőket és a kisebbségeket ért hátrányos megkülönböztetés miatt.

A DFEH hosszas nyomozás után állt elő a vádakkal, az ABK azonban köti az ebet a karóhoz, hogy nincs itt semmi látnivaló, amit most egy saját maga által lefolytatott vizsgálat eredményével igyekszik alátámasztani.

Hirdetés

Az Activision befektetőknek szóló tájékoztató felületén is megosztott jelentés szerint a DFEH állításával ellentétben a vállalatnál nem voltak szisztematikusan jellemzők a visszaélések:

"Számos állítással ellentétben az igazgatótanács és külső tanácsadói megállapították, nincs bizonyíték arra, hogy az Activision Blizzard felső vezetői valaha is szándékosan figyelmen kívül hagyták vagy megpróbálták csökkenteni a nemi zaklatás megtörtént és bejelentett eseteinek jelentőségét. [...] Bár voltak nemi alapú zaklatási esetek, ezek a szerencsétlen körülmények nem támasztják alá azt a következtetést, hogy az Activision felső vezetése vagy az igazgatóság tudatában volt a nemi alapú zaklatásnak és eltűrte azt, vagy hogy valaha is rendszerszintű probléma volt a zaklatás, a diszkrimináció vagy a megtorlás".

- írja a nyomozás összefoglalója, az utolsó mondatban a problémás esetek bejelentését követő vezetői bosszúra utalva.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Az Activision egy igazi szaktekintélyt, a vállalattal - hasonló okokból - korábban szintén perben álló Equal Employment Opportunity Commission (Egyenlő Foglalkoztatási Lehetőségek Bizottsága, EEOC) korábbi elnökét, Gilbert Casellast is felkérte egy vizsgálatra, aki szintén a hivatalos álláspontot támasztotta alá:

"A felülvizsgálata alapján Casellas úr arra a következtetésre jutott, hogy [2016. szeptember 1. és 2021. december 31. között] az Activision Blizzardnál, vagy annak bármely üzleti egységénél nem volt széles körben elterjedt zaklatás, zaklatási minta vagy gyakorlat, sem a rendszerszintű zaklatás. Casellas úr továbbá arra a következtetésre jutott, hogy a jelentések mennyisége alapján egy Activision Blizzard méretű vállalathoz képest viszonylag alacsony a látható visszaélések száma."

Az ABK jelentése ezek mellett ismét felidézi a cég egyik gyakran használt paneljét, hogy mennyi reform történt a vállalatnál, köztük a központosított etikai és megfelelőségi csapat létrehozásával, a zaklatással kapcsolatos zéró tolerancia bevezetésével, vagy a zaklatás és diszkrimináció elleni képzésekre fordított források megháromszorozásával. Az Activision a médiának is odaszúrt egyet, amely szerinte a kritika "kíméletlen áradatának" tette ki a céget, az alkalmazottak egy "nagyon kis része" által elkövetett rossz viselkedés miatt.

A továbbra is Bobby Kotick által vezetett ABK-nak ugyanakkor nem az újságírókat, és még csak nem is a kommentelőket kell meggyőznie az igazáról, hanem a bíróságot, az pedig kérdéses, hogy ebben mekkora súllyal eshet latba a házon belül lefolytatott és saját pénzből finanszírozott nyomozás felmentő jellegű eredménye.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)