Hirdetés

Brutális összegű kártérítést követel a Sonytól egy brit jogvédő

|

Akár fejenként 270 ezer forintos kártérítést is kaphatnak a brit PlayStation-felhasználók, ha sikerrel jár a napokban benyújtott csoportos kereset.

Hirdetés

Az utóbbi években elsősorban az Apple és a Google mobilos áruházai miatt került terítékre, hogy versenyjogilag is megállja-e a helyét a nagy tech cégek által szedett 30%-os jutalék a platformjaikon értékesített digitális javak után.

Az ugyanígy eljáró konzolgyártók eközben sikerrel verték vissza a hasonló kritikákat, mivel az ő üzleti modelljükben maga a jutalék jelenti a bizniszt, míg a hardverek eladása minimális nyereséggel jár, vagy egyenesen veszteséges. Egy brit jogvédő szerint azonban még így sincs rendben a 30%-os jutalék intézménye, ezért most a Sonytól követel elégtételt a helyi fogyasztók nevében.

Hirdetés

Alex Neill az Egyesült Királyság Versenyjogi Fellebviteli Bíróságához nyújtotta be a csoportos keresetét, amelyben összesen 5 milliárd fontos, vagyis több mint 2,4 billió forintnyi kártérítést kér annak a 9 millió brit vásárlóknak, akik 2016 augusztusa óta vettek játékokat vagy kiegészítő tartalmakat a PlayStation Store-ban - adta hírül a Sky News.

A jogvédő és az ügyét képviselő Milberg London jogi cég szerint a Sony a piaci fölényével és a PlayStation-platform feletti uralmával visszaélve "lehúzta" az embereket a fejlesztőkre kényszerített 30%-os jutalékkal.

"A Sony uralja a PlayStation-játékok és a játékon belüli tartalmak digitális terjesztését, és olyan versenyellenes stratégiát alkalmazott, amely aránytalanul magas fogyasztói árakat eredményezett a Sony szolgáltatásainak üzemeltetési költségeihez képest."

- véli Neill, aki úgy számol, hogy emiatt a kérdéses időszakban egyénenként 67 és 562 font közötti kár érhette a PlayStation-tulajdonosokat, ami a jelenlegi árfolyamon nagyjából 32 ezer és 267 ezer forint közötti összegnek felel meg. Amennyiben a per sikerrel jár, az érintettek kaphatnak valamiféle kártérítést a Sonytól, bár arra véleményünk szerint vajmi kevés az esély, hogy a bíróság centre megítélje ezt az iszonyatos összeget.

A cikkünk írásakor nem igazán tiszta, hogy a Nintendo és a Microsoft miért maradt ki a csoportos keresetből, hiszen a Switchen és az Xboxon is 30%-os jutalékot fizetnek a kiadók/fejlesztők, ami egyébként megegyezik a nagyobb fizikai játékeladók jutalékával, vagyis mindent összevetve iparági standardnek tekinthető.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)