Hirdetés

Brutális összegre bírságolták az Activisiont sorozatos munkahelyi bántalmazás miatt

|

A cég azt mondja, megvédi az alkalmazottait, de azért kifizeti a 35 millió dollárt, amely büntetést azért kapta, mert nem védte meg az alkalmazottait.

Hirdetés

Az Activision Blizzard 35 millió dollárt fizet az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek (Securities Exchange Commission, SEC), hogy az végre békén hagyja őket, és ne vizsgálgassák, milyen munkahelyi visszaéléseket hogyan (pontosabban hogyan nem) kezeltek.

A Call of Duty kiadója - akinek eleve fő a feje, mert egyre több az akadály a Microsoft-féle felvásárlás előtt - ártatlannak vallja magát az ügyben, amely az elmúlt két évben hatalmas médiavisszhangot kapott, és a mostanin kívül már többször is kellett hatalmas bírságokat fizetniük.

A SEC természetesen nem az áldozatokat védi, hanem a befektetőket félti: mostani döntésükben arra jutottak, hogy az Activision nem a megfelelő módon bánt a birtokába jutott információkkal, nem gyűjtötte és elemezte kellő mélységben a szexuális bántalmazásokról, munkahelyi zaklatásról és bullyingról szóló panaszokat, ráadásul olyan egyezség aláírására kötelezte az ezek miatt kirúgott vagy felmondott kollégákat, amelyben vállalják, hogy szólnak nekik, ha megkeresi őket a bizottság, hogy tegyenek vallomást. Ezzel súlyosan megsértették az informátorok védelméről szóló szabályozást. 

Hirdetés

Ez még hagyján: az igazi baj az, hogy

erről mind nem szóltak a befektetőknek, akiknek joguk lett volna tudni, mi folyik a cégnél, ezzel pedig anyagi veszteséget okoztak nekik. 

A Wall Street Journal 2021-es tényfeltáró cikkei óta folyik a nyomozás: tudjuk például, hogy Bobby Kotick vezérigazgató tudott a bántalmazásokról (köztük legalább egy megerőszakolásról), de megpróbálta eltusolni azokat és még azt is eltitkolta, hány embert rúgtak ki, hogy enyhítsék a kárt. A mostani összeg egyébként majdnem a duplája annak a 18 milliónak, amelyet egy éve az áldozatok családjának kellett kifizetniük.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)