Hirdetés

Eladósorba kerülhet a WWE, a világ legnagyobb és leghíresebb pankrátorszervezete

|

Vince McMahon már korábban háttérbe vonult, de nagyon úgy fest, itt még nem állt meg az átrendeződés a vezetésben.

Hirdetés

Gyakorlatilag a világon mindenki tudja, hogy a pankráció olyan csavarral hozta vissza a modern embereknek az ókori gladiátorviadalokat, hogy egy előzetesen megírt forgatókönyv alapján zajlanak a meccsek, és bár a különféle kunsztok látványos és főleg biztonságos véghezvitele (egy rosszul sikerült mutatvány maradandó sérüléseket, de akár halált is okozhat) temérdek gyakorlást és komoly atlétikai teljesítményt igényel, az egész hajcihő mese habbal, és nem más.

Erre még rátesznek egy lapáttal az írócsapat által kreált rivalizálások, tehát a pankrációnak a körítés, a show legalább akkora részét képezi, mint a konkrét összecsapások. A rajongók épp ezért szeretik a műfajt, és épp azért vannak oda a zsáner legnagyobb szervezetéért, a WWE-ért is. 

Mi az a WWE?

A WWE, vagyis a World Wrestling Entertainment története hosszú múltra nyúlik vissza. Első állomásnak az '50-es években indult Capitol Wrestling Corporation (CWC) tekinthető, melyet egyes források szerint Vincent J. McMahon, mások szerint apja, Jess McMahon alapított. A CWC csatlakozott a nemzeti szövetséghez, vagyis a National Wrestling Alliance-hez (NWA), és egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Az NWA-vel történt szakítás után született meg a World Wide Wrestling Federation (WWWF), majd '79-ben a World Wrestling Federation (WWF). Az említett Vincent J. McMahon, fia, Vincent K. McMahon (a továbbiakban egyszerűen csak Vince McMahon) aztán 1980-ban feleségével együtt létrehozta a Titan Sports nevezetű céget, ami a WWF márkát kezelte. 

Hirdetés

Ez az a cég, ami aztán 1997-ben felvette a World Wrestling Federation Entertainment nevet, majd 2002-ben a World Wrestling Entertainment névre váltott. A pankrációs brandet is ekkor nevezték át WWE-re. És ez az a WWE, ami most új gazdára találhat.

A WWE-t hosszú ideig Vince McMahon irányította, de nem csak az irodában hozta meg a fontos döntéseket, ringbéli promóterként, bemondóként ő is a megírt sztorik szerves része volt, fiktív rivalizálások alakultak ki közte és a pankrátorok között, sőt fiát és lányát is bevonta a történetekbe. Az utóbbi időben aztán McMahon inkább visszavonult a háttérbe, az adásokban lánya, Stephanie McMahon szerepelt többet, illetve Stephanie férje, aki maga is pankrátorként vált híressé, Paul "Triple H" Levesque.

Vince McMahon távozik, de igazából mégsem

2022-ben nagyon fontos változások történtek: kiderült, hogy egy affér miatt Vince McMahon "hallgatási pénzt" fizetett a WWE egy volt alkalmazottjának. A botrányt követően McMahon lemondott elnök-vezérigazgatói posztjáról, és lánya lépett a helyére. Egy hónappal később, 2022 júliusában aztán Vince McMahon a Twitteren bejelentette, hogy teljesen visszavonul a WWE-től, nyugdíjba megy. A pozícióját eddig csak ideiglenesen betöltő Stephanie McMahon innentől fogva hivatalosan is a WWE elnökasszonya lett, a vezérigazgatói titulust pedig megosztva birtokolja Nick Khannal. Stephanie férje, a fentebb említett Paul "Triple H" Levesque a WWE kreatív igazgatója, tartalomgyártásért felelős vezetője.

Vince McMahon nem csak az irodában, de a ringben is elemében volt
Vince McMahon nem csak az irodában, de a ringben is elemében volt

Rendeződni látszott tehát a vezetői felállás, a Wall Street Journal friss cikke szerint azonban ismételten nagy átalakulás következhet be. Arról írtak ugyanis, Vince McMahon elvileg most vissza akar térni az igazgatótanácsba, sőt Michelle Wilson és George Barrios személyében szövetségeseket is hozna magával (mindketten a WWE korábbi vezető tisztviselői voltak). A Wall Street Journal szerint McMahon egyértelmű céllal érkezik: el akarja adni az egész céget. Ezt meg is teheti, jelenleg annyi részvény van a birtokában, hogy egyértelmű szavazattöbbséggel rendelkezik.

De miért akarhat visszatérni McMahon? 

Korábban a WWE jelenlegi vezetősége elutasította McMahon visszatérését, ő azonban a részvényei miatt rendelkezik olyan erős szavazati joggal, hogy nem csak saját visszatérését, de említett két társát is be tudja nyomni az igazgatóságba. Egyébként ha McMahon visszatér, és hozza magával az embereit, akkor ez egyúttal azt is jelenti, hogy három jelenlegi igazgatósági tanácstagnak szednie kell a sátorfáját - egyelőre nem tudni, hogy kik lesznek ezek.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Természetesen az időzítés sem véletlen: a WWE és az NBC Universal, illetve a Fox közötti közvetítési szerződések hamarosan le fognak járni, óriási üzletek születhetnek tehát a közeljövőben a Raw, a Smackdown és az NXT műsorok értékesítése kapcsán. McMahon mindezeken felül azt is kijelentette, hogy semmiféle médiaszerződést nem fog jóváhagyni úgy, hogy nincs arra direkt ráhatása - a friss szerződésekkel tehát lehetetlen lesz megkerülni őt. Vince McMahon ebben a helyzetben mondta ki azt is, hogy a stratégiai döntéshozatalban is újra részt akar venni, és fel szeretné mérni, mennyire lenne jó döntés most eladni az egész WWE-t úgy, ahogy van.

Teljesen világos tehát, hogy valójában Vince McMahon csak akkor engedi majd el a WWE-t, ha egyben pénzé tudja tenni az egész szervezetet. Csak úgy nem adja át ténylegesen a stafétát lányának és az igazgatótanács többi tagjának.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)