Hirdetés

Döntött a bíróság: a Microsoft rengeteg titkot megismerhet a Sony üzleti működéséről

|

A japán nagyvállalat megpróbálta megakadályozni a játékipar történetének legnagyobb felvásárlását, de most nekik kell felfedni lapjaikat.

Hirdetés

Ahogy tavaly írtuk, nem csak a játékvilág, hanem a teljes szórakoztatóipar skáláján mérve is jelentős tranzakciónak számítana, ha a Microsoftnak sikerülne végre felvásárolnia az Activison Blizzard játékstúdiót, tokkal-vonóval. A tét habkönnyű 68,7 milliárd dollár, ami forintra átváltva több mint 2000 milliárdos összeget tenne ki.

Egy ekkora léptékű üzlet már olyan jelentőségű, hogy az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission - FTC) is vizsgálja, hogy nem áll-e fenn a monopóliumszerzés veszélye, az akvizíció ellen pedig a Sony is szót emelt, igaz, erre a Microsoftnak megvolt a válasza, még tavaly decemberben.

Most egy amerikai bíró engedélyezte a Microsoft képviselői számára, hogy betekintsenek a Sony dokumentumaiba, amely az Activision Blizzard felvásárlásával kapcsolatos. A redmondi cég most azt reméli, hogy a rá nézve pozitív ítélet segítségével komoly ütőkártya birtokába került, amely jól jöhet az amerikai szabályozó testülettel folytatott egyeztetései során.

Hirdetés

A pontos ítélet szerint a Microsoftnak a Sony és a különféle szabályozó hatóságok között zajló kommunikációba van joga betekinteni, illetve a Sony által a különböző játékfejlesztőkkel 2019 óta megkötött exkluzivitási szerződések részleteit is megvizsgálhatják. Azaz, megismerhetik, hogy a Sony milyen érveket sorakoztatott fel az akvizíció ellen, illetve, hogy milyen megoldásokkal próbálja védeni a saját megállapodásait.

Utóbbi azért fontos szempont, mert az Activision Blizzard felvásárlásával a Microsofthoz - azaz a Sony PlayStation konzoljának elsőszámú versenytársát, az Xboxot fejlesztő céghez - kerülnek például az olyan játékfranchise-ok jogai, mint például a Call of Duty.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Eközben az európai szabályozó hatóság meghosszabbította a tranzakcióval kapcsolatos döntésre vonatkozó határidőt. Az Európai Bizottság ennek megfelelően április 25-én hozza majd nyilvánosságra az üggyel kapcsolatos határozatát. Az üggyel kapcsolatban múlt héten tartottak fontos meghallgatást Brüsszelben, a Microsoft, a Sony, az Activision és a Google vezetőinek részvételével.

A Eurogamer beszámolt az ezt követő sajtótájékoztatóról is, ahol Brad Smith, a Microsoft elnöke bejelentette, hogy megállapodtak az Nvidia chipgyártóval az akvizíció támogatásról. A bejelentés nem sokkal azután történt, hogy a Microsoft a Nintendo támogatását is megszerezte. A redmondi cég képviselői a két említett szervezett mellett a brit versenyhivatal, a Competition and Markets Authority képviselőit is próbálják meggyőzni, hogy bólintsanak rá a rekordot jelentő tranzakcióra.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)