Hirdetés

Milyen hatással lesz Bob Iger távozása a Lucasfilm fejére, Kathleen Kennedyre?

|

Iger után Kathleen Kennedy is beadja a lemondását? Vagy éppen most betonozza be magát?

Hirdetés

Február végén Bob Iger lemondott a Disney vezérigazgatói posztjáról, és átadta a helyét Bob Chapeknek, aki eddig a Disney's Parks, Experiences and Productst, vagyis a Disney vidámparkos részlegét irányította. Iger persze nem vágta el magát rögtön teljes mértékben a cégóriástól, 2021. december 31-ig a The Walt Disney Company ügyvezető elnöki pozícióját tölti be. A nagy váltást követően természetesen azonnal beindultak a találgatások arról, hogy mindez mennyiben lesz majd hatással a Disney üzletpolitikájára, rövid és hosszútávú terveire, illetve az egyes részlegek és stúdiók vezetőinek biztos vagy épp bizonytalan pozícióira. Nem nevezhető túlzottan nagy meglepetésnek, hogy a legtöbben Kathleen Kennedy posztját kezdték el firtatni, hiszen sokan benne látják manifesztálódni mindazt, ami miatt ellenszenves nekik a Star Wars univerzum jelenlegi irányvonala. 

Hirdetés

Lassan indul a búcsúbuli?

Már tavaly októberben felreppentek a pletykák arról, hogy Kennedy az ötödik Indiana Jones mozi után (ami elvileg 2021 júniusában érkezik) szépen összecsomagol, és átadja a helyét a  Lucasfilm élén valaki másnak. Kétségtelenül szép keretet adna ez a film karrierje ezen szeletének, hiszen Kennedy producerként segítette az összes korábbi Indiana Jones filmet is, egészen az 1984-es Indiana Jones és a végzet templomától fogva.

Kathleen Kennedy szerződése 2021 végén jár le, napra pontosan ugyanakkor, mint Bob Iger ügyvezető elnöki megbízatása. A Disney berkein belül nem divat a kapkodás, minden fontos döntést alaposan előkészítenek. Iger lemondására is csak akkor kerülhetett sor, mikor már sikeresen végbement a 20th Century Fox felvásárlása, a Disney+ streaming szolgáltatás elindítása és a Star Wars: Galaxy's Edge élménypark megnyitása. Szinte biztosra vehető tehát, hogy Kennedy sem egyik napról a másikra adja be lemondását, csak akkor történhet meg a váltás, mikor már úgymond teljesen sínen van az egész messzi messzi galaxis sorsa. 

Jelenleg pedig pont ennek az ellenkezője igaz. A Disney+-os The Mandalorian sorozat második évada az egyetlen olyan Star Wars produktum, aminek a konkrét munkálatai jelenleg is folynak. Rajta kívül az Obi-Wan Kenobi és a Cassian Andor sorozatokról tudjuk, hogy tervben vannak, azonban ezek forgatása még jó ideig nem kezdődik el, szóval ha épp ezekre vártok, akkor van még miért izgulnotok. 2022 decemberére van betervezve a következő nagy Star Wars mozi, ezt követően pedig kétévente jöhetnek a folytatások.

Ugyan még több mint két évünk van hátra az első új film bemutatójáig, de azért lassan már körvonalazódnia kellene annak, hogy mire is számíthatunk.

Ezzel szemben egyelőre még azt sem lehet biztosan tudni, hogy különálló mozik, vagy egy új trilógia készül-e, sőt még a nagy Star Wars idővonalon sem tudjuk elhelyezni az új részeket, egészen konkrétan nulla információval rendelkezünk róluk. Az mindenesetre biztos, hogy a nemrég bejelentett Star Wars: The High Republic korszak nem fog kapcsolódni ezekhez a filmekhez, ahogy egyetlen már betervezett mozis, sorozatos, vagy videojátékos projekthez sem. Mindenesetre 2021 végéig azért még van elég ideje Kennedynek arra, hogy sínre tegye a Star Wars jövőjét, bejelentse az új filmeket (vagy az új trilógiát), elinduljanak a következő sorozatok forgatásai, és elkészüljön az elvileg tervezett új animációs széria is, amellett hogy a High Republic korszak első könyvei és képregényei tökéletesen felmérhetik a rajongói igényeket az új korszakok és új szereplők iránt - nyilvánvaló, hogy ezek egyik elsődleges célja az olvasótábor szondázása lesz. A bevételi adatok fölött pedig a Lucasfilm Excel-mágusainak teljes stábja görnyed majd azért, hogy felmérjék, érdemes-e filmre vinni ezt az érát. 

A boszorkány és az ő üldözése

Ne feledjük azonban, hogy Kennedyt maga Lucas szánta erre a pozícióra, kinevezése még azelőtt megtörtént, hogy a Disney felvásárolta volna a Lucasfilmet. Ne higgyük tehát azt, hogy biztos pozíciója össze lett volna esetleg kötve Bob Iger vezérigazgatói tisztségével, és Iger távozásával most netán ingataggá vált a helyzete. Hiába kiáltja ki a Star Wars-rajongók egy csoportja boszorkánynak Kennedyt, hiába látják benne a Csillagok háborúja-univerzum vélt vagy valós ellenségét, a helyzet az, hogy a The Walt Disney Company a számok nyelvén ért egyedül. Bob Chapekre pedig különösen igaz az, hogy az Excel-táblázatok tudják csak bármiről is meggyőzni őt, a Disney's Parks, Experiences and Products élén is csak és kizárólag a matek számított neki egy-egy fontos döntés meghozatalánál.

Attól függetlenül pedig, hogy mi személy szerint épp imádjuk vagy utáljuk az új Star Wars filmeket, bébi Yoda plüssel van tele a szobánk, vagy esetleg Rey poszterére dobáljuk a dartsokat, számok terén Kennedy munkássága elégedettségre ad okot.

Kivételt képez az anyagi bukásnak tekinthető Solo: Egy Star Wars-történet, de ennek a malőrnek meg is volt az azonnali és kérlelhetetlen hatása: rögvest törölték a tervezett Boba Fett és Obi-Wan Kenobi spin-offokat.

Ebből is világosan látszik, hogy csak a pénztárcánkkal tudunk szavazni, nem petíciók és kommentek fogják átalakítani a Lucasfilm terveit, hanem kizárólag a mozis bevételek. 

Ki lehet Kennedy utódja?

Nehéz kérdés, hogy ki válthatja Kennedyt a Lucasfilm élén, ha esetleg tényleg távozna 2021 végén. Sokan egyből Kevin Feige-t szeretnék ebben a szerepkörben látni, de azért ne felejtsük el, hogy neki van épp elég dolga a Marvel Studios irányításával, még az is bőven elég extra munkát helyezhet a vállaira, hogy elvileg most is besegít valamelyik jövendőbeli Star Wars mozi munkálataiba. A Star Wars animációs részlegének aranykezű fenegyereke, Dave Filoni már jóval reálisabb tippnek tűnik (neki köszönhettük ugyebár a The Clone Wars, a Rebels és a Resistance animációs sorozatokat is), de a közönségkedvenc The Mandaloriant leszállító Jon Favreau neve is joggal merülhet fel sokakban.

Mielőtt azonban még azt kezdenétek el vizionálni, hogy Kennedy bús hegedűszó mellett szomorúan pakolja motyóját az irodájában, és egy szakadozott kartondobozba zsúfolja az összes mütyürjét kedvenc páfrányával együtt, ne vessük el teljesen azt az eshetőséget sem, hogy az elnökasszony egészen egyszerűen ismét aláír pár újabb évre, meghosszabbítja a szerződését. 

Kennedy korábban azt nyilatkozta, hogy hatalmas felelősséget érez a Star Wars franchise iránt, épp azért, mert maga George Lucas nevezte ki őt.

Ha az ő szavaira hagyatkozunk, akkor egyáltalán nem úgy tűnik, hogy mostanában át szeretné adni a gyeplőt, ha pedig a 2022-es mozi is simán egymilliárd dollár felett termel, akkor igazából Bob Chapeknek sem lesz oka arra, hogy elmozdítsa őt a helyéről. Persze ha esetleg az a film csúnyán bukna, és a Csillagok háborúja franchise egy spin-off után egy teljes értékű új mozifilm esetében is veszteséget lenne kényszerű elkönyvelni, akkor én személy szerint egy pillanatig sem tudom elképzelni azt, hogy Chapek habozna Kennedy leváltását illetően. Persze most már nagyon előreszaladtunk, de jövőbe látó varázsgömb nélkül csak az efféle teóriák maradtak nekünk. 

Kathleen Kennedyről egyébként nemrég készítettünk egy hosszabb portréanyagot is, amelyben részletesen elmeséltük a producer útját a Lucasfilm elnöki székéig, ezt ide kattintva éritek el. Lent, a kommentek között pedig mindenképp meséljetek arról, hogy szerintetek hogyan alakul majd a Star Wars köverkező pár éve: Kathleen Kennedy marad 2021 után is a Lucasfilm elnöke, vagy a helyébe lép valaki más. Ha az utóbbira tippeltek, akkor kit látnátok a legszívesebben ebben a pozícióban? 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)