Hirdetés

A Denuvo készítői sosem próbáltak feltörhetetlen védelmet alkotni, de elégedettek

|

Nemrég egy terjedelmes interjút adtak a kalózok által gyűlölt szoftver készítői, akik szerint lehetetlen feltörhetetlen védelmet készíteni, ezért sosem ez volt a céljuk. Viszont úgy érzik, nyerésre állnak.

Hirdetés

Hosszú évekig váltották egymást a különböző másolásvédelmi technológiák, ám néhány évvel ezelőttig ezek ellenére szinte minden játék tört verzióját megtalálhattuk a neten. Az utóbbi években ez a folyamat nagyban lelassult egyes játékok esetében, elsősorban a Denuvo nevű szoftvernek hála. Nemrég viszonylag komoly fordulat állt be a kalózok és a szoftver fejlesztői harcában - sikerült több játékot is feltörni. A másolásvédelem készítői nem aggódnak.

Nemrég az MCV-nek adott interjút a cég két magas rangú vezetője, akik egyáltalán nem látják borúsan a helyzetet annak ellenére, hogy nemrég hosszú hónapok után ugyan, de több játék esetében is feltörték a védelmüket.

"A kalózkodás-ellenes eljárásokról valós képet kell kialakítanunk. Feltörhetetlen védelem nem létezik. Ezt mindig el is mondjuk az ügyfeleinknek, hogy ehhez igazíthassák az élvárásaikat. A célunk, hogy minden cím esetében elkerüljük a korai crackek megjelenését. Azt akarjuk, hogy a megjelenés kezdeti időszakában csak a feltöretlen változat létezzen, így segítve az eladásokat"

- mondta Thomas Galb, a cég marketingigazgatója.

Ezt pedig teljesíteni tudták a fordulópontnak bizonyuló Rise of the Tomb Raider esetében is, ami több mint fél évig csak legálisan volt játszható PC-n. Ezzel együtt a céljukat illetően sem kergetnek hiú ábrándokat és ahogy a Denuvo vezérigazgatója elmagyarázza az interjúban, tudják, hogy kalózok mindig is lesznek, ahogy a szigorú védelem mellett más alternatívák is beválhatnak egy-egy stúdiónak.

"A jó játékok jól is fogynak, ez egy alapigazság. De egy dolgot a kiadóknak és a fejlesztőknek is észben kell tartaniuk: amint megjelenik a kalózváltozat, ugyanannak a játéknak az ingyenes változatával kell versenyezniük. Még ha a szolgáltatás jó is, vannak közösségi funkciók és így tovább, azok, akik nem akarnak fizetni érte, nem is fognak, mert van egy ingyenes versenytárs"

- fejtette ki Goebl.

A Denuvo készítői szerint persze olyan alternatív technikák is működhetnek, mint az online kapcsolatot igénylő rendszerek, vagy a különböző online funkciók, de az egyjátékos részre építő játékoknál érdemes őket választania az ügyfeleknek. Az övékhez hasonló védelem kifejlesztésére ugyanis szerintük egyetlen kiadó sem valószínű, hogy képes lesz , ugyanis a hackerek megoldásaira való reakció rengeteg energiát kíván.

"Az eljárás [egy crack megjelenése után] mindig ugyanaz. Elemezzük, hogyan törték fel a védelmet, aztán frissítjük. Ez egyfajta macska-egér játék"

- magyarázta Reinhard Blaukovich vezérigazgató.

Mit gondoltok, ez a küzdelem örökké folytatódik majd, vagy idővel az egyik oldalnek fel kell adnia?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)