Hirdetés

Az Electronic Arts simán hagyná magát felvásárolni, már tárgyalt is erről

|

Egy friss jelentés szerint a Battlefield, a FIFA és számos Star Wars játék kiadója tárgyalásokat folytatott arról, hogy nála jóval nagyobb és értékesebb vállalatok része lehessen.

Hirdetés

Átalakulóban van a játékipar, amit a napnál is világosabban jelez egy már évek óta tartó felvásárlási hullám. E folyamat, amelynek során gazdát cserélt Square Enix minden nyugati stúdiója, feladta függetlenségét a Bungie és a Bethesda, illetve ugyanerre készül az Activision Blizzard is, legfőbb haszonélvezői jelen pillanatban a Tencent, az Embracer Group, a Microsoft, a Sony és a Take-Two. De alsóbb szinteken is ugyanez figyelhető meg, azaz amelyik kisebb cégnek (például a Devolver Digital, a Focus Entertainment vagy a Nacon) módjában áll erősíteni fejlesztői kapacitását és bővíteni IP-portfólióját, egy pillanatig sem hezitál megtenni.

Ezt diktálja az üzleti érdeke, így tud versenyben maradni, és így érheti el, hogy felfigyeljenek rá a potenciális befektetők. A videojáték-iparban rejlő lehetőségek iránt ugyanis talán még sosem tanúsítottak ennyire élénk érdeklődést óriási vagyonok felett diszponáló magántőkealapok, média- és tech-vállalatok (a kettő között egyébiránt jelentős az átfedés), illetve országok, élükön Szaúd-Arábiával.

Hirdetés

Nem azért találgatnak tehát elemzők és újságírók, hogy ki veszi át a játékfranchise-okat a pachinko gépek bűvöletében elveszett Konamitól, hogy bekebelezi-e valamelyik konzolgyártó a Square Enix maradékát, vagy hogy meg tudja-e őrizni független cégnek a Ubisoftot az alapító Guillemot család, mert nincs jobb dolguk, hanem mert jelenleg épp az a realitás, hogy akár az iparágon belülről, akár azon kívülről, de előbb-utóbb érkezik egy visszautasíthatatlan ajánlat.

Ilyesminek örülne az Electronic Arts vezetősége is, amely Dylan Beyers, a Wall Street történéseit is sűrűn dokumentáló Puck veterán újságírója szerint  nemrég tárgyalásokat folytatott az NBCUniversallel a kiadó beolvasztásáról a médiakonglomerátumba, valamint a felvásárlás lehetőségéről olyan cégóriásokkal, mint az Apple és a Disney.

"Az eseményekről információval rendelkező forrásaim szerint az utóbbi pár évben, ahogy a médiavállalatok figyelme a gyorsan növekvő játékipar felé fordult, Wilson [Andrew Wilson, az EA ügyvezetője - a szerk.] és az Electronic Arts számos potenciális kérővel tárgyalt az Amazontól az Apple-ön át a Disney-ig. Tudomásuk szerint az EA kitartóan igyekszik tető alá hozni egy megállapodást, az Activision Microsoft általi felvásárlása óta pedig megkettőzte erőfeszítéseit. Viszont a szimpla felvásárlással ellentétben inkább egy olyan egyesülést részesítene előnyben a kiadó, amely lehetővé tenné, hogy Wilson maradjon a cég élén ügyvezetőként."

Beyers szerint az imént említett tárgyalófelek közül az NBCUniversallel jutott a legközelebb a megegyezéshez az Electronic Arts. Brian Roberts, a Comcast CEO-ja olyan megoldást favorizált, amelyben a szórakoztatóipari vállalat a kiadóval közösen alkotott volna egy különálló entitást, és még egy olyan forgatókönyv is elképzelhető volt, hogy Andrew Wilson vezesse. A felek azonban nem tudtak megállapodni az árban, így az üzletből nem lett semmi.

A Kotaku szerette volna megszólaltatni az Electronic Artsot is az ügyben, ám a kiadó szóvivője annyival elintézte a választ, hogy nem kommentálnak felvásárlással és cégfúzióval kapcsolatos pletykákat. Valamint megjegyezte, hogy büszkék arra, milyen erős pozícióban vannak, növekedési kilátásaik nagyszerűek, akárcsak a lenyűgöző IP-kre épülő játékportfóliójuk, amelyeken hihetetlenül tehetséges csapatok dolgoznak, és amelyekkel több mint fél milliárd játékost érnek el.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Azonban John Resenburg kincstári optimizmusról árulkodó szavaival ellentétben bőven van miért fájjon Wilson és az EA többi vezetőjének a feje. Egyrészt a Disney újragondolt licencelési stratégiája következtében már nem csak ők adhatnak ki Star Wars játékokat, hanem a konkurencia is, de alighanem ennél jóval nagyobb csapás, hogy sikeresen földbe állították első számú FPS-franchise-ukat a Battlefield 2042-vel. Továbbá hazárdjátékba kezdtek azzal, hogy lemondtak a FIFA licencről, aminek következményeit nem lehet előre látni, s bár reménykedhetünk, semmi sem garantálja, hogy az EA Sports FC ugyanolyan sikeres lesz, pláne, ha a 2K Sports is pályára lép. Láttuk már, hogyan iskolázta le kosárlabdában az EA-t.

Mindenesetre kifelé egyelőre Beyers állításaival ellentétesen kommunikál a kiadó, Andrew Wilson ugyanis februárban arról tájékoztatta a részvényeseket, hogy idén is folytatni kívánják a stúdióvásárlásokat, miután 2021-ben 5 milliárd dollárt szántak erre a célra. Csakhogy a Puck újságírója úgy tudja, az EA ügyvezetője márciusban megkereste a Disney-t, hogy jobban elmélyítsék együttműködésüket annál, mint ami egy licencmegállapodás kereteibe beleférne. Azaz nyilván nem bánná, ha a Mikey egeres birodalom része lehetne.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)