Hirdetés

Az amerikai kormányt már az Epic Games és a Riot Games miatt is aggasztja a Tencent

|

Egyes források szerint a Trump kormányzat a WeChat augusztusi betiltása után a Tencent újabb érdekeltségeit veszi célba, ezúttal a Riot Games és az Epic Games kapcsán kezdtek vizsgálódni

Hirdetés

Idén augusztusban Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke úgy határozott, hogy betiltja a kínai Tencent tulajdonában lévő WeChat alkalmazást abban az esetben, ha nem adják azt el 45 napon belül egy amerikai cégnek. Ekkora sokan úgy értelmezték az elnök szavait, hogy teljesen ki akarja szorítani az amerikai piacról a WeChat mögött álló Tencentet, de (ekkor még) nem erről volt szó valójában. Fehér Házban viszonylag gyorsan reagáltak és pontosították a dolgokat: az elnöki tilalom csak és kizárólag a Tencenthez tartozó WeChat alkalmazásra vonatkozott. Most azonban nagyon úgy tűnik, az USA mégis szintet akar lépni, és további, Tencent-érdekeltségű techcégek körmére szeretne ránézni.

Hirdetés

Bloomberg értesülései szerint a külföldi cégek amerikai befektetéseit vizsgáló bizottság (Committee on Foreign Investment in the United States) hivatalos is megkereste a Riot Gamest és az Epic Gamest azzal kapcsolatban, a két vállalat egészen pontosan hogyan, és milyen biztonsági előírások mellett kezeli a felhasználók személyes adatait. A WeChat és TikTok esetében az amerikai vádak szerint a szóban forgó applikációk az amerikai felhasználók adatait megosztják a Kínai Kommunista Párttal, így elég valószínű, hogy a Riot és az Epic esetében is ettől tartanak. 

Az Epic Gamesben egészen pontosan 40%-os részesedése van a Tencentnek, tehát mindössze kisebbségi tulajdonosai a Fortnite-ot és az Unreal Engine-t fejlesztő cégnek.

A Riot Games azonban teljes egészében a Tencent tulajdonában van, itt talán érthetőbb a félelem. Mindenesetre érdemes elgondolkodni azon, hová vezethet a kereskedelmi háború ezen ága, mivel a Tencent jóval több amerikai cégben birtokok kisebb-nagyobb tulajdonrészt, mint azt az ember elsőre gondolná. Portfóliójukba immár több mint 300 befektetés sorolható. 

A már említett Epic és Riot mellett például övék a mobiljátékokat fejlesztő Glu Mobile 15%-a és az Activision Blizzard 5%-a is. Komoly összeggel fektettek be továbbá a Redditbe is.

Ezek ráadásul csak amerikai érdekeltségeik, hiszen a világ szinte minden pontján elkezdték bevásárolni magukat a fontosabb tech-cégekbe, teljesen felvásárolták a norvég Funcomot, részesedésük van a finn Supercellben (ők fejlesztik a Clash of Clans és Clash Royale mobiljátékokat), birtokolják a brit Frontier Developments 9%-át, vagy épp a francia Ubisoft és a svéd Paradox Interactive 5-5%-át. Jelenleg az amerikai befektetéseik és részesedéseik a legérdekesebbek, ezekbe szállhat bele páros lábban a Trump adminisztráció. 

A történet pedig még messze nem ér véget a tech- és játékiparral, ugyanis a Tencent elkezdte betenni lábát az amerikai zenepiacra is. Megvették a Universal Music Group 10%-át (a maradék 90 maradt a Vivendinél), továbbá a Warner Music Groupból is szereztek 1,6%-ot.

Zenei részlegük, a Tencent Music egyébként a Spotify részvényeinek közel felét birtokolja, egészen pontosan 46,6%-ot. Mindezeken felül folyamatos üzleti kapcsolatban állnak a nagy hollywoodi filmstúdiókkal, a San Franciscó-i Tapas Media segítségével pedig már az amerikai digitális képregénykiadásba is belefogtak.

Ha valóban megkezdené az amerikai kormány a Riot Games és az Epic Games kiszorítását az amerikai piacról, akkor az beláthatatlan következményekkel járhatna, hiszen ebben az esetben a fentebb felsorolt többi piaci szereplő esetében sem lehetne megindokolni azt, hogy őket miért nem érinti a tiltási hullám.

Kíváncsian várjuk, mi lesz az Epic és Riot kínai érdekeltségei kapcsán indított vizsgálatok végeredménye, mivel ha a játékipar esetében is olyan eltökélten viszi végig az ügyet az USA, mint anno a Huawei vagy a WeChat és TikTok esetében, akkor komoly hatása lehet az egész iparágra. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)