Hirdetés

Furcsa érveléssel indokolja a Valve, hogy 30 százalékot csíp le a Steamen eladott játékok árából

|

Az antitrösztperrel szembenéző vállalat tagadja a vádakat, és kiáll üzletpolitikája jogszerűsége mellett.

Hirdetés

Miközben az új-zélandi tartózkodása alatt (ott várta ki a koronavírus-járvány enyhülését) hippivé vedlett Gabe Newell a Steam Deck promóciójával turnézik a sajtóban, folytatódott az Overgrowth fejlesztői által kezdeményezett per, amelyben nem mással vádolják a Valve-et, mint hogy visszaél piaci fölényével, igyekszik megfojtani versenytársait, és eközben előnytelen üzleti feltételeket kényszerít rá minden fejlesztőre és kiadóra, aki megjelenne termékével a Steam piacterén.

Cseppet sem meglepő módon a Valve szerint a vádakat azonnal ejteni kellene, hiszen azok nem megalapozottak, egy trösztellenes eljárás legalapvetőbb feltételeinek sem felelnek meg.

Hirdetés

Az ügy egyik központi elemét az képezi, hogy a Valve nem teszi lehetővé a partnereinek, hogy azok más piactéren olcsóbban értékesítsék a Steam-kódokat. Newell cége erre válaszul azt állítja, hogy a hatályos trösztellenes törvények nem kötelezik arra, hogy ingyenes kódokat adjon a fejlesztőknek/kiadóknak, akik aztán más felületeken alávághatnak a steames áraknak. Sőt, egyáltalán nem muszáj kódokat adnia.

(Akinek nem lenne világos: ha egy fejlesztő/kiadó bármilyen célra - például kódosztás miatt - kódokat igényel a saját játékából, azok után fizetnie kell a Valve-nek. Ez eredményezte a szaksajtóban kódválságként elhíresült jelenséget, ami konkrétan azt jelenti, hogy a kiadók és fejlesztők számára túl nagy költséggel járna minden igénylést kielégíteni, ezért nem ritkán még nagyobb magazinok és portálok is azzal szembesültek, hogy elfogyott a tesztkód.)

A Valve ugyanígy védelmébe vette üzleti gyakorlatát, mely szerint az eladott játékok ellenértékének 30 százalékát megtartja magának. Kifacsart érvelése Csubakka-díjas, hiszen a versenytársak (Epic Games Store, Microsoft Store stb.) megjelenésével indokolja a jelenlegi rendszer fenntartásának szükségességét, valamint azzal, mostanra iparági sztenderddé vált a 30 százalékos jutalék. Utóbbi annak fényében, hogy az Epic Games régóta 12 százalékot kér csak, és a Microsoft Store részesedése is ugyanerre a szintre csökkent pár hónapja, minimum vicces.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)