Hirdetés

Egy harmadik per is elindult az Activision Blizzard ellen, a stúdió inkább fizet 18 millió dollárt

|

Nem akarja elnyújtani ezt a pert is az Activision Blizzard, villámgyorsan megállapodtak az Egyesül Államok Egyenlő Foglalkoztatási Lehetőségek Bizottságával.

Hirdetés

Július végén robbant ki a nagy Activision Blizzard botrány, ekkor derült ki ugyanis, hogy a stúdiót szexuális bántalmazás és a női kollégák elnyomásának vádjával beperelte a kaliforniai állam. Mindezt Kalifornia állam igazságos foglalkoztatásért és lakhatásért felelős ügyosztálya, a DFEH (Department of Fair Employment and Housing) vizsgálatára alapozva tették meg.

Azóta tovább gyűrűzött a botrány, az Activision Blizzard ellen már az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (U.S. Securities and Exchange Commission - SEC) is nyomozást indított, mivel a vádak szerint a cég egyáltalán nem tájékoztatta korrekt módon a befektetőket a szóban forgó zaklatási vádakról és azok kezeléséről. Itt még messze nem ért véget a történet, ugyanis elindult egy harmadik per is, amit ezúttal az Egyesül Államok Egyenlő Foglalkoztatási Lehetőségek Bizottsága (U.S. Equal Employment Opportunity Commission - EEOC) kezdeményezett. Az utóbbi ügynek azonban elég gyorsan pont került a végére.

Hirdetés

Augusztus elején egy külön videóban gyűjtöttük össze az addigi információkat, és összegeztük, mi is áll az egész Activision Blizzard botrány hátterében. Azóta viszont cseppet sem csillapodtak a kedélyek, nincs olyan hét, hogy ne kelljen újabb vezetők távozásáról beszámolnunk, legutóbb például az Overwatch 2 vezető producere, Chacko Sonny, valamint a Blizzard jogi igazgatója, Claire Hart távozott.

A folyamatos személycserék és egymás után elstartoló perek és vizsgálatok tükrében nem csoda, hogy az Activision Blizzard meglehetősen gyorsan megpróbált pontot tenni az EEOC fentebb említett perének végére. De először lássuk, miről is szólt maga a per - az eljárásról egyébként úgy szerezhettünk tudomást múlt héten, hogy az Activision Blizzard vezérigazgatója, Bobby Kotick egy befektetőknek szánt közleményében konkrétan megnevezte az EEOC-t.

A bírósági dokumentumok alapján a per konkrétan a nemi alapú megkülönböztetés és zaklatások miatt indult, a periratokban az Activision Blizzard és a King Games, valamint 10 egyelőre meg nem nevezett konkrét személyről esik szó. Az EEOC egyébként megjegyezte, hogy később akár módosíthatják is a dokumentumokat úgy, hogy konkrétan megnevezik ezt a 10 személyt. Az EEOC még 2018 szeptemberében kezdte el a vizsgálódást az Activision Blizzard háza táján, a feltárt problémákról pedig idén június 15-én értesítették a kiadót.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

A szervezet már ekkor megpróbált valamiféle kompromisszumos megoldást találni az érintettek kárpótlására, erre azonban az Activision Blizzard nem hajlott, ezért lett végül esküdtszéki tárgyalás a eltárt vádak miatt. Illetve csak lett volna, az EEOC és az Activision Blizzard ugyanis végül csak megegyezett, egyezségük már csak bírósági szentesítésre vár.

Ma hajnalban már elő is álltak egy sajtóközleménnyel, mely szerint sikerült megállapodni az EEOC-vel, és létrehoznak egy összesen 18 millió dolláros alapot, ebből fogja kárpótolni az érintetteket. Az igénylők által fel nem használt esetleges maradék összeget pedig olyan jótékonyságai szervezetek között kell elosztani, melyek a videojátékipar női dolgozóit segíti, vagy épp a zaklatásokkal, a nemek közötti egyenlőséggel foglalkoznak - ezek kiválasztása az EEOC jóváhagyásával történhet meg. 

Bobby Kotick ugyancsak kiadott egy közleményt, melyben úgy fogalmazott, semmilyen formában sincs helyen a cégen belül a diszkriminációnak, a zaklatásnak, vagy bármiféle előnytelen bánásmódnak, egyúttal elmondta, nagyon hálás azoknak az alkalmazottaknak, akik megosztották saját negatív tapasztalataikat (korábban mondjuk nem épp ezt a narratívát erősítette a cégvezetés). Kotick hozzátette, a továbbiakban is rendkívül elkötelezett amellett, hogy Activision Blizzardot a világ egyik legbefogadóbb, legmegbecsültebb és tiszteletteljes munkahelyévé tegye.

Idén nyáron egyébként Bobby Kotick számára 155 millió dolláros visszamenőleges bónuszt szavaztak meg a részvényesek. Ilyen összegek mellett már nem is tűnik olyan nagynak az a 18 milliós kártérítési alap.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)