Hirdetés

Most az Európai Bizottság állt bele a Valve-be, aminek ránk is komoly hatása lehet

|

A szervezetnek nem tetszik, hogy a Valve régiókhoz köti a kulcsokat, változásokat követelnek.

Hirdetés

Az egyre növekvő játékipar felkeltette az Európai Bizottság figyelmét is, akik most nyilvános közleményben álltak bele a Valve-be és 5 nagy kiadóba. A szervezetnek azzal van problémája, hogy a Steam, a Bandai Namco, a Capcom, a Focus Home, a Koch Media és a ZeniMax regionális korlátozásokat vezetett be bizonyos országokban az értékesített kulcsokra.

Hirdetés

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ebben a régióban (Magyarország, Csehország, Észtország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Szlovákia, és bizonyos esetekben Románia) vásárolt kulcsokat nem lehet más országokban beváltani, ami a Bizottság szerint szembe megy az EU terveivel, ami egységesítené a digitális piacot. 

A kiadók értelemszerűen azért vezettek be ilyen korlátozásokat, mert keleten olcsóbban értékesítik főleg a dobozos játékaikat, és nem szeretnék, ha ezek az olcsó kulcsok aztán nyugaton kötnének ki. Ez egyébként nemcsak a játékiparban van így: a Spotify előfizetés is olcsóbb azokban az országokban, ahol kevesebbet keresnek az emberek, és úgy próbálják megakadályozni, hogy mások kihasználják a rendszert, hogy például csak az adott országban kiadott bankkártyával lehet fizetni a szolgáltatásért.

Az EU egy olyan árazást szeretne létrehozni, ahol az alapár egységes (mint mondjuk az USA államaiban), a kiadók pedig nyilván igyekeztek a vásárlói igényekhez igazítani az árképzést. Kíváncsian várjuk, hogy mit lépnek majd erre a kiadók, akik várhatóan megpróbálják megvédeni az álláspontjukat. Amennyiben átalakul a piac és egységes lesz az alapár, akkor a hazai világvezető ÁFA miatt (legalább valamiben elsők vagyunk) drágulhatnak a játékok, de az egész régióban újra megerősödhet a warez. Lássuk be, ez senkinek se lenne jó.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)