Hirdetés

Egy félreértés miatt állhattak le a World of Warcraft kínai szerverei

|

Az Activision Blizzard és a NetEase tárgyalásai során mehetett félre valami a kommunikációban.

Hirdetés

Ahogy korábban megírtuk, hosszas huzavona után lekapcsolták a World of Warcraft, a Hearthstone, a Diablo 3 és az Overwatch kínai szervereit, mivel a játékot kiadó Blizzard és a NetEase 14 éves megállapodása véget ért. A szakítás annyira csúnyára sikerült, hogy utóbbi cég munkatársai a szolgáltatás utolsó napján még egy warcraftos szobrot is megsemmisítettek haragjukban. Most azonban kiderült, hogy valószínűleg egy csúnya félreértés okozta az egész kalamajkát - írja az ügy hátterét feltáró The New York Times.

Az Activision és a NetEase közötti viszony már egy ideje meglehetősen feszült volt, mivel az előbbi cég vezérigazgatói posztját jelenleg még betöltő Bobby Kotick nem örült, hogy az utóbbi vállalat százmillió dolláros befektetéssel szállt be a Bungie-ba. A cégvezető attól tartott, hogy a stúdió, amely amúgy is a kelleténél lassabban haladt a Destiny 2 fejlesztésével, csak még jobban le fog lassulni, ha egyszerre dolgozna több párhuzamos címen. Kotick szemét az is szúrta, hogy a NetEase egy olyan cégbe öntötte a pénzt, amelyet az Activision egy korábbi vezetője alapított. Emiatt 2019-ben megállapodás született, amely megtiltotta, hogy a NetEase az Activision volt alkalmazottait szerződtesse.

Hirdetés

Ezekkel az előzményekkel nem csoda, hogy a két cég képviselői tavaly októberben némileg feszengve ültek asztalhoz, hogy megtárgyalják hogyan tovább. A NetEase közvetlenül szerette volna licencelni az Activision Blizzard játékait, mivel el kívánta kerülni, hogy egy harmadik, közvetítő cég miatt bürokratikus akadályokat kelljen kerülgetnie a videojátékokkal kapcsolatos rendkívül szigorú kínai szabályozás értelmében.

Az Activison viszont vonakodott komolyabb hozzáférést nyújtani a NetEase-nek a címeihez. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések tolmácsokon keresztül zajlottak, és ez vezethetett a félreértéshez. A tárgyalás egy pontján ugyanis Wiliam Ding, a NetEase vezérigazgatója azt mondta, a tárgyalások eredményének fényében a cége meg tudná győzni a kínai kormányt arról, hogy blokkolja vagy támogassa a Microsoft azon szándékát, amely az Activision Blizzard felvásárlására irányult.

Az Activision képviselői ezt egyfajta fenyegetőzésként értékelték, ami szerint a NetEase keresztbe feküdne a felvásárlás előtt, ha nem teljesülnek a kérései. A kínaiak azonban azt állítják, hogy ilyesmiről szó sem volt, ők csupán arra akartak rámutatni, hogy az új megállapodás hiányában a Microsoftnak a szigorú helyi szabályozással kellene bajlódnia, miután felvásárolta az Activisiont.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

A tárgyalást követően az amerikai cég azt javasolta a NetEase-nek, hogy fizessenek ki előre félmilliárd dollárt, és akkor lehet szó új szerződésről. A NetEase ezt elutasította, később pedig arra sem volt hajlandó, hogy a meglévő szerződés időtartamát hat hónappal meghosszabbítsa, hogy a játékok elérhetőek maradjanak a kínai piac számára, amíg az Activision új kiadói partnert talál a távol-keleti országban.

Jelenleg most ez a helyzet, de talán látszik a megoldás: a PCGamer értesülései szerint a The9 nevű cég lehet a befutó, amely korábban a World of Warcraft kiadója volt Kínában.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)