Hirdetés

Az Xbox egykori fejese aggasztó képet festett: ha a Z generáción múlik, vége a konzoloknak

|

Peter Moore szerint a fiatalok már nem vesznek majd hardvert, hiszen elég nekik a PC vagy a telefon.

Hirdetés

Peter Moore karrierje során megfordult pár nagyvállalat élén. Volt a SEGA elnöke, vezette az Xbox divíziót, az Electronic Artsot, néhány éve pedig a Unity-nél tölt be felsővezetői pozíciót, így van némi rálátása a piacra. A jövőt persze ő sem látja, de ha valaki 20 év tapasztalattal a háta mögött beszél, abban lehet valami ráció.

A napokban az amerikai IGN kapta mikrofonvégre az üzletembert, aki szerint simán lehet, hogy ez az utolsó konzolgeneráció. Persze ahogy a PC-t, úgy a konzolokat is évtizedek óta temetik már, Moore is lamentált már 2007-ben, pár évvel az Xbox 360 rajtja után is azon, hogy vajon van-e még értelme fizikai hardverre költeni, ami csak viszi a pénzt.

Hirdetés

A Microsoft persze azóta is gyárt konzolokat, de nemcsak a játékipar, hanem a világ is rengeteget változott az elmúlt néhány évben. A mai kölyköket már nem könnyű lekötni, a TikTok generáció mindent csak apró darabkákban fogyaszt, rá van tapadva a telefonjára, zabálják a sorozatokat a streaming felületeken. Egy ilyen világban az egyetlen célt szolgáló hardverek már régimódinak tűnnek. Moore szerint az otthoni szórakozás átkerült a nappaliból a hálószobába, és a gamerek sokkal szívesebben nyomkodják a telefonjukat vagy a PC-jüket, minthogy leüljenek a tévé elé.

Ülünk az ágyban és faljuk a YouTube influencereket, a TikTok videósokat, csak a tartalom, tartalom, tartalom. A Z generációsok fejében biztosan megfordul, hogy miért is költenének 4-500 dollárt egy hardverre, amikor itt az okostelefon, a PC, vagy a Mac, és egy valamire való kontrollerrel igazából bármit tudnak játszani?"

Moore sem biztos még abban, hogy végleg leáldozott a konzolok csillaga, de tuti, hogy a nagy kiadók újra és újra felteszik a kérdést. Heti szinten számolunk be több ezres elbocsátásokról, és közben a mesterséges intelligencia mindent felforgat, ebben a helyzetben lépni kell valamit. Készen állnak vajon a nagy kiadók újabb dollármilliókat chipek fejlesztésére és gyártása fordítani? 

"Mit tudhat egy PS6, amit a PS5 nem tud, és ami ráveszi az embereket, hogy azonnal váltsanak az új hardverre? Ugyanez az Xbox és a Switch esetében. Isten ments, hogy csak egy kicsit legyen erősebb! "

- mondja Moore. Mindeközben bizonyára egy külső nyomásnak is meg kell felelni. Phil Spencer válla fölött is ott leskelődik Satya Nadella, aki tudni akarja, hogyan illeszthető be az Xbox a Microsoft globális stratégiájába, felhő-alapú rendszerrel,  Azure-ral, mesterséges intelligenciával. Hogy lehet játékot készíteni gyorsabban, olcsóbban, kevesebb emberrel?

A következő években pedig így vagy úgy, de választ fogunk kapni ezekre a kérdésekre.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)