Hirdetés

Így alakultak a konzoleladások 2020-ban

|

Értelemszerűen a régebbi konzolokra kisebb volt a kereslet a generációváltás miatt, azonban a Nintendót ez sem akadályozta meg, hogy elképesztően erős évet zárjon.

Hirdetés

Bár valószínűleg emlékiratainkban nem soroljuk majd kedvenc éveink közé, 2020 kétségkívül mozgalmas volt videojátékos fronton. A koronavírus miatti csúszások ellenére megjelent az új konzolgeneráció, azonban a leköszönő gépek is tartogattak még egy grand finálét, legalábbis a PS4-re mindenképp kiemelkedő exkluzívokat villantott a Sony.

Nézzük, hogyan alakultak az eladások tavaly, az év végi (december 26) adatok tükrében, melyeket a VGChartz gyűjtött össze.

Hirdetés

A tavalyi évben a Nintendo könyvelhette el a legnagyobb sikereket, a Switch eladások ugyanis soha nem látott mértéket öltöttek. Bár a tavalyi évük is rendkívül erős volt, hiszen 19 millió darabot adtak el a hibrid konzolból, idén azonban minden képzeletet felülmúló, 27 milliónál is több kelt el a Switchből, ami 42 százalékos emelkedés a tavalyi évhez képest. Ilyen sikerrel a Nintendo 2020-ban az összesen eladott konzolok 59,3 százalékáért volt felelős, messze lekörözve a konkurenseket.

Második helyen a Sony áll, akik a PS4 és PS5 eladásokból 28,7 százalékát fedték le a piacnak, mely valószínűleg jóval feljebb is csúszhatott volna, ha a next-gen konzolok nem fogynak ki a boltokból már  a megjelenés napján. Így a PS5-ből "csak" 4 480 728 darab fogyott, míg PS4-ből ennek a duplája, 8 887 881 darab talált gazdára idén. Ez 37 százalékos csökkenést jelent a tavalyi, 14 milliót is meghaladó eladásokhoz képest, de generációváltás előtt ezen nem érdemes csodálkozni.

A bronzérem a Microsoftnak jár, akik saját bevallásuk szerint is elengedték a számokon való rugózást, és inkább előfizetéses szolgáltatásaik előtérbe helyezésén dolgoznak nagy erőkkel. Sajnos az évben ráadásul nem tudtak olyan exkluzívokat villantani, mint a konkurensek, így az Xbox Series X|S 2 401 386 eladott darabbal zárta az évet, míg az Xbox One eladások valamivel meghaladták a hárommilliót.

Ha az összeladásokat nézzük, akkor egyelőre továbbra is a PS4 vezet a piacon lévő konzolok közül, azonban a Nintendo Switch ilyen teljesítmény mellett valószínűleg pár éven belül átveszi a vezetést.

Címkék: #eladás #konzol
Platformok: Nintendo 3DS Nintendo Switch PlayStation 4 PlayStation 5 PlayStation Vita Xbox One Xbox Series X
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)