Hirdetés

Hamis érv alapján utasította el az Activision felvásárlását az amerikai hatóság

|

Az Európai Bizottság szerint nem igaz, hogy a Microsoft ígéretet tett az EU-nak a ZeniMax-címek multiplatformként való megőrzésére.

Hirdetés

Az elmúlt napok nagy híre volt, hogy a Microsoftnak az Egyesült Államokban már biztosan peres úton kell kiharcolnia az Activision Blizzard felvásárlását, miután a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Comission, FTC) a piac védelmére hivatkozva elutasította a 68,7 milliárdos üzlet nyélbe ütését.

Az USA versenyfelügyeleti testülete mindenekelőtt arra alapozta a döntést, hogy a redmondiak már a Bethesda-anyacég ZeniMax tavalyi felvásárlásakor is "értékes játéktartalmakat" szereztek meg és "használtak fel a rivális konzolok elnyomására", holott az előzetes vizsgálat során ígéretet tettek az európai trösztellenes hatóságokat, hogy tartózkodni fognak ettől. Most azonban új fejlemény állt be az ügyben: az EU hivatalosan is cáfolta, hogy a Microsoft hazudott volna. Ezt elsőként az előfizetéssel hozzáférhető MLex írta meg a hírt, amit egy reseterás fórumozó osztott tovább a szélesebb nyilvánosságnak.

Hirdetés

Az üzleti hírekre szakosodott portál cikke szerint az Európai Bizottság levélben igyekezett tisztázni a helyzetet. Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük az írás vonatkozó részét:

Az Európai Bizottság szerint a Microsoft nem tett semmilyen "kötelezettségvállalást" az uniós szabályozók felé, hogy a ZeniMax Media felvásárlását követően nem ad ki Xbox-exkluzív tartalmakat. [...]

A Bizottság feltétel nélkül jóváhagyta a Microsoft/ZeniMax tranzakciót, mivel arra a következtetésre jutott, hogy az ügylet nem vet fel versenyjogi aggályokat" - áll az uniós felügyelet e-mailben küldött közleményében.

A versenyjogi aggályok hiánya "nem a Microsoft által a ZeniMax játékaira vonatkozó jövőbeli forgalmazási stratégiáról tett nyilatkozatokon alapult" - közölte a bizottság, amely maga is alapos vizsgálatot indított az Activision Blizzard ügyletével kapcsolatban, és a jelek szerint tisztázni szeretné, mi történt az előző felvásárlás során.

Az uniós ügynökség megállapította, hogy még ha a Microsoft korlátozná is a ZeniMax-címekhez való hozzáférést, az nem lenne jelentős hatással a versenyre, mivel a riválisok nem lennének megfosztva az "alapvető inputhoz" való hozzáféréstől, és más konzolok továbbra is "nagy választékban" rendelkeznének vonzó tartalmakkal.

A ZeniMax-felvásárlást, és most egyébként az Activision-akvizíciót is vizsgáló EB tehát kijelentette, hogy az FTC állításával ellentétben nem azért bólintott rá a Bethesda felett álló cég és a redmondiak összeborulására, mert a Microsoft megígérte, hogy tartózkodni fog az exkluzív játékok kiadásától. A testület ehelyett szimplán úgy vélte, hogy az üzlet egyszerűen nem lesz érdemi hatással a versenyre, vagyis a többi konzolgyártó érvényesülési lehetőségeire.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Cikkünk írásáig az FTC nem reagált a hírre, de nehéz elképzelni, hogy az EB-nek bármi oka is lenne hazudni a történtek kapcsán. Mindent összegezve, a dolog most úgy áll, hogy a Microsoft a Sonytól a Nintendón át a Steamig minden nagyobb konkurensének beígérte, hogy még évekig elérhetővé tenné az üzlettől leginkább "féltett" Call of Duty-sorozatot, az amerikai hatóság viszont egy el sem hangzott ígéretet számon kérve gáncsolja az akvizíciót.

Ami minket illet, mi izgatottan várjuk, mit hoz majd a redmondiak és az FTC pereskedése, és persze az Európai Unió vizsgálatának eredményét is, amelynek kihirdetésére április 11-ig fog sort keríteni a testület. A másik nagy kérdés Kína, ahol ugyancsak zajlik a versenyhatósági nyomozás, miközben néhány országban (Brazília, Szaúd-Arábia, Szerbia) már zöld lámpát adtak az akvizíció lebonyolítására.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)